Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Διπλό σχέδιο για το «άδειασμα» του Δημοσίου μέσω 100.000 συνταξιοδοτήσεων (με ως έξι πλασματικά έτη) στην επόμενη διετία

Διπλό σχέδιο για το «άδειασμα» του Δημοσίου, μέσω 100.000 συνταξιοδοτήσεων μέσα στην επόμενη διετία επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ώστε να δώσει πλέον 3 πλασματικά χρόνια στους 40.000 υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ που θα μπουν στο καθεστώς κινητικότητας ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση των διατάξεων του ν.4093/12. 

Το μπόνους των τριών πλασματικών χρόνων δεν ανακοινώνεται, με το επιχείρημα ότι θα αποτελούσε φρένο για όσους κινούνται ήδη προς τη «φυσική» συνταξιοδότησή τους
Το μπόνους των τριών πλασματικών χρόνων δεν ανακοινώνεται, με το επιχείρημα ότι θα αποτελούσε φρένο για όσους κινούνται ήδη προς τη «φυσική» συνταξιοδότησή τους

Το σχέδιο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και ο λόγος της μη ανακοίνωσής του σχετίζεται με την κινητικότητα. «Πρώτα θα βγουν στην κινητικότητα οι "προγραμματισμένοι" φέτος 12.500 και στη συνέχεια η ανακοίνωση των προϋποθέσεων ένταξης στα πλασματικά χρόνια», ώστε να συνταξιοδοτηθούν επιπλέον 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον απαίτηση της τρόικας για περισσότερες διαθεσιμότητες και απολύσεις.

Και αυτό γίνεται κατ' αυτόν τον τρόπο με το επιχείρημα ότι ενδεχόμενη ανακοίνωση του προγράμματος θα ήταν ανασταλτικός παράγοντας στη φυσική συνταξιοδότηση, καθώς πολλοί θα ήθελαν το «μπόνους» των τριών ετών.

Τι προβλέπεται
Το κυβερνητικό σχέδιο για τα 3 πλασματικά χρόνια προβλέπει τα εξής:
1. Τα 32 έτη ασφάλισης για τους παλαιούς, πριν από το 1983 ασφαλισμένους, ώστε να συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, ή τα 35+3 έτη υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας για τους ασφαλισμένους μετά την 1-1-1983, καθώς ο τελευταίος νόμος έβαζε «φρένο» στη συνταξιοδότησή τους απαιτώντας 25ετία ασφάλισης και 58 έτη.
2. Για τους εργαζομένους στο Δημόσιο με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, θα απαιτείται το 58ο έτος+3 πλασματικά χρόνια.
Ταυτόχρονα θα ενεργοποιηθούν και οι διατάξεις της υποπαραγράφου Ζ.2.1 του ν. 4093/2012, που έχουν ψηφιστεί, αλλά δεν έχει φθάσει ακόμα εγκύλιος για την υλοποίησή τους και προβλέπει τα εξής:
Α. Οσοι συνταξιοδοτούνται με βάση τις συνταξιοδοτικές διατάξεις του Δημοσίου και τίθενται σε διαθεσιμότητα μπορούν είτε να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο, που δεν θα υπερβαίνει τα τρία έτη και έως τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση απαιτούμενων προϋποθέσεων για την άμεση καταβολή κύριας και επικουρικής σύνταξης, μερίσματος και εφάπαξ βοηθήματος από το Δημόσιο και τους αντίστοιχους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, είτε να εισπράξουν τις αποδοχές διαθεσιμότητας έως τη λήξη αυτής και να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τα δύο έτη, εφ' όσον υποβάλουν αίτηση παραίτησης από την υπηρεσία εντός ενός μηνός από την ημερομηνία που τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Β. Για την αναγνώριση του ανωτέρω χρόνου δεν λαμβάνονται υπόψη, όσον αφορά την κύρια σύνταξη, οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 17 του ν. 3865/2010 (Α 120) και, όσον αφορά την επικουρική σύνταξη, οι διατάξεις του άρθρου 40 του ν. 3996/2011 όπως ισχύουν.
Γ. Ο ανωτέρω πλασματικός χρόνος λαμβάνεται υπόψη μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για κύρια και επικουρική σύνταξη, μέρισμα και εφάπαξ βοήθημα.
Δ. Για το μέρισμα και το εφάπαξ βοήθημα των αντιστοίχων φορέων καταβάλλονται εκ μέρους του ασφαλισμένου υπαλλήλου οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη. Οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί των συνταξίμων αποδοχών, όπως αυτές ισχύουν κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με στελέχη στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, με μια απλή νομοθετική ρύθμιση για αναγνώριση πλασματικών ετών (μέρος των οποίων καλύπτουν οι πάγιες ρυθμίσεις του νόμου Κουτρουμάνη) μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πάνω από 30.000 που τίθενται σε διαθεσιμότητα και απολύονται και άλλοι τόσοι μέσα στην ερχόμενη διετία. 

1 σχόλιο:

  1. ειναι φιασκο-θα σας βγαλουν στην συνταξη και μετα θα την μειωσουν κατα 30% για οσους ειναι κατω απο 65 ετων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή