Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Επιστολή Μητσοτάκη προς ΚΕΔΕ και επίθεση κατά ΠΟΕ-ΟΤΑ - Επανέλεγχος 4.700 μονιμοποιήσεων σε 10 δήμους και ΓΓ Πολιτισμού

Σε 10 μεγάλους δήμους της χώρας και σε μία γραμματεία του υπουργείου Πολιτισμού εστιάζουν οι επιθεωρητές - ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης τον επανέλεγχο νομιμότητας της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή ορισμένου έργου σε αορίστου χρόνου. Σε αυτούς τους φορείς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει συνολικά περίπου 4.700 μονιμοποιήσεις με μετατροπές συμβάσεων.

Κατ' εντολήν του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και υπό την απειλή επιβολής κυρώσεων για παράβαση καθήκοντος στους αρμοδίους υπηρεσιών που αρνούνται να συνεργαστούν, τα κλιμάκια του Σώματος Ελεγκτών-Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) έχουν ξεκινήσει τη συλλογή στοιχείων για όσους υπαλλήλους μονιμοποιήθηκαν με μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου χρόνου.

Οι φορείς που βρίσκονται στο στόχαστρο των ελέγχων είναι: Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δήμοι Αθηναίων, Πειραιά, Ασπροπύργου, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Ζωγράφου, Χαλανδρίου, Θεσσαλονίκης, Λαρισαίων, Πατρέων και Ρεθύμνου.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνει ότι η επιλογή των συγκεκριμένων δήμων έγινε με βάση τον αριθμό των συμβάσεων που έχουν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου. Δεν προσδιορίζει τον αριθμό των συμβάσεων που έχουν γίνει σε αυτούς τους φορείς. Όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αγγίζουν τις 2.700 στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ και τις 2.000 συνολικά στους υπό έλεγχο δήμους.

Η επιστολή Μητσοτάκη

Την Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης, απέστειλε προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Κώστα Ασκούνη με την οποία τον καλεί να συνδράμει στη διαδικασία ελέγχου. Προβάλλει εμφατικά ότι σε ορισμένους δήμους, όπως Πειραιά, Ζωγράφου, Πατρέων και Χαλανδρίου, υπάλληλοι παρεμποδίζουν τον έλεγχο και επιτίθεται παράλληλα στην ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Στην επιστολή είναι χαρακτηριστική η αναφορά του με την οποία σημειώνει: «Αν και οι δημοτικές Αρχές και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες όλων των ως άνω δήμων έχουν δεχθεί πρόθυμα να συνεργαστούν με τα κλιμάκια των επιθεωρητών-ελεγκτών, σε ορισμένους δήμους (Πειραιά, Ζωγράφου, Πατρών και Χαλανδρίου) κάποιοι υπάλληλοι, που δηλώνουν συνδικαλιστές, με τη δημόσια και πέρα από κάθε λογική προτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, παρακωλύουν τον ως άνω έλεγχο κατά παράβαση των σαφών προβλέψεων της παρ. 2 του άρθρου 3 της ως άνω ΚΥΑ, σύμφωνα με τις οποίες η όποια παρακώλυση συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος».

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Μητσοτάκης καλεί την ΚΕΔΕ στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου να μεριμνήσει για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του επανελέγχου και την εξάλειψη αυτών των «αρνητικών φαινομένων». Και αυτό, επειδή τα μεμονωμένα αυτά περιστατικά, όπως αναφέρει, «θα μπορούσαν πιθανόν να γενικευθούν» και έχουν αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στη διεξαγωγή του επανελέγχου αλλά παράλληλα «πλήττουν την αξιοπιστία και εν γένει την εικόνα του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άξιων στελεχών της».

Η προηγούμενη ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από αντιδράσεις που υπήρξαν σε δήμους για τον επανέλεγχο συμβάσεων και δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη με τις οποίες κατηγορούσε τους συνδικαλιστές για απόκρυψη στοιχείων η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση (16 Ιουλίου 2014) στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Για ποιον επανέλεγχο μιλάει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης; Γι’ αυτούς που η σύμβασή τους έχει μετατραπεί με γνωμοδότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και ενέκρινε το ίδιο το ΑΣΕΠ; Ποιος ήλεγχε τα Υπηρεσιακά Συμβούλια; Σίγουρα όχι οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ στους οποίους εξαπολύει επίθεση ο κ. Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση και οι αιρετοί τα ήλεγχαν που σήμερα επιχειρούν να τα ελέγξουν ακόμη πιο… αποτελεσματικά με την επιλογή προϊσταμένων αρεστών και “ημετέρων”. Με την επιλογή προϊσταμένων που θα γίνεται με κομματικά κριτήρια και θα αποσκοπεί στη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων. Αυτών που θα είναι “πειθήνια όργανα” του συστήματος και αυτών που θα είναι μη επιθυμητοί. Οι εργαζόμενοι της δεύτερης κατηγορίας μπαίνουν στη “μαύρη λίστα” των υπό απόλυση υπαλλήλων.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη με τον επανέλεγχο των συμβάσεων που επιχειρήθηκε και απετράπη χθες στον Δήμο Πειραιά και επρόκειτο να επιχειρηθεί και σε άλλους δήμους, “στοχευμένα”, όπως είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σήμερα, σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή (με ποια κριτήρια άραγε μπαίνουν στο στόχαστρο συγκεκριμένοι δήμοι;). Να προχωρήσει η δέσμευση των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας».

Μητσοτάκης: Υπέρτατη υποχρέωση η τήρηση της νομιμότητας

Ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή που απέστειλε την Παρασκευή στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη επισημαίνει:

«Όπως πολύ καλά γνωρίζετε από τη μακρόχρονη και πετυχημένη πορεία σας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η τήρηση της αρχής της νομιμότητας, αποτελεί, την υπέρτατη υποχρέωση όλων των οργάνων διοίκησης. Οι “κραυγές” του παρελθόντος που είχαν μάθει με απειλές να επιβάλλονται, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποδεκτές από κανέναν. Για το λόγο αυτό, σας καλώ, όπως πολύ εύστοχα το πράξατε και στο ζήτημα της απογραφής των ΝΠΙΔ, να διευκολύνετε και να εγγυηθείτε τη διενέργεια του εν λόγω ελέγχου».

Μάλιστα, στην επιστολή του καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «είναι ηθική υποχρέωση όλων μας να ελέγξουμε και να εντοπίσουμε εκείνες τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου που μετετράπησαν σε αορίστου κατά παράβαση των νόμιμων διαδικασιών, προκείμενου να διαλύσουμε οποιαδήποτε σκιά μπορεί να πλανάται ότι αυτές οι μετατροπές δεν έγιναν με σύννομο τρόπο».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου