Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Καμίνης: Η εγκατάλειψη των γειτονιών της Αθήνας «γιγάντωσε» τη Χρυσή Αυγή

Για την αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης της «Χρυσής Αυγής», αλλά και για τους παράγοντες που συντέλεσαν στη «γιγάντωση» των ποσοστών  της  στην Αθήνα, μίλησε στο Μέγκα , ο Δήμαρχος Αθηναίων. Όσον αφορά  τους παράγοντες που συντέλεσαν στη «γιγάντωση» των ποσοστών  της  «Χρυσής Αυγής» στην Αθήνα την απέδωσε κυρίως στην εγκατάλειψη του κέντρου της πόλης από την Πολιτεία.

«Στην Αθήνα, επειδή το είδαμε το φαινόμενο αμέσως, από το 2010, βλέπαμε κατ’ αρχάς πράγματα και κατά δεύτερο λόγο, μας έρχονταν πληροφορίες που δεν τις είχαν άλλοι. Στις γειτονιές της Αθήνας, ειδικά στον Αγ. Παντελεήμονα, στην Κυψέλη, ήταν γνωστό, κυκλοφορούσε ως φήμη ότι εκεί υπήρχε μια όσμωση της Χρυσής Αυγής με κοινούς εγκληματίες της νύχτας, μπράβους.  αλλά τα στόματα ήταν κλειστά, Η φυσιογνωμία των ανθρώπων, όποιος τους έβλεπε στη Βουλή να κάθονται, η αισθητική που απέπνεαν, ήταν μια αισθητική μπράβων, ανθρώπων της νύχτας. Το ύφος, η χυδαιότητα, και το υβρεολόγιο που χρησιμοποιούσαν κατέλαβαν θέσεις στο Κοινοβούλιο. Και όταν μιλάμε για νεοναζισμό, όποιος το ξέρει, υπήρχε και τότε, οι νεοναζιστές ήταν ένας μικρός πυρήνας. Από ‘κει και πέρα, πολλοί παράγοντες συνέτειναν στο να φουντώσει αυτό το φαινόμενο. Η εγκατάλειψη στις γειτονιές της Αθήνας, που είναι το λίκνο της Χρυσής Αυγής και ο αντικοινοβουλευτισμός», σημείωσε σχετικά ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Ο  Γιώργος Καμίνης, τόνισε ότι με την η δολοφονία του Π. Φύσσα λειτούργησε ως καταλύτης και επιτάχυνε εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι οι συλλήψεις των στελεχών είναι το τέλος της αρχής ή η αρχή του τέλους της οργάνωσης.

 «Αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε, δηλαδή την αναζήτηση των ευθυνών μιας εγκληματικής οργάνωσης. Πάντως Θα συμφωνήσουμε, πιστεύω, προϊούσης της συζήτησης, ότι εδώ υπάρχουν κάποιες βαθύτερες ρίζες και θα χρειαστεί μια σε βάθος πολιτική αντιμετώπιση αυτού που εκφράζει η Χρυσή Αυγή. Πρέπει να δούμε ποια είναι τα αίτια που γέννησαν αυτό το φαινόμενο», τόνισε ο κ. Καμίνης.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε και στην σχέση της αστυνομίας με τη «Χρυσή Αυγή»: «Εδώ βλέπουμε δύο φαινόμενα. Πάντοτε οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους έχουν μια τάση στο εσωτερικό τους να είναι πιο επιεικείς με λύσεις τύπου Χρυσής Αυγής κ.λ.π. Αλλά τίθεται και ένα σοβαρό ζήτημα για την Αριστερά και τις δημοκρατικές δυνάμεις γενικότερα. Τι στάση και τι πολιτική θα έχουν, ας πούμε, για την αστυνομία. Το «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι», είναι πολιτική της Αριστεράς απέναντι στην αστυνομία; Ή έσπρωξε πάρα πολλούς αστυνομικούς στην «αγκαλιά» της Χρυσής Αυγής; Έχει πολιτική η Αριστερά γι’ αυτά τα πράγματα;»

Ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι η Χρυσή Αυγή, ανέδειξε τη ρητορική του μίσους, θέτοντας στο περιθώριο όλους όσοι είναι διαφορετικοί, από μια ιδεατή πλειοψηφία και μια ιδεατή ελληνικότητα και απέδωσε τη γένεση του φαινομένου στην κρίση του πολιτικού συστήματος.

«Κρίσιμη στιγμή είναι «οι Αγανακτισμένοι» στο Σύνταγμα. Τότε,  η Χρυσή Αυγή, θυμάστε με την «κρεμάλα», επωφελείται κυρίως απ’ αυτήν την ιστορία. Αυτό ακριβώς μας δείχνει το έδαφος πάνω στο οποίο πρέπει να χτιστεί η συναίνεση. Πρέπει να πάμε σε μια νέα δημοκρατία, με νέους θεσμούς, μέσα από μια συνταγματική αναθεώρηση και να δούμε τι έφταιξε, έφτασε το πολιτικό σύστημα να απαξιωθεί έως αυτό το σημείο. Να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Εκεί θα χτιστεί η συναίνεση, πάνω στους θεσμούς», σημείωσε σχετικά.

Τέλος αναφερόμενος στο θέμα της βίας, το χαρακτήρισε ως  ένα κρίσιμο ζήτημα, τονίζοντας όμως ότι με τις συλλήψεις των στελεχών της Χ. Αυγής, θα πρέπει να γίνει ένα νέο ξεκίνημα και να χτιστεί μια νέα συναίνεση πάνω στους κανόνες της Δημοκρατίας που εξ ορισμού αποκλείει τη βία.