Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Συμπαραστάτης του Δημότη της Αθήνας: Όχι στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων είναι αντίθετος στην κατάργηση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας και την μετακίνηση των εργαζομένων από αυτήν στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Η προοπτική αυτή αφαιρεί από τον Δήμο τον κύριο ελεγκτικό μηχανισμό του για την διαπίστωση παραβάσεων που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της πόλης.


Η απορρόφηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου από υπηρεσίες της κεντρικής δημόσιας διοίκησης αποστερεί από τους δημότες και τις επιχειρήσεις σημαντικά οφέλη που παρέχονται στην τοπική κοινωνία, παρά τις μεμονωμένες ενστάσεις που θα μπορούσαν να διατυπωθούν για την λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας.

 

Η σταδιακή δημιουργία ενός "υπερκεντρικού" κράτους που συγκεντρώνει το σύνολο των ανθρώπινων και υλικών πόρων, αποστερώντας από την τοπική κοινωνία τις υπηρεσίες που παρέχονται σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι στόχος αντίθετος στην πρόβλεψη του άρθρου 101 του Συντάγματος που ορίζει ότι "η διοίκηση του Κράτους οργανώνεται σύμφωνα με το αποκεντρωτικό σύστημα". Ενώ η κατεύθυνση αυτή θα επέβαλε την ολοένα μεγαλύτερη ενίσχυση των αυτοδιοικητικών και αποκεντρωτικών δομών και υπηρεσιών, παρατηρείται με ανησυχία ότι τείνουν να επικρατήσουν αντίρροπες προσεγγίσεις που θέτουν σε σοβαρή αμφιβολία κατά πόσον η δημόσια διοίκηση οργανώνεται όντως με βάση το αποκεντρωτικό σύστημα, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου