Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Αμηχανία και στη Ρόδο για την δημοτική αστυνομία



Σοκ και σύγχυση προκάλεσε η χθεσινή είδηση που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και στη Ρόδο, ότι επίκειται κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, με τους ίδιους τους εργαζόμενους στην υπηρεσία να είναι “μουδιασμένοι” καθώς δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, τη στιγμή που ακούγεται ότι ένα μέρος τους οδεύει προς απόλυση, και τους αρμοδίους του Δήμου να κάνουν λόγο για αψυχολόγητες και πρόχειρες ενέργειες που θα δημιουργήσουν σοβαρές δυσλειτουργίες σε έναν από τους πιο τουριστικούς Δήμους της χώρας!
Δεν γνώριζαν…τι τους ξημέρωνε χθες οι δημοτικοί αστυνόμοι της Ρόδου, και όχι μόνο βέβαια, όταν πήγαν κανονικά στην υπηρεσία τους για να μάθουν στη συνέχεια από ηλεκτρονικά και Διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης ότι επιχειρείται η κατάργησή της και η μετακίνησή τους στην ΕΛ.ΑΣ.!

Όπως είναι φυσικό, αν και “μουδιασμένοι” και μη έχοντας συνειδητοποιήσει ακόμη καλά-καλά τι σημαίνει αυτό, η ανησυχία ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους καθώς εκείνο που επίσης «ακούγεται» είναι ότι μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που τίθενται για τη μετακίνησή τους στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην είναι αυτό εφικτό για όλους, κάτι το οποίο στην πράξη σημαίνει ότι όταν παρέλθει το χρονικό διάστημα, όσοι…περισσέψουν είναι πιθανόν να πάρουν το δρόμο της απόλυσης!

Επίσης, μέχρι και χθες, ουδείς μπορούσε να πει με βεβαιότητα πόσοι και υπό ποια κριτήρια θα είναι αυτοί οι δημοτικοί αστυνόμοι που θα μετακινηθούν στην ΕΛ.ΑΣ. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι αυτό θα γίνει προκειμένου να συνδράμουν στην καταπολέμηση του παρεμπορίου, στον έλεγχο των καταστημάτων, στην επίδοση εγγράφων και στη ρύθμιση της οδικής κυκλοφορίας.

Από πλευράς του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκείνο που προβάλλεται είναι ότι η μετάταξη των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας έχει ως στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού.

Στην πράξη, όμως, εγείρονται διάφορα ζητήματα, καταρχήν, ως προς την ενοποίηση των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας με εκείνες της ΕΛ.ΑΣ., τη στιγμή που μόλις τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το «ξεκαθάρισμά» τους με το σκεπτικό να «αποφορτιστεί» η Ελληνική Αστυνομία και να επικεντρωθεί στην πάταξη της εγκληματικότητας. Όπως λένε και οι ίδιοι οι Δημοτικοί Αστυνόμοι, προς τι ο λόγος να περάσουν με ΑΣΕΠ, να τους εκπαιδεύσουν, να διαχωρίσουν τις αρμοδιότητες εάν ήταν να καταργήσουν την υπηρεσία!

«Χάος»!
Εκεί στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι ότι, μετά την κατάργηση μιας τέτοιας υπηρεσίας που θεωρείται νευραλγική αναμένεται να επικρατήσει…το χάος ειδικά σε τουριστικές περιοχές όπως η δική μας, μια και θεωρείται ότι είναι «ευαίσθητο» το θέμα να καλείται να παρεμβαίνει η ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται ότι, η Δημοτική Αστυνομία, είχε επιφορτιστεί με την ελεγχόμενη στάθμευση, την πάταξη του παρεμπορίου (σ.σ. και έχουν επιδείξει έργο στο λιμάνι), τον έλεγχο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων κτλ. ακόμα και τη ρύθμιση της οδικής κυκλοφορίας.

Επίσης, πρόκειται για ένστολους υπαλλήλους των Δήμων που καλούνταν να συνδράμουν, για παράδειγμα στη Ρόδο στις επιχειρήσεις «ευταξίας» που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο στους μικροπωλητές, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ακόμα και στην απομάκρυνση των ΡΟΜΑ (σ.σ. με την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ.). Επιπλέον, η δραστηριότητά τους αποτελεί τη βάση για το μεγαλύτερο μέρος του έργου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και ουδείς μπορεί να πει πως θα καλυφθεί το κενό.

Από πλευράς των δημοτικών αστυνόμων της Ρόδου, μίλησε χθες ο Πρόεδρός τους κ. Μάνος Γιαμαίος, τονίζοντας καταρχήν ότι δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση και ότι περιμένουν και οι ίδιοι, εναγωνίως, τις εξελίξεις.

Και είπε:
«Προς το παρόν, τα δεδομένα μιλάνε για κατάργηση του θεσμού της δημοτικής αστυνομίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ανά την επικράτεια και πιθανή μετακίνηση του προσωπικού στην ΕΛ.ΑΣ., πάλι με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους συναδέλφους και για το θεσμό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημά τους δεν είναι αν θέλουν να μετακινηθούν αλλά εάν αύριο…έχουν τη δουλειά τους αφού έχουμε φθάσει πλέον στο σημείο, από τη μία στιγμή στην άλλη, να καταργούνται θεσμοί οι οποίοι απασχολούσαν προσωπικό που έχει σπαταλήσει το Κράτος αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την εκπαίδευσή του, που έχει ορκιστεί κτλ.

«Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι τίποτα δεν είναι σταθερό, τίποτα δεν είναι μόνιμο, όλα είναι ρευστά. Εμείς απλά περιμένουμε, εναγωνίως, να δούμε την εξέλιξη αυτής της ιστορίας. Δεν θέλω να είμαι προάγγελος δυσάρεστων ειδήσεων αλλά τα πράγματα δεν φαίνονται καλά. Από τη στιγμή που παίρνεται μία απόφαση, τη νύχτα που μας πέρασε, για την κατάργηση ενός θεσμού, πλέον όλα είναι δυνατά», τόνισε ο ίδιος.

Όπως είπε, οι φήμες που ακούγονται μεταξύ των κύκλων των Υπουργείων είναι ότι εάν γίνει η ένταξή τους στην ΕΛ.ΑΣ. θα είναι για να καλυφθούν θέσεις στα γραφεία, ούτως ώστε οι αστυνομικοί που απασχολούνται εκεί να βγουν στο δρόμο για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Είπε ότι οι δημοτικοί αστυνόμοι έχουν περάσει εκπαίδευση, είναι κάτοχοι πτυχίων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και η χρησιμοποίησή τους μόνο για κρατική δουλειά ίσως να είναι άστοχη. Μίλησε, ακόμη, για προχειρότητα να καταργηθεί ένας θεσμός χρόνων απλά για να «βγει» ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται για την κινητικότητα. «Πλέον, μας κοιτάνε όλους σαν αριθμούς», είπε.

Στη συνέχεια, ζήτησε την υποστήριξη του κόσμου γιατί, όπως είπε, εάν καταργηθεί η υπηρεσία, γενικά θα επικρατήσει…χάος και όσο άσχημο και αν ακούγεται αυτό, για παράδειγμα το παραεμπόριο ή οι έλεγχοι στα νυχτερινά καταστήματα, όλα αυτά θα σταματήσουν να γίνονται για ένα χρονικό διάστημα, κάτι που θα έχει τεράστιο κόστος στην ελληνική κοινωνία.

Σημειώνεται ότι, στο νησί της Ρόδου, οι δημοτικοί αστυνόμοι είναι περίπου εκατό που, όμως, όπως τόνισε ο κ. Γιαμαίος πρόκειται για εκατό οικογένειες.

Οι πρώτες αντιδράσεις
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταργηθεί η υπηρεσία, τονίζει, με δηλώσεις του στη «Ρ» ο Αντιδήμαρχος Ρόδου, αρμόδιος για τη Δημοτική Αστυνομία, κ. Στράτος Καρίκης.

Ο ίδιος προοιωνίζει ότι, τότε, το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στη Ρόδο θα είναι πολύ μεγάλο καθώς πρόκειται για μία υπηρεσία πολύ παραγωγική η οποία θα αποδυναμωθεί αφού οι δημοτικοί αστυνόμοι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καθαρά αστυνομικά καθήκοντα, την ίδια στιγμή που, όσον αφορά στη Ρόδο που είναι μία κατεξοχήν τουριστική περιοχή, είναι περιπτώσεις που δεν μπορεί να επιλαμβάνεται η ΕΛ.ΑΣ.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε ακόμη και στο έργο που έχει επιτελέσει η υπηρεσία, ειδικά τα τελευταία χρόνια, από το κλιμάκιο στο λιμάνι και τις κατασχέσεις προϊόντων παρεμπορίου, μέχρι τις επιχειρήσεις «ευταξίας» και έκανε λόγο για «πλήγμα» στο Δήμο Ρόδου αφού θα χάσει αυτή την αμεσότητα της επέμβασης στο νησί όσον αφορά στα παραπάνω ζητήματα.

Ο ίδιος θα ενημερώσει σχετικά τον Δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά, την ερχόμενη εβδομάδα που θα επιστρέψει, και τότε θα αποφασιστούν οι όποιες ενέργειες που ενδεχομένως να προβεί ο Δήμος της Ρόδου.

Σημειώνεται ότι, χθες, συνάντηση λίγης ώρας είχε με τους εκπροσώπους των δημοτικών αστυνόμων και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Παύλος Τσίπρας, ο οποίος συμμερίστηκε τις ανησυχίες τους, ότι δηλαδή ενδεχομένως κάποιοι από τους 4000 χιλιάδες που πρόκειται να μετακινηθούν, να δουν και την πόρτα της εξόδου και τόνισε ότι πρόκειται για μία απόφαση χωρίς μελέτη, τα συνεπακόλουθα της οποίας θα είναι ακόμη πιο αισθητά σε μία περιοχή όπως η Ρόδος.

Από πλευράς των αστυνομικών τοπικά, σε μία πρώτη αντίδραση, μιλώντας στη «Ρ» ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων της ʼ Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, κ. Μανόλης Ανδρουλάκης, καταρχήν, είπε ότι, σε αυτό το πρώτο στάδιο, είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αφού αιφνιδιάστηκαν ενώ δεν υπάρχει και κάποια επίσημη ενημέρωση.

Τόνισε, ακόμη, ότι, βάσει των όσων ακούγονται από χθες, φαίνεται ότι δρομολογείται να γίνει κάτι δίχως μελέτη και ότι, αυτή τη στιγμή, σε καμία περίπτωση δεν είναι προετοιμασμένοι για να απορροφήσουν το σύνολο των δημοτικών αστυνόμων καθώς πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Είπε, ακόμη, ότι θα πρέπει να γίνουν προπαρασκευαστικές ενέργειες ώστε αυτή η μετάβαση να γίνει πράξη με τον πλέον ανώδυνο και παραγωγικό τρόπο.

Τέλος, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο και προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο θα συμβάλουν με όποιο τρόπο μπορούν ώστε η όλη διαδικασία να έρθει εις πέρας με τη μεγαλύτερη ομαλότητα.


Επίσης, ευρισκόμενος χθες στη Ρόδο ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Γάκης, δήλωσε για το θέμα: «…Είναι 4000 οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία και άλλοι περίπου 5000 καθηγητές που μέσα από τα κόλπα που κάνουν, της μετακίνησης, της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας, όπως θέλουν να ονομάζουν σήμερα τις καινούργιες μορφές των απολύσεων, προσπαθούν να ικανοποιήσουν τους όρους που οι δανειστές μας έχουν βάλει, ουσιαστικά οι οικονομικοί κατακτητές της χώρας και προσπαθούν μέσα από αυτό το πλαίσιο να υποταγούν απόλυτα στις απαιτήσεις τους. Θα έχουμε μία κοινωνία απολυμένων, μια κοινωνία ανέργων που δεν θα μπορεί να αντιστέκεται».

Πηγή:  Ροδιακή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου