Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Γράφουν τις λίστες για το δημόσιο - Απολύονται -σύμφωνα με το Έθνος- όσοι προσλήφθηκαν με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ ή προέρχονται από εσωτερικές μετατάξεις

Τις λίστες με τους 12.500 «διαθέσιμους υπαλλήλους καταρτίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.



Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έδιναν την εικόνα μετά τις χθεσινές συσκέψεις με τους δανειστές το πρωί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αργά το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη, ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συμφωνία για τα εκκρεμή θέματα που αφορούν το Δημόσιο, δηλαδή την κινητικότητα και τις απολύσεις. Μετά την πολύωρη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ο Κυρ. Μητσοτάκης, εξερχόμενος από την αίθουσα στις 21.25, προανήγγειλε τη συμφωνία με την τρόικα για το Δημόσιο, η οποία θα οριστικοποιηθεί σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιήται σήμερα. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από χθες προετοιμάζουν και τα τελικά κείμενα της συμφωνίας με την τρόικα, καθώς και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κατατεθούν στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, με τις οποίες θα οριστικοποιηθούν ο αριθμός και η προέλευση των εργαζομένων που θα τεθούν σε κινητικότητα.

Με νέα πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης στους εκπροσώπους των δανειστών, παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, εντάσσονται στο καθεστώς της κινητικότητας οι 4.000 υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας οι οποίοι θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ανέφεραν ότι γνώριζαν για το θέμα και είναι καταρχήν σύμφωνοι, ενώ σημείωναν ότι οι 4.000 υπάλληλοι θα εκπαιδευτούν για να υπηρετήσουν σε υπηρεσίες όπως αστυνόμευση με πεζοπόρα κλιμάκια, αστυνομικοί γειτονιάς και τροχαία.


Σύμφωνα με πληροφορίες από τους 4.000 δημοτικούς υπαλλήλους θα απορροφηθούν από αστυνομικά τρήματα περίπου 2.700-3.000 υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ 1.000-1.300 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος που θα αμείβονται με το 75% του μισθού τους, θα απολυθούν από το Δημόσιο.

Βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση των Δημοτικών Αστυνομικών θα είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουν επιλεγεί, δηλαδή θα μετακινηθούν όσοι έχουν προσληφθεί με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ μετά το 1999, οι οποίοι υπολογίζονται σε 3.000 υπάλληλοι.

Αντίστοιχα όσοι προσλήφθηκαν πριν από το 1999 με διαδικασίες μέσω νομαρχιών ή με εσωτερικές μετατάξεις στους δήμους θα δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο μετά την περίοδο που θα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Μέχρι τελευταία στιγμή ανοιχτό παρέμενε το θέμα της χρονική διάρκειας της διαθεσιμότητας. Οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία να μειωθεί ο χρόνος της διαθεσιμότητας από 12 μήνες σε 6-9 μήνες, για να επισπευσθεί η αξιολόγηση του προσωπικού και οι απολύσεις.

Όπως επισημαίνεται σε χθεσινό δημοσίευμα του «Εθνους» τα ονόματα των 12.500 διαθέσιμων υπαλλήλων που θα γνωστοποιηθούν εντός του Ιουλίου αποτελούνται:

  • Από 2.000 εκπαιδευτικούς (γυμναστές και καθηγητές Πληροφορικής) οι οποίοι θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

  • Από 4.000 υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι το 60-70% θα απορροφηθεί από τα αστυνομικά τμήματα και το 30-40% θα απολυθεί μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος της διαθεσιμότητας.

  • Από 1.500-2.000 υπαλλήλους των υπουργείων που θα κριθούν πλεονάζοντες.

  • 3.000 υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Τα στελέχη της τρόικας επέμειναν ιδιαίτερα στο θέμα των απολύσεων και στην εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί για 15.000 υποχρεωτικές απομακρύνσεις, εκ των οποίων 4.000 φέτος και 11.000 το 2014.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμειναν κατά τη διάρκεια της πρωινής σύσκεψης ότι το σύνολο των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας πρέπει να τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, να αξιολογηθεί και κατόπιν ένα μεγάλο μέρος που θα κριθεί ικανό βάσει κριτηρίων να επανατοποθετηθεί σε αστυνομικά τμήματα και οι υπόλοιποι να απολυθούν.

Δεξαμενές για τις 15.000 απολύσεις τη διετία 2013, που υπάρχει υποχρέωση 4.000 υποχρεωτικών απομακρύνσεων, θα αποτελέσουν 2.000 εργαζόμενοι από την ΕΡΤ, 1.000-1.500 από την αναδιοργάνωση των αμυντικών βιομηχανιών και 500 υπάλληλοι καταργούμενων και συγχωνευόμενων δημόσιων οργανισμών.

Το 2014 βασική δεξαμενή των 11.000 απολύσεων θα αποτελέσουν οι υπάλληλοι που θα τεθούν φέτος σε διαθεσιμότητα και που μετά την ολοκλήρωση του χρονικού διαστήματος που θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους, δεν θα έχει βρεθεί θέση για να μετακινηθούν, και θα απολυθούν.

ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
2.000 σε κινητικότητα, 5.000 μεταγραφές, καμία απόλυση

Σταθερός στη θέση του ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση στο υπουργείο Παιδείας παραμένει ο υπουργός Κώστας Αρβανιτόπουλος, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της κινητικότητας θα μετακινηθούν «περίπου 2.000 άτομα, είτε σε διοικητικές υπηρεσίες του ιδίου υπουργείου είτε -εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό- σε άλλα υπουργεία».

Παράλληλα σχεδιάζεται και η μετακίνηση επιπλέον 5.000 καθηγητών από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Χθες ο υπουργός Παιδείας αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα δήλωσε ότι «τον Νοέμβριο η τρόικα επέβαλε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τους 12.500 περίπου δημοσίους υπαλλήλους που θα μπουν στην κινητικότητα οι 7.500 να προέρχονται από το υπουργείο Παιδείας, επειδή το θεώρησαν ως τη μεγαλύτερη δεξαμενή δημοσίων υπαλλήλων.

Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα. Ο ποσοτικός προσδιορισμός, εκ προοιμίου, πριν την αξιολόγηση είναι μεθοδολογικό σφάλμα». Οπως εξήγησε ο κ. Αρβανιτόπουλος, «εμείς μέσα σε έξι μήνες ολοκληρώσαμε την αξιολόγηση των δομών και των διαδικασιών του υπουργείου μας, που στο σύνολό του απασχολεί 196.000 υπαλλήλους. Με άλλα λόγια, το 1/3 του συνόλου του ελληνικού Δημοσίου. Και είπαμε ότι, με κριτήρια αξιολόγησης και με το Stuffing Plan, δηλαδή με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του προσωπικού, ο αριθμός δηλαδή των υπεράριθμων είναι γύρω στους 2.000».

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, «αυτό το δέχτηκε η τρόικα. Αξιολογήθηκαν δομές, αξιολογήθηκαν διαδικασίες, είδαμε πού υπάρχουν τα κενά και είπαμε ότι αυτοί που περισσεύουν είναι περίπου 2.000, οι οποίοι μπορούν να βγουν στην κινητικότητα. Παράλληλα είδαμε τις ειδικότητες που έχουμε υπεράριθμους. Και μέσα από όλη αυτήν τη διαδικασία αξιολόγησης καταλήξαμε σε αυτόν τον αριθμό. Δεν είναι δηλαδή ένα ποσοστιαίο μέγεθος το οποίο βγαίνει ποσοτικά και άκριτα. Αυτό λοιπόν νομίζω ότι πρέπει να αποτελέσει έναν «μπούσουλα»».

ΠΟΕ - ΟΤΑ
Διαμαρτυρία και αποδοκιμασίες

Αμεση ήταν η αντίδραση στην πρόταση της κυβέρνησης για κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας τόσο των συνδικαλιστών στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και των δημάρχων.


Κατά τη διάρκεια της πρωινής σύσκεψης της τρόικας με τον αρμόδιο υπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, περίπου 50 συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ απειλήθηκαν επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις κατά την έξοδο των στελεχών της τρόικας από το υπουργείο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος, μιλώντας στο «Εθνος», δήλωσε ότι ο «ξαφνικός θάνατος» της Δημοτικής Αστυνομίας αποτελεί την αρχή των απολύσεων από την τοπική αυτοδιοίκηση και σημείωσε ότι η Ομοσπονδία θα προσφύγει στα δικαστήρια με στόχο να κριθεί αντισυνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης.

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο της ΠΟΕ ΟΤΑ στο κέντρο της Αθήνας, ενώ έχει αποφασιστεί αποχή των δημοτικών αστυνομικών από τα καθήκοντά τους το Σαββατοκύριακο.
Παράλληλα έχει προγραμματιστεί παναττική στάση εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα στους δήμους της Αττικής και πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών Θ. Μπαλασόπουλος και Β. Πολυμερόπουλος επισκέφθηκαν χθες και τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη προκειμένου να καταθέσουν τη διαμαρτυρία τους για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Την αντίθεσή της στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης. Το προεδρείο της ΚΕΔΕ θα συναντήσει τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη τη Δευτέρα στις 14.30, προκειμένου να καταθέσει τις ενστάσεις της.

ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ
Σκληρή κριτική για τη Δημοτική Αστυνομία

Για αντιδημοκρατικές μεδοθεύσεις και εξευτελισμό της έννοιας της κινητικότητας κάνουν λόγο ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν με αφορμή τη γνωστοποίηση της κυβερνητικής πρότασης για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα εναντίον της κυβέρνησης, κάνει λόγο για πρόχειρες λύσεις, αιφνιδιασμούς και κυρίως αυταρχικές και αντιλαϊκές πολιτικές, που τοποθετούν την τοπική αυτοδιοίκηση στη θέση του «μόνιμου θύματος», που «πληρώνει» τις πολιτικές του Μνημονίου και της τρόικας.

Η Αγ. Κωνσταντίνου από την πλευρά της αναφέρει ότι αποτελεί «εφεύρημα» η μεταφορά από τους δήμους των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ. «Κινητικότητα σημαίνει να μπορέσει να λειτουργήσει πραγματικά η δημόσια διοίκηση, να μπορέσει να φτιαχτεί η δημόσια διοίκηση με αξιολογήσεις και μετακινήσεις όπου υπάρχει ανάγκη», αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, που χαρακτηρίζει «τρικ» τη μεταφορά της Δημοτική Αστυνομίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, η μεταφορά της αρμοδιότητας της Δημοτικής Αστυνομίας στην κεντρική διοίκηση αντιτάσσεται με τις αρχές της ΕΕ. Και χαρακτηρίζει την απόφαση ως μέρος μιας κλιμακούμενης προσπάθειας απαξίωσης και αποδυνάμωσης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα εκτιμά ότι οι επιπτώσεις από μια τέτοια ενέργεια θα είναι αρνητικές και για τη δημόσια διοίκηση και για τη λειτουργία και το έργο της Αυτοδιοίκησης.
Αναδημοσίευση από: http://dimastin.blogspot.gr/

Σχόλιο Ε.Κ.Ε.Δ.Α: Τίποτα από τα παραπάνω δεν αφορά επίσημα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, καλό θα ήταν να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου