Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Μητρόπουλου, Στρατούλη & Βούτση για τη διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνομικών

Ερώτηση με θέμα τη διαθεσιμότητων των υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας κατέθεσαν προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος, Δ. Στρατούλης και Γ. Βρούτσης. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν πως, παρά τις υποσχέσεις των υπουργών, οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα από τις 23 Σεπτεμβρίου δεν έχουν ενταχθεί σε άλλες θέσεις στο Δημόσιο. Μάλιστα οι βουλευτές εκφράζουν ανησυχίες ότι οι υπάλληλοι θα οδηγηθούν με ενέργειες και παραλείψεις των υπουργών στην απόλυση και την ανεργία.

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2013

                                   ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τους κ.κ Υπουργούς
- Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,
- Εσωτερικών.

Θέμα: «Διαθεσιμότητα των Υπαλλήλων ειδικότητας Δημοτικής Αστυνομίας.»
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 81 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α' 167/23.7.2013), από τις 23 Σεπτεμβρίου 2013 οι Υπάλληλοι ειδικότητας Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίοι υπηρετούσαν στους Δήμους όλης της Χώρας, έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθότι για αυτούς με ρητή πρόβλεψη του ανωτέρω άρθρου, εφαρμόζεται η υποπαραγράφος Ζ.2 της παρ. Ζ. του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012, η οποία βεβαίως αφορά τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων.
Ήδη λοιπόν για 3.500 Δημοτικούς Αστυνομικούς εφαρμόζεται το δυσβάστακτο και επαχθές για τους ίδιους και τις οικογένειές τους καθεστώς της διαθεσιμότητας, κατά το οποίο λαμβάνουν τα τρία τέταρτα των αποδοχών τους, ενώ, όπως καλά γνωρίζετε, η διάρκεια ισχύος της διαθεσιμότητας περιορίστηκε στους οκτώ (8) μήνες, με την πάροδο των οποίων οι υπάλληλοι απολύονται.
Παρά τις υποσχέσεις σας, τους δύο τελευταίους μήνες από την δημοσίευση στο ΦΕΚ του ν. 4172/2013, δεν έχετε προβεί σε οιαδήποτε ενέργεια ένταξης των υπαλλήλων αυτών στην Ελληνική Αστυνομία ή σε υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, το άρθρο 81 του Ν. 4172/2013 προβλέπει ειδικά την έκδοση κοινών αποφάσεων Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με τις οποίες θα ρυθμίζεται κάθε σχετικό θέμα με την ένταξη των Δημοτικών Αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία, ως ιδιαίτερης κατηγορίας προσωπικού. Επίσης, με το ίδιο άρθρο προβλέπεται ειδικά η έκδοση κοινών αποφάσεων Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τις οποίες θα ρυθμίζεται κάθε σχετικό θέμα με την ένταξη των Δημοτικών Αστυνομικών στους κλάδους ΔΕ Φύλαξης και ΔΕ Εξωτερικής Φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης.
Δυστυχώς, όμως για τους Δημοτικούς Αστυνομικούς οι ανωτέρω ΚΥΑ δεν έχουν εκδοθεί έως και σήμερα, μετά την πάροδο 2 μηνών από την έκδοση του ν. 4172/2013, με εύλογη συνέπεια για τους υπαλλήλους να παρατείνεται και να εντείνεται η ομηρία, η αβεβαιότητα και ο φόβος τους ότι θα οδηγηθούν με ενέργειες και παραλείψεις σας στην απόλυση και την ανεργία.
Επειδή έχει παρέλθει χρονικό διάστημα δύο μηνών από τη δημοσίευση του άρθρου 81 του ν. 4172/2013, με το οποίο έχει προβλεφθεί η έκδοση ΚΥΑ για την ένταξη του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας σε άλλες θέσεις στο Δημόσιο, ώστε να συνεχίσουν να υπηρετούν.
Επειδή παρά τις υποσχέσεις σας για σύντομη «τακτοποίηση» του ζητήματος της ένταξης του προσωπικού αυτού στην Ελληνική Αστυνομία ή σε υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν έχετε ακόμη προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες επίλυσης του προβλήματος.
Επειδή ήδη το σύνολο των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας, που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, μετά την πάροδο 8 σε περίπτωση που δεν μεταφερθεί σε άλλη μόνιμη θέση, απολύεται.

Ερωτώνται οι Υπουργοί:
1.   Οι Υπάλληλοι ειδικότητας Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας από τις 23 Σεπτεμβρίου 2013, θα ενταχθούν και θα συνεχίσουν να υπηρετούν σε νέες θέσεις εργασίας στην Ελληνική Αστυνομία ή στους κλάδους ΔΕ Φύλαξης και ΔΕ Εξωτερικής Φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης ή σε άλλη θέση στο Δημόσιο, τις ανεξάρτητες αρχές, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού πριν την πάροδο οκτώ μηνών από την ανωτέρω ημερομηνία; Εάν ναι η ένταξη, η μετάταξη ή η μεταφορά θα αφορά το σύνολο του προσωπικού των Δημοτικών Αστυνομικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή κάποιοι από αυτούς θα προστεθούν στο ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες περίπου συμπατριωτών μας που βρίσκονται στην ανεργία και τη φτώχια;
2.   Πότε προτίθεστε να δημοσιεύσετε τις κοινές αποφάσεις Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με τις οποίες θα ρυθμίζεται κάθε σχετικό θέμα με την ένταξη των Δημοτικών Αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία, ως ιδιαίτερης κατηγορίας προσωπικού, καθώς και  τις κοινές αποφάσεις Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τις οποίες θα ρυθμίζεται κάθε σχετικό θέμα με την ένταξη των Δημοτικών Αστυνομικών στους κλάδους ΔΕ Φύλαξης και ΔΕ Εξωτερικής Φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις  του άρθρου 81 του ν. 4172/2013.

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μητρόπουλος Αλέξιος
Στρατούλης Δημήτριος
Βούτσης Νικόλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου