Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

"Μήπως ήρθε η ώρα για αυτοτελή συνοριακή αστυνομία; " του Νίκου Μπαλούρδου - Πρόταση για σύσταση νέου Σώματος με συμμετοχή και δημ. αστυνομικών!

Ένα εξαιρετικού όσο και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος άρθρο αναρτήθηκε χθες στο σάιτ της ΠΟΣΥΦΥ ( posyfy.gr ), το οποίο φέρει την υπογραφή του αστ/κα Μπαλούρδου Ιωάννη-Νικόλαου αντιπρόσωπου στην ομοσπονδια των συνοριακών της Αθήνας κι έρχεται να διευρύνει τον προβληματισμό που αναπτύσσεται εδώ και λίγες ημέρες, αναφορικά με το καθηκοντολόγιο και την απασχόληση των εντεταλμένων για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

"Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και μετέπειτα η Ελλάδα άρχισε να βρίσκεται αντιμέτωπη στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Οι λόγοι αυτού του φαινομένου πολλοί. Oι τρόποι αντιμετώπισής του επίσης πολλοί. Φτάνοντας στο όχι τόσο μακρινό 1999, η Πολιτεία αναγνωρίζοντας την αντικειμενική δυσκολία της Ελληνικής Αστυνομίας να αντιμετωπίσει σχεδόν μόνη της το πρόβλημα της πάταξης του διασυνοριακού εγκλήματος, προέβη  στην πρόσληψη των πρώτων συνοριακών φυλάκων. Από τότε και μέχρι το 2002 προχωρούσε σε ετήσια βάση στην πρόσληψη   ικανοποιητικού αριθμού του συγκεκριμένου προσωπικού για την κάλυψη των συγκεκριμένων υπηρεσιακών αναγκών.

   Αίφνης και ενώ οι μεταναστευτικές ροές ολοένα και αυξάνονταν οι προσλήψεις των συνοριακών φυλάκων σταμάτησαν, σαν να σταμάτησε να υφίσταται το πρόβλημα. Με την πάροδο δε των χρόνων οι συνοριακοί φύλακες άρχισαν να απασχολούνται σε αμιγώς αστυνομικά καθήκοντα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την εκτέλεση των καθηκόντων για τα οποία προσλήφθηκαν. Το 2010 κατ ουσία έπαψε να υφίσταται ο βαθμός του συνοριακού φύλακα, μιας και όλοι μας γίναμε αστυφύλακες.

   Πηγαίνοντας τον χρόνο πίσω θα διαπιστώσουμε ότι ενώ τα αντανακλαστικά του Κράτους λειτουργούν αρκετά γρήγορα και προσπαθούν να δώσουν λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα, η λύση που δίνει δεν είναι η ενδεδειγμένη. Το λάθος - κατά την προσωπική μου εκτίμηση - εστιάζεται στο γεγονός της ένταξης των συνοριακών φυλάκων στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο θεσμός του συνοριακού φύλακα δεν είναι Ελληνική πατέντα όπως τεχνηέντως προσπαθούν κάποιοι να μας παρουσιάσουν. Κάθε προηγμένο κράτος του κόσμου που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης έχει συνοριακούς φύλακες (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, κλπ), οι οποίοι υπηρετούν στην αντίστοιχη Συνοριακή Αστυνομία και όχι στην Αστυνομία που έχει η κάθε χώρα για να ασκεί την γενική αστυνόμευση. Δεν ξέρω γιατί φοβηθήκαμε τότε και εξ ακολουθούμε να φοβόμαστε ακόμα την σύσταση της Ελληνικής Συνοριακής Αστυνομίας ως αυτοτελές και ανεξάρτητο Σώμα ασφαλείας, με δικούς του κανονισμούς, βαθμολόγιο, διοίκηση, κλπ.

   Είναι παράλογο να συγκρίνουμε την χωροφυλακή με την συνοριακή αστυνομία και να φοβόμαστε ότι θα γίνει πισωγύρισμα αφαιρώντας αρμοδιότητες από την ήδη υπερφορτωμένη με αρμοδιότητες Ελληνική Αστυνομία (ακόμα και τα καθήκοντα των δημοτικών αστυνομικών πήρε). Η αναδιάρθρωση και ο νεοσύστατος κλάδος παράνομης μετανάστευσης δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημα, να μην πω ότι περισσότερα κολλήματα θα δημιουργήσει ως προς τη λύση του. Το κόστος ως προς την υλοποίηση είναι μηδαμινό, ο εξοπλισμός, οι δομές και το προσωπικό υπάρχει, το know hοw επίσης υπάρχει, μελέτη χρειάζεται ως προς τους κανονισμούς λειτουργίας του νέου Σώματος και νομική κατοχύρωση ως προς τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα του προσωπικού που θα στελεχώσουν το νέο αυτό Σώμα. Εκτιμώμενη δύναμη αυτού του νέου Σώματος για να μπορεί να λειτουργήσει είναι 7000-8000 άτομα, τα οποία θα βρεθούν από τους επιθυμούντες αστυφύλακες που προέρχονται από τους πρώην συνοριακούς φύλακες και από το λοιπό αστυνομικό προσωπικό-πάλι κατόπιν επιθυμίας τους-(αξιωματικούς κ αστυφύλακες  πανελληνίων, αρχιφύλακες, Ε.Φ. ακόμα και πρώην δημοτικούς αστυνομικούς),οι οποιοί και θα εξελίσσονται ανάλογα με τον τρόπο εισαγωγής τους στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί όχι μόνο η αστυνόμευση στην περιφέρεια αλλά θα δοθεί αρχικά και μια λύση στο πρόβλημα των μεταθέσεων των αστυνομικών. Μόνο  καλό  μπορεί  να  προκύψει από την σύσταση της Συνοριακής Αστυνομίας καθώς   η Πολιτεία θα αποκτήσει καθαρόαιμο φορέα ελέγχου-επιτήρησης συνόρων αλλά και ελέγχου του συνόλου των αλλοδαπών που διαμένουν μόνιμα σε όλη την επικράτεια

♦      απεμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας από μια ακόμη αρμοδιότητα που συνεπάγεται με την απεμπλοκή αρκετών χιλιάδων αστυνομικών και διάθεση τους στην προστασία του πολίτη

♦      περιθώρια εξέλιξης των συνοριακών φυλάκων και "άνοιγμα" θέσεων για την επαρχία σε περισσότερους αστυνομικούς που έχουν προσληφθεί μέσω των Πανελλαδικών.

   Αν σκεφτούμε λίγο ορθόδοξα θα δούμε ότι ως λύση είναι πραγματικά η καλύτερη δυνατή για όλους μας, αν σκεφτούμε όμως με γνώμονα το προσωπικό συμφέρων και κολλήσουμε σε τίτλους ή οτιδήποτε άλλο τότε απλά ….. αξίζουμε ότι μας συμβαίνει.
Πηγή:  bloko.gr

1 σχόλιο:

  1. ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΙ,ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ,ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ, ΑΦΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΩΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΕΘΟΥΝ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΤΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΚΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΕ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΟΣΩΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή