Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Το «ολίγον άδειασμα» του Κ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση στο Δημόσιο - «Σωσίβιο» από εξωτερικό με σπέκουλα τα πλαστά πτυχία! Στήριξη από γερμανικά ΜΜΕ & το Γάλλο Υπ. Οικονομικών

Τελικά, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου ήταν περισσότερο ενημερωμένη από τον υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως προς τι επρόκειτο να συμφωνηθεί μεταξύ Σαμαρά-Βενιζέλου για την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Η βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε βελτιώσεις στο νόμο και λίγη ώρα μετά έγινε γνωστό ότι θα γίνουν βελτιώσεις μέσω εγκυκλίων. 

Ειδικότερα, η συμβιβαστική λύση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προβλέπει τα εξής:
  • Διατηρείται η ποσόστωση για τη βαθμολόγηση των υπαλλήλων.
  • Προβλέπεται ότι κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της βαθμολογίας του, ούτε να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις.
  • Ο αξιολογητής πρέπει να προτείνει μέτρα βελτίωσης της απόδοσης του υπαλλήλου που εμπίπτει στην κατηγορία του 15%
  • Να διευρυνθεί ο επιμερισμός των ποσοστών σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης ή ακόμα και σε επίπεδο δήμου στην τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μην αδικηθούν υπάλληλοι υψηλών προσόντων σε διοικητικές μονάδες.
Ο ΥΠΔΜ εμφανίζεται ικανοποιημένος με το επιχείρημα ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και υποβαθμίζει το γεγονός ότι αναγκάζεται να κάνει εκ των υστέρων παρεμβάσεις με τις οποίες αναγνωρίζεται εμπράκτως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Πηγή: aftodioikisi.gr


Γερμανική εφημερίδα στο πλευρό Κ.Μητσοτάκη για τις απολύσεις


Υμνεί τις «κινήσεις» του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», η οποία σε άρθρο της αναφέρεται στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και στη μείωση του αριθμού τους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Αθήνα θέλει να ξεφορτωθεί τους υπαλλήλους με τα πλαστά πιστοποιητικά».

Και συνεχίζει: «Ακόμα και χωρίς απολυτήριο Λυκείου είναι δυνατή στην Ελλάδα μία καριέρα στο Δημόσιο». Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος αναφέρεται στα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έδειξαν ότι σε σύνολο 5.000 δημοσίων υπαλλήλων οι 266 είχαν υποβάλει παραποιημένα πιστοποιητικά:

«Έτσι, η -από την αρχή της κρίσης- συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα αποκτά νέα διάσταση και γίνεται τεστ αντοχής για την κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Πρόκειται για πλαστά απολυτήρια Λυκείου, «βελτιωμένες» εκ των υστέρων βαθμολογίες, ψεύτικα διπλώματα για ξένες γλώσσες ή γνώσεις υπολογιστή, αλλά και για πλαστά πτυχία πανεπιστημίου. Το γεγονός ότι μέχρι τώρα αυτές οι απάτες δεν είχαν εντοπιστεί οφείλεται σε έναν πολύ απλό λόγο: δεν έπρεπε, πολύ απλά, να εντοπιστούν», τονίζει ο αρθρογράφος, εκτιμώντας ότι σε πολλές περιπτώσεις επρόκειτο για οπαδούς κομμάτων ή για συγγενείς ή φίλους πολιτικών.

«Στην Ελλάδα αυτού του είδους οι εξυπηρετήσεις έχουν μακρά παράδοση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι το πελατειακό κράτος είναι μία από τις αιτίες της κρίσης χρέους που μαστίζει τη χώρα, καθώς ο νεποτισμός οδήγησε στη διόγκωση και την αναποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, όσοι κατέθεσαν πλαστά έγγραφα απειλούνται τώρα με κυρώσεις, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, να απολύσει 6.500 υπαλλήλους. Από αυτούς οι 2.500 θα είναι υπάλληλοι με πλαστά δικαιολογητικά, σημειώνεται.

«Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην αξιολόγηση και τη συμφωνηθείσα μείωση του Δημοσίου. Ήδη, έχει καταφέρει αυτό που οι περισσότεροι των προκατόχων του δεν είχαν καν προσπαθήσει: Ενώ το 2009 στην ελληνική δημόσια διοίκηση απασχολούνταν 953.000 άτομα, ο αριθμός τους έχει ήδη μειωθεί στους 670.000. Οι δαπάνες προσωπικού κατά το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν από τα 24,5 στα 15,8 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει το ρεπορτάζ, στο οποίο γίνεται ακόμη μνεία για τον ρόλο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι «ο κρατικός μηχανισμός εργάζεται καλύτερα, όσο περισσότερο περιορίζεται σε μέγεθος, ενώ οι νέοι υπάλληλοι γνωρίζουν από χειρισμό ηλεκτρονικού υπολογιστή».

Πηγή: aftodioikisi.gr


Με «άρωμα» Γαλλίας οι μεταρρυθμίσεις Κ.Μητσοτάκη στο δημόσιο


Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή, 25 Ιουλίου, με το Γάλλο Υπουργό Οικονομικών, Michel Sapin.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο άνδρες συζήτησαν για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση στη χώρα μας, όπως και για την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας.

Αναγνωρίστηκε δε, από το Γάλλο Υπουργό Οικονομικών, η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειωθεί από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Η συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας για την αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης είναι ιδιαιτέρως εποικοδομητική όσον αφορά στην επίτευξη ποιοτικών στόχων με επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων, όπως επίσης και στην προώθηση μιας νέας κουλτούρας αξιοπιστίας, αξιοσύνης και διαφάνειας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Δημήτρης Στεφάνου και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα, Jean – Loup Kuhn Delforge.

Μετά το πέρας της συνάντησης οι δυο Υπουργοί δήλωσαν:

Κ. Μητσοτάκης: «Η Γαλλία ήταν και παραμένει ένας πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια της διοικητικής μεταρρύθμισης την οποία έχει αναλάβει το υπουργείο μας. Η συμμετοχή της Γαλλίας υπήρξε καθοριστική σε μια σειρά από αλλαγές, όπως η αξιολόγηση των δομών της δημόσιας διοίκησης και η διαμόρφωση ενός καινούργιου συστήματος επιλογής προϊσταμένων. Προσβλέπουμε στην πολιτική στήριξη της Γαλλίας αναφορικά με το φιλόδοξο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης που προωθούμε. Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας να συζητήσουμε όχι μόνον για το παρόν, αλλά και για το μέλλον της συνεργασίας μας και να επιβεβαιώσουμε τους πολύ στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών».

M. Sapin (ανεπίσημη μετάφραση): «Είμαστε δίπλα σας για τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που είναι απολύτως απαραίτητες ώστε να είναι αποτελεσματική τόσο η δημόσια διοίκηση όσο και η οικονομία της χώρας και κυρίως η δημόσια διοίκηση να παρέχει υπηρεσίες στο ύψος των προσδοκιών του ελληνικού λαού. Έχουμε μια παράδοση συνεργασίας σε αυτό το επίπεδο. Η ελληνική και η γαλλική διοίκηση έχουν πολλά κοινά σημεία, κάτι που πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Θέλω να επιβεβαιώσω για άλλη μία φορά ότι η Γαλλική Δημοκρατία συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά τη μεταρρύθμιση της ελληνικής διοίκησης και θα συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια η οποία διαπιστώνω με μεγάλη χαρά από τα λεγόμενα του Υπουργού ότι χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και είναι ιδιαίτερα επιθυμητή από την ελληνική πλευρά».

Πηγή:  aftodioikisi.gr

Αντί σχολίου: Τη στιγμή που βάλλεται από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου αλλά και της επιστημονικής κοινότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά απεγνωσμένα στήριξη μόνο από τους εντολείς του στο εξωτερικό. Τυχαίο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου