Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Κερδήθηκε η πρώτη δίκη κατά της διαθεσιμότητας - Δικαιώθηκαν δύο εκπαιδευτικοί που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα

Την πρώτη δικαστική μάχη κέρδισαν δύο εκπαιδευτικοί που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, που εκδίκασε την υπόθεση ως πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ανέστειλε την απόφαση με την οποία τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οπως διευκρινίζουν νομικοί κύκλοι, η κρίση των δικαστών αφορά μόνον τους εκπαιδευτικούς που κατέθεσαν αιτήσεις αναστολής κατά της διαθεσιμότητας, δηλαδή κατά των διαπιστωτικών πράξεων του νόμου 4127/13 «Εγκριση της επικαιροποίησης του Μεσοπροθέσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016». Και αυτό διότι το δικαστήριο όταν πρόκειται να εξετάσει αιτήσεις αναστολής αποφαίνεται κατά περίπτωση, σταθμίζοντας εάν οι αιτούντες θα υποστούν ή όχι βλάβη από την εφαρμογή του μέτρου. Με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, επί της ουσίας, παγώνει προσωρινά η διαθεσιμότητα των δύο εκπαιδευτικών μέχρι την εκδίκαση της κύριας αίτησής τους, κατά την οποία θα κριθεί και η συνταγματικότητα ή μη της εφαρμογής του μέτρου.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο και σε άλλους εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν μέσω της δικαστικής οδού τη δικαίωσή τους και να τεθούν εκτός διαθεσιμότητας.

Ηδη, το μέτρο της διαθεσιμότητας έχει κριθεί ότι παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις αλλά και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, με πρωτόδικες αποφάσεις που εξέδωσαν εντός του 2013 διάφορα πολιτικά δικαστήρια της χώρας, όπως τα Πρωτοδικεία Ξάνθης, Χίου, Μεσολογγίου κ.ά., ενώ αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις έχουν βγει σε επίπεδο προσωρινών διαταγών για τους σχολικούς φύλακες.

Εν τω μεταξύ, για τυπικούς λόγους κρίθηκε παράνομο από το Συμβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πάντως, χθες, με το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, δόθηκε παράταση για την εκ νέου κατάθεση του διατάγματος, ώστε να «θεραπευτεί» η παρανομία της τυπικής λήξης της προθεσμίας και να υποστεί τον έλεγχο νομιμότητας του ΣτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου