Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

H κυβέρνηση απολύει και τους διαθέσιμους που έχουν δικαιωθεί δικαστικά – Ξεκινά από τους σχολ. φύλακες - Ενημερωτικό σημείωμα Απ. Παπακωνσταντίνου

Κυβερνητική παρέμβαση στην υπόθεση των σχολικών φυλάκων που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας αλλά παραμένουν στις θέσεις τους λόγω δικαστικών αποφάσεων, αποκαλύπτει επιστολή του δικηγόρου Απόστολου Παπακωνσταντίνου προς ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ. Σύμφωνα με την επιστολή «με πρόσφατες αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ακυρώθηκαν οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, με τις οποίες είχε αποφασιστεί η μη προσβολή με άσκηση εφέσεως της αποφάσεως του Πρωτοδικείου Αθηνών (1240/2014) που δικαίωσε τους σχολικούς φύλακες του δήμου, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην περίπτωση του Δήμου Αγίας Βαρβάρας».

Αυτό πρακτικά, σύμφωνα με τον συνήγορο των σχολικών φυλάκων, «κατόπιν τούτου, τίθενται σοβαρά ζητήματα εφαρμογής της εν λόγω (τελεσίδικης) δικαστικής αποφάσεως, ενόψει μάλιστα του γεγονότος ότι η οικεία Υπηρεσία Εντελλομένων του υπόψη Δήμου δεν έχει αποφασίσει ακόμη για την έγκριση των δαπανών μισθοδοσίας τους».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προαναγγέλλει αρχικά την προβλεπόμενη στο άρθρο 151 του ν. 3463/2006 προσφυγή τους και στη συνέχεια, την άσκηση, εφόσον απαιτηθεί, αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου «να προσβάλλουν τις ανωτέρω αποφάσεις του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, προβάλλοντας αφενός μεν ότι η ερμηνεία και εφαρμογή των κρίσιμων εν προκειμένω νομοθετικών διατάξεων εκ μέρους του είναι εσφαλμένες, αφετέρου δε ότι η εν λόγω ερμηνεία αντιβαίνει ευθέως στην κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα (άρθρο 102 παρ. 2) αρχή της διοικητικής αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α.»

Μάλιστα, ο συνήγορος των σχολικών φυλάκων τονίζει σε ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι «από την εξέλιξη των εν λόγω υποθέσεων θα καθορισθεί τόσο η τύχη των Σχολικών Φυλάκων που βρίσκονται σε ανάλογη θέση, όσο και το κανονιστικό περιεχόμενο της προαναφερόμενης αρχής της αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α., η εφαρμογή της οποίας διατηρεί προεξάχουσα σημασία για την αποτελεσματική λειτουργία τους.»

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η aftodioikisi.gr, το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ξεπεράσει το «σκόπελο» των δημάρχων που δεν καταθέτουν εφέσεις ή αναιρέσεις στον Άρειο Πάγο, στις θετικές για τους συμβασιούχους πρωτόδικες αποφάσεις, με ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα δίνει αυτή τη δυνατότητα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Ακολουθεί το ενημερωτικό σημείωμα του Δρ Απόστολου Παπακωνσταντίνου:



ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΑΠ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32,  10675 Αθήνα - Κολωνάκι
Τηλ. 210-7222007, Fax 210-7222182
AP. PAPACONSTANTINOU & ASSOCIATES LAW FIRM
30-32 Patriarchou Ioakim str., 10675 Athens - Kolonaki
Tel. 0030210-7222007, Fax 0030210-7222182



ΠΡΟΣ: - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
-         ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΥΠΟΨΗ: - Προέδρου Δ.Σ. Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Κ. Ασκούνη
-         Προέδρου  Ε.Ε. Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. κ. Θ. Μπαλασόπουλο


          ΘΕΜΑ: ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

          Αξιότιμοι κύριοι.
          Όπως γνωρίζετε, ορισμένοι εκ των Σχολικών Φυλάκων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4172/2013 επέτυχαν την έκδοση οριστικών αποφάσεων Πρωτοδικείων με τις οποίες έγιναν δεκτές αντίστοιχες αγωγές τους, αφού κρίθηκε ότι οι εν λόγω νομοθετικές διατάξεις που κατήργησαν τις θέσεις τους και τους έθεσαν σε διαθεσιμότητα αντίκεινται σε σειρά συνταγματικών διατάξεων. Μεταξύ αυτών των δικαστικών αποφάσεων περιλαμβάνονται εκείνες που αφορούν τους Σχολικούς Φύλακες των Δήμων Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Αγίας Βαρβάρας. Στις δυο αυτές περιπτώσεις οι Δήμοι αποφάσισαν να ΜΗΝ ασκήσουν εφέσεις, με αποτέλεσμα οι εν λόγω δικαστικές αποφάσεις να έχουν ήδη καταστεί τελεσίδικες.
          Ωστόσο, με πρόσφατες αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ακυρώθηκαν οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, με τις οποίες είχε αποφασιστεί η μη προσβολή με άσκηση εφέσεως της προαναφερόμενης αποφάσεως του Πρωτοδικείου Αθηνών (1240/2014) που αφορά τους Σχολικούς Φύλακες του Δήμου. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην περίπτωση του Δήμου Αγίας Βαρβάρας. Κατόπιν τούτου, τίθενται σοβαρά ζητήματα εφαρμογής της εν λόγω (τελεσίδικης) δικαστικής αποφάσεως, ενόψει μάλιστα του γεγονότος ότι η οικεία Υπηρεσία Εντελλομένων του υπόψη Δήμου δεν έχει αποφασίσει ακόμη για την έγκριση των δαπανών μισθοδοσίας τους.
          Είναι σαφές ότι πρόθεση των δικαιωθέντων Σχολικών Φυλάκων είναι να προσβάλλουν τις ανωτέρω αποφάσεις του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, προβάλλοντας αφενός μεν ότι η ερμηνεία και εφαρμογή των κρίσιμων εν προκειμένω νομοθετικών διατάξεων εκ μέρους του είναι εσφαλμένες, αφετέρου δε ότι η εν λόγω ερμηνεία αντιβαίνει ευθέως στην κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα (άρθρο 102 παρ. 2) αρχή της διοικητικής αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. Για τον λόγο αυτό θα υποβάλουν αρχικώς την προβλεπόμενη στο άρθρο 151 του ν. 3463/2006 προσφυγή τους και στη συνέχεια, θα ασκήσουν, εφόσον απαιτηθεί, αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
          Όπως αντιλαμβάνεσθε, από την εξέλιξη των εν λόγω υποθέσεων θα καθορισθεί τόσο η τύχη των Σχολικών Φυλάκων που βρίσκονται σε ανάλογη θέση, όσο και το κανονιστικό περιεχόμενο της προαναφερόμενης αρχής της αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α., η εφαρμογή της οποίας διατηρεί προεξάχουσα σημασία για την αποτελεσματική λειτουργία τους.
Αθήνα, 20 Ιουλίου 2014
Με φιλικούς χαιρετισμούς
ΔΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου