Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

«Ζητάμε να ακουστεί η φωνή μας» - Άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών για τους απολυόμενους δημοτικούς αστυνομικούς που έχουν κατασκηνώσει στην Πλ. Κλαυθμώνος

Μιλούν στην «Εφ.Συν.» δημοτικοί αστυνομικοί που βρίσκονται υπό απόλυση και έχουν κατασκηνώσει έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Περίπου 200 άτομα απ’ όλη τη χώρα μένουν εκτός εργασίας και αρκετοί από αυτούς με μοναδικό κριτήριο ότι είναι άνω των 50 ετών!


Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου Φωτ.: Μάριος Βαλασόπουλος

 
Στην πλατεία Κλαυθμώνος, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, έχουν κατασκηνώσει εδώ και περίπου έναν μήνα οι υπό απόλυση δημοτικοί αστυνομικοί του Δήμου Αθηναίων. Η «Εφ.Συν.» μίλησε μαζί τους και έμαθε για τον αγώνα τους και την αδικία που βιώνουν ύστερα από 20 και πλέον χρόνια υπηρεσίας στον δήμο.

Επειτα από πιέσεις, η κινητικότητα των δημοτικών αστυνομικών προέβλεπε την απορρόφηση σχεδόν όλων σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τη φύλαξη των σωφρονιστικών καταστημάτων και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών.

Εκτός εργασίας

Ωστόσο, περίπου 200 δημοτικοί αστυνομικοί σε όλη τη χώρα μένουν εκτός εργασίας και αρκετοί από αυτούς με μοναδικό κριτήριο ότι είναι άνω των 50 ετών και δεν μπορούν να μετακινηθούν στην ΕΛ.ΑΣ. ή στο υπουργείο Δικαιοσύνης. «Οι πρώτοι 96 δημοτικοί αστυνομικοί στην Ελλάδα, που σήμερα είναι σχεδόν όλοι άνω των 50 ετών, διορίστηκαν το 1985 περνώντας από διαγωνισμό με γραπτές και προφορικές εξετάσεις που καθορίστηκαν από Προεδρικό Διάταγμα. Δεν μπήκαμε στο Δημόσιο από το παράθυρο» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Πετρακάκης, που μετά από σχεδόν 30 χρόνια στη δημοτική αστυνομία επιβραβεύεται με… διαθεσιμότητα και βρίσκεται στο χείλος της απόλυσης.

Στους προσωρινούς πίνακες διάθεσης των δημοτικών αστυνομικών, που εκδόθηκαν τον Μάρτιο, ο διαγωνισμός του 1985 αναγνωριζόταν και έδινε στους τότε διορισθέντες 20 μόρια, με τα οποία οι άνω των 50 ετών μπορούσαν να μετακινηθούν σε διοικητικές θέσεις και να μη μείνουν άνεργοι. Ωστόσο, στους τελικούς πίνακες διάθεσης, που εκδόθηκαν μία μόλις ημέρα μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, ο διαγωνισμός του ’85 δεν αναγνωρίστηκε, κάτι που έφερε στο χείλος της απόλυσης τουλάχιστον 60 ανθρώπους άνω των 50.

Αυτή η απόφαση δημιούργησε εύλογες απορίες στους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς, αφού τους χώρισε σε πολλές κατηγορίες και ταχύτητες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα την πληθώρα ζητημάτων που δημιούργησε η κινητικότητα, την οποία η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε χαρακτηρίσει «παρωδία» σε παλαιότερο δελτίο Τύπου της.

«Με αυτό το σύστημα μοριοδότησης που χρησιμοποιήθηκε, είδαμε νεότερους να μετακινούνται σε διοικητικές θέσεις, όσους είναι κάτω των 50 στην ΕΛ.ΑΣ. ή το υπ. Δικαιοσύνης και τους 50άρηδες να μένουν άνεργοι χωρίς να μπορούν να πάρουν σύνταξη» μας λέει ο Γιάννης Λεβεντάκης από το σωματείο των δημοτικών αστυνομικών. Εξάλλου, αρκετά προβλήματα αντιμετωπίζουν και όσοι δημοτικοί αστυνομικοί μετακινήθηκαν στην αστυνομία, καθώς δεν έχουν εκδοθεί τα σχετικά προεδρικά διατάγματα που να ορίζουν ποιες αρμοδιότητες και καθήκοντα θα έχουν, ακόμα και τη στολή που θα φορούν.

Παρά τις αντίθετες κατά καιρούς βεβαιώσεις από αρμόδιους περί μη απολύσεων, οι εργαζόμενοι αυτοί ζητούν να μοριοδοτηθούν όπως προβλεπόταν στην υπουργική απόφαση ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/3/οικ. 22274 που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Β’ 1992/2013, έτσι ώστε να αναγνωριστεί ο γραπτός διαγωνισμός με τον οποίο μπήκαν στο Δημόσιο. «Με αυτόν τον τρόπο θα μείνουν εκτός μόνο περίπου 10-15 άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ετών, που μπορούν να παραμείνουν με προσωποπαγείς θέσεις στους δήμους για το λίγο διάστημα που χρειάζεται έως ότου συνταξιοδοτηθούν», τονίζει ο κ. Λεβεντάκης.

Μια δεύτερη ευκαιρία

Επίσης, οι δημοτικοί αστυνομικοί ζητούν να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους μικρότερους των 50 ετών έμειναν «αδιάθετοι» με την επαναπροκήρυξη των 186 θέσεων που παρέμειναν κενές στα καταστήματα κράτησης. «Ενοχλούμε αρκετούς που έχουμε κατασκηνώσει εδώ, αλλά όποτε απευθυνθήκαμε στους αρμόδιους βρήκαμε κλειστές πόρτες», καταλήγει ο πρώην δημοτικός αστυνομικός, Λεωνίδας Μπακογιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου