Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΣτΕ: Νομιμοποίησε τις μαζικές απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία - Απορριπτέα η προσφυγή της ΟΙΕΛΕ κατά εγκυκλίου του Υπ. Παιδείας - Ενστάσεις από τη μειοψηφία

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν ήταν ομόφωνη, αφού διατυπώθηκαν αντεπιχειρήματα από τη μειοψηφία. 

 

Αρνητική απόφαση έλαβε το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, (απόφαση υπ' αριθμ. 2633/2014) και απέρριψε ως απαράδεκτη την προσφυγή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ). Η ομοσπονδία ζητούσε να ακυρωθεί η εγκύκλιος του πρώην υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου που έδινε την δυνατότητα να απολύουν μαζικά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και να μειώσουν το ποσό των αποζημιώσεων. 

Η θέση της ΟΙΕΛΕ ήταν ότι η εκτέλεση της εγκυκλίου θα έχει ως συνέπεια τις απολύσεις για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς να χρειάζεται αναφορά (ενώ η μέχρι τώρα νομοθεσία προέβλεπε απολύσεις για ρητά κατονομαζόμενους λόγους) με χαμηλότερες αποζημιώσεις και χωρίς έλεγχο νομιμότητας από το υπουργείο. Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση της ΟΙΕΛΕ, κρίνοντας ότι οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι, όπως είναι η επίμαχος του υπουργού Παιδείας, δεν μπορούν να προσβληθούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Επίσης, σημειώνει η απόφαση ότι οι πιθανές αρνητικές συνέπειες σε βάρος των εκπαιδευτικών προέρχονται από την εφαρμογή της νομοθεσίας και όχι από την επίμαχη ερμηνευτική εγκύκλιο. 

Η μειοψηφία έκρινε ότι η επίμαχη εγκύκλιος εισάγει νέες ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου, με τις οποίες καταργούνται οι διατάξεις περί απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και κατά συνέπεια μπορεί η εγκύκλιος να ελεγχθεί από το ΣτΕ, ενώ χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την εγκύκλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου