Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Δικαίωση για τους σχολικούς φύλακες στο Δήμο Αθηναίων: Αντισυνταγματική η διαθεσιμότητα - Επιστρέφουν όλοι άμεσα στα πόστα τους!

Του Δημήτρη Μαστοράκη

Μεγάλη νίκη για τους σχολικούς φύλακες του Δήμου Αθηναίων μετά την αγωγή που έκαναν στις 5 Σεπτεμβρίου 2013, τρεις μήνες περίπου μετά την αντισυνταγματική διαθεσιμότητα τους, σε όλους τους ΟΤΑ της χώρας. Η διαθεσιμότητα τους κρίθηκε αντισυνταγματική χωρίς αξιοκρατικά στοιχεία και δίχως η Πολιτεία να έχει στην κατοχή της στοιχεία που να αποδεικνύουν με κάποιον τρόπο ότι οι σχολικοί φύλακες είναι αχρείαστοι  ή ότι δεν εκτελούν σωστά τα καθήκοντά  τους. Οι φύλακες όλο αυτό το διάστημα σε καθεστώς διαθεσιμότητας, λαμβάνουν το 75% των κανονικών αποδοχών τους και για περίοδο 8 μηνών μέχρι την απορρόφηση τους σε κάποια άλλη Δημόσια υπηρεσία, πράγμα που αν δεν συμβεί σημαίνει αυτόματα ότι λίγοι παραπάνω από 350 άνθρωποι θα μείνουν «ξεκρέμαστοι» στο δρόμο.

 Σε επικοινωνία μας με έναν εκ των εναγόντων της αγωγής ,τον κ. Νίκο Σχοινά, ο ίδιος μας μίλησε για την μεγάλη δικαστική τους νίκη ενώ και για το αν πίστευαν ότι θα τα καταφέρουν:« Σε μία νύχτα μας «αποκεφάλισαν» δίχως κάποια προειδοποίηση. Μετά από λίγες μέρες όλοι προσπαθούσαν να μας καθησυχάσουν λέγοντας μας, ότι τα πράγματα θα φτιάξουν και θα απορροφηθούμε από αλλού. Να τονίσω ότι για εμάς  δεν υπήρχε το «παράθυρο» που είχε η Δημοτική Αστυνομία και μπορεί να ανακοίνωσαν ότι κάποιοι από μας θα συνεχίσουν στα νοσοκομεία της χώρας όμως πρόκειται μονάχα για 526 θέσεις πανελλαδικώς! Μόνο στο Δήμο Αθηναίων είμαστε πάνω από 350 άτομα οπότε… Ξεκινήσαμε τις αγωγές χωρίς να το πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε διότι μας είχαν ακυρώσει τα ασφαλιστικά. Η δικαστής τότε, έκρινε ότι τα 700 ευρώ φτάνουν για τα ασφαλιστικά. ».  Ύστερα από τη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Σχοινά, αμέσως επικοινωνήσαμε με τον προϊστάμενο της Νομικής Διεύθυνσης του Δήμου Αθηναίων, κ. Γεώργιο Γεωργακαράκο δίχως να λάβουμε κάποιο σχόλιο ή κάποια απάντηση για την υπόθεση που o ίδιος εκπροσωπούσε από την μεριά του Δήμου ενώ προσπαθήσαμε επίσης να επικοινωνήσουμε με μέλος της Οικονομικής Επιτροπής αλλά δίχως να πάρουμε απάντηση.

Η Δικαστική απόφαση

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δέχτηκε την αγωγή ενώ υποχρεώνει τον Δήμο Αθηναίων, «να αποδεχτεί τις προσηκόντως προσφερόμενες υπηρεσίες των εναγόντων, υπό καθεστώς πλήρους απασχολήσεως και με τους ίδιους όρους αμοιβής και εργασίας που ίσχυαν γι’ αυτούς μέχρι και την στιγμή που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα την 23η Ιουλίου του περσινού έτους». Οι σχολικοί φύλακες θα πάρουν πίσω κάτι παραπάνω από 2.000 ευρώ – το 25% του μισθού τους, που τους «κόπηκε»  την μέρα της διαθεσιμότητας- ενώ οι ίδιοι θα επιστρέψουν στα καθήκοντα τους εκτός απροόπτου. O κ. Τσαντίλας , μας μίλησε για την δικαστική νίκη των σχολικών φυλάκων:« Πράγματι πρόκειται για μία μεγάλη νίκη και η πρώτη σε τόσο μεγάλο δήμο. Οι σχολικοί φύλακες είναι ένα απαραίτητο λειτούργημα για όλους τους δήμους και η απουσία τους τους τελευταίους μήνες που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, έχει κοστίσει στην Πολιτεία περισσότερα χρήματα σε υλικές ζημιές από ότι κοστίζουν οι σχολικοί φύλακες. »  ενώ για το αν θα μπορούσε να γίνει κάτι παρόμοιο δικαστικά και για τους δημοτικούς αστυνόμους ο ίδιος απαντά:« Εννοείται πως θα μπορούσε να γίνει το ίδιο όμως το θέμα με τη δημοτική αστυνομία είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των υπαλλήλων της έχει ήδη απορροφηθεί από την Ελληνική Αστυνομία ενώ το υπόλοιπο συνταξιοδοτείται. Το μόνο που μπορεί να μας «φρενάρει»  είναι η έφεση του Δήμου.».

Την Τετάρτη 16 Ιουλίου, τα «Παραπολιτικά» βρέθηκαν στο Δημαρχείο του Δήμου Αθηναίων και στη σύσκεψη της Οικονομικής Επιτροπής για το αν θα ασκήσουν έφεση στην δικαστική απόφαση που βγήκε «υπέρ» για τους σχολικούς φύλακες. Στον 4ο όροφο του Δημαρχείου, εμφανίστηκε μια γυναίκα μετά από πολύωρη αναμονή και κάλεσε την υπεράσπιση μέσα στον χώρο που συνεδριάζει η Επιτροπή. Σε χρόνο dt, ο δικηγόρος της υπόθεσης μαζί με τον βοηθό του και μερικούς σχολικούς φύλακες βγήκαν από τον χώρο πριν προλάβουν καλα-καλά να μπουν μέσα και η απόφαση της επιτροπής… άγνωστη.

Η επόμενη μέρα και  η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής

Έπειτα από μερικές μέρες, η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής βγήκε υπέρ των σχολικών φυλάκων, υποχρεώνοντας τον Δήμο Αθηναίων να καταβάλλει αναδρομικά το 25% του μισθού που δεν λάμβαναν επί 8 μήνες και την άμεση επιστροφή τους στα σχολεία της Αθήνας, με τους ίδιους όρους εργασίας που είχαν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Τι συμβαίνει με τα σχολεία;

Στα σχολεία η κατάσταση που επικρατεί πλέον δεν είναι και η καλύτερη, όχι όσον αφορά το εκπαιδευτικό επίπεδο αλλά καθαρά την προστασία των σχολικών κτιρίων και του ακριβού υλικού που φυλάσσεται στα περισσότερα στον Δήμο Αθηναίων. Ο  μάρτυρας που κάλεσαν οι σχολικοί φύλακες, ο κ. Λαμπρακάκης Λεωνίδας, Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου, στην κατάθεση του έθιξε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την μη φύλαξη των σχολικών εγκαταστάσεων. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η υπηρεσία που πρόσφεραν οι φύλακες προστάτευε το  εκάστοτε σχολείο ακόμη και τις ώρες που δεν λειτουργούσε, ώρες που μάλιστα έχουν σημειωθεί και οι περισσότερες υλικές ζημιές.» Σύμφωνα με τον δικηγόρο της αγωγής ,κ. Πέτρο Τσαντίλα, η κατάσταση των σχολείων αυτή την στιγμή βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση: «Επιτρέψτε μου να τονίσω πως το θέμα δεν είναι οικονομικό και πως επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια των σχολείων αφού οι φύλακες έπιαναν μαχαίρια και ναρκωτικά. »

Στη συνέχεια, το άκουσμα περί όπλων και ναρκωτικών ήταν πράγματι σοκαριστικό αφού τα λόγια του δικηγόρου επιβεβαιώνονται από τον κ. Σχοινά όπου η αποκάλυψη που έκανε έσκασε σαν «βόμβα» για την πραγματικότητα των σχολείων και τις στιγμές που όπως είπε και ο ίδιος στα «Παραπολιτικά», κινδύνευσε όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με μαθητή που κρατούσε μαχαίρι. «Εγώ όταν ήμουν βάρδια μία μέρα συνέβη ένα τρομερό περιστατικό. Εμφανίστηκε ένας Αφγανός 16 χρονών, στο Διαπολιτισμικό σχολείο Αθηνών, με ένα μαχαίρι 25 πόντων! Ο λόγος ήταν μια διαμάχη που είχε με μαθητές. 350 άτομα είχαν τρομοκρατηθεί ενώ η πόρτα του σχολείου είναι κλειστή και όχι με κάγκελα που σου επιτρέπουν να βλέπεις. Για να δεις πρέπει να την ανοίξεις. Με κίνδυνο της ζωής μου αφόπλισα τον 16χρονο. Άλλο περιστατικό έχει συμβεί με 15χρονη μαθήτρια που ήθελε να «σπρώξει» ναρκωτικά μέσα στο σχολείο!» τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Η «μάχη» για τους σχολικούς φύλακες έφτασε στο τέλος της, με τους ίδιους να ανακηρύσσονται νικητές. Η δικαστική απόφαση που ουσιαστικά τους δικαίωσε και υποχρεώνει τον Δήμο Αθηναίων να τους δεχθεί πίσω στις δουλειές τους και να τους καταβάλει το ποσοστό του μισθού τους που δεν λάμβαναν για περίπου 8 μήνες είναι γεγονός. Άραγε αυτή η νίκη θα γεννήσει τον «καρπό» ώστε να γίνουν κι άλλες τέτοιες «μάχες» σε όσους Δήμους της Ελλάδας δεν έχει -ήδη- γίνει κάτι αντίστοιχο για τους χιλιάδες εργαζομένους που φυλάσσουν τα σχολεία;

Πηγή:  parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου