Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Πορεία διαμαρτυρίας δημοτικών αστυνομικών - Αντιδρούν στις μετατάξεις τους στην ΕΛΑΣ - Τη Δευτέρα στάση εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή πραγματοποίησαν το Σάββατο οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι αντιδρούν στην ενδεχόμενη μετάταξή τους στην ΕΛΑΣ, θέμα το οποίο -σύμφωνα με δημοσιεύματα- απιοτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Πορεία δημοτικών αστυνομικών και ΠΟΕ ΟΤΑ, 6/7/2013. Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης
Πορεία δημοτικών αστυνομικών και ΠΟΕ ΟΤΑ, 6/7/2013. Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης

 Με κεντρικό αίτημα "Οχι στη διάλυση του δημοσίου και των ΟΤΑ -  Καμία κατάργηση υπηρεσίας και απόλυση εργαζόμενου", προηγήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας, στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή, στην οποία συμμετείχε και η ΠΟΕ ΟΤΑ.

Πορεία δημοτικών αστυνομικών και ΠΟΕ ΟΤΑ, 6/7/2013. Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης  

Πορεία δημοτικών αστυνομικών και ΠΟΕ ΟΤΑ, 6/7/2013. Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης Να μην υπάρξει καμία απόλυση δημοτικού αστυνομικού ζητά η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία έχει κηρύξει στάση εργασίας για τη Δευτέρα, από τις 12 το μεσημέρι και έως τη λήξη του ωραρίου και απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 στην πλ. Καραϊσκάκη και ακολούθως πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Πορεία δημοτικών αστυνομικών και ΠΟΕ ΟΤΑ, 6/7/2013. Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης
Πορεία δημοτικών αστυνομικών και ΠΟΕ ΟΤΑ, 6/7/2013. Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης
 
Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ χαρακτηρίζει «πραξικοπηματική απόφαση και συνταγματική εκτροπή» την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Δημοτική Αστυνομία, που -όπως σημειώνεται- “είναι ενταγμένη στο “Δόγμα του Σοκ” ώστε να τρομοκρατήσουν, να διαιρέσουν και να οδηγήσουν χιλιάδες εργαζόμενους στην απόλυση και στην εξαθλίωση.”
 
Την αντίθεσή του στην απόφαση για τη Δημοτική Αστυνομία εξέφρασε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, τονίζοντας ότι "την ώρα που ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται όλο και πιο κεντρικός για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, είναι αδιανόητος κάθε περιορισμός στις αρμοδιότητές της. Η Δημοτική Αστυνομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία της πόλης. Είναι πάγια θέση του δήμου Αθηναίων η ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου των αρμοδιοτήτων της και όχι η κατάργησή της."

Αντίθετη στο ενδεχόμενο μετάταξης των 4.000 δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛΑΣ δηλώνει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Ο πρόεδρός της Κώστας Ασκούνης τονίζει σε δήλωσή του ότι ουδέποτε είχε τεθεί θέμα κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας, «πολλώ δε μάλλον συζητηθεί με την κυβέρνηση».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τις σχεδιαζόμενες μετατάξεις ενέργεια που εντάσσεται «στο γενικότερο πλαίσιο ισοπέδωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δεν έχει κανένα σχέδιο πραγματικής ανασυγκρότησης και αναπροσανατολισμού του δημόσιου τομέα».
 
Την έντονη αντίθεσή της στην πρόταση της κυβέρνησης για μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών της χώρας στην Ελληνική Αστυνομία εξέφρασε η βουλευτής Μαγνησίας των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, κάνοντας λόγο για «αποδυνάμωση των δήμων».
 
Εκ μέρους τη ΔΗΜΑΡ ο Δ. Χατζησωκράτης χαρακτήρισε «εξευτελισμό της έννοιας της κινητικότητας» το «εφεύρημα» να μεταφερθούν από τους δήμους όλοι οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ.
 
Το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τη συζήτηση διαπιστώθηκε, ότι η πρόταση για τη μετακίνηση των εργαζομένων της Δημοτικής Αστυνομίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν αποτέλεσε πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών και πιθανότατα ούτε του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
 
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών θα ξεκινήσει από τις δύο μετά το μεσημέρι συνομιλίες με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΠΟΠ-ΟΤΑ προκειμένου να συζητηθούν όλα τα επίμαχα θέματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου