Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Διευθυντές με νέα κριτήρια στο Δημόσιο - Με διαδικασίες εξπρές οι αλλαγές

Ριζικές αλλαγές στην υπηρεσιακή εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων δρομολογεί η κυβέρνηση. Επεξεργάζεται νομοσχέδιο, στο οποίο αποσκοπεί να αποτυπώνεται ολοκληρωμένα ένα σύστημα επιλογής των προϊσταμένων κατά τρόπο πάγιο και αντικειμενικό. Προβλέπονται ταχύτατες διαδικασίες για την επιλογή διευθυντών. Βάση αποτελούν η επαγγελματική εμπειρία και το επίπεδο σπουδών.



Με διαδικασίες-εξπρές θα πραγματοποιηθεί η επιλογή των προϊσταμένων στο Δημόσιο
Συναγερμός στο Δημόσιο για την επιλογή διευθυντών, καθώς δόθηκε ήδη το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία και ξεκινά πιλοτικά η ανάδειξη νέων προϊσταμένων στην τοπική αυτοδιοίκηση ενώ προετοιμάζονται να ενταχθούν στη διαδικασία και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως ο ΟΓΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Η επιλογή των προϊσταμένων πραγματοποιείται με διαδικασίες-εξπρές και μοριοδότηση κριτηρίων που αφορούν την εμπειρία και τις σπουδές των υποψηφίων, οι οποίες περιγράφονται στις μεταβατικές διατάξεις του νόμου 3839 του 2010.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αυτές τις ημέρες επεξεργάζεται νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το μόνιμο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και θα εφαρμοστεί με τα νέα οργανογράμματα πιθανότατα από το επόμενο έτος.

Μαγνήτη για τους υπαλλήλους που έχουν τις προϋποθέσεις για να κριθούν αποτελούν τα υψηλά επιδόματα ευθύνης, που αντιστοιχούν σε 250 ευρώ για τον τμηματάρχη, 400 ευρώ για τον διευθυντή και 900 ευρώ για τους γενικούς διευθυντές.

Η διαδικασία προβλέπει την προκήρυξη των θέσεων και κατόπιν οι υποψήφιοι καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στις αρμόδιες τριμελείς επιτροπές που έχουν συσταθεί, οι οποίες αναδεικνύουν τους επιτυχόντες μετά την ολοκλήρωση της μοριοδότησης. Τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στις μεταβατικές διατάξεις του νόμου είναι:

α. Επαγγελματικά - τεχνικά προσόντα
Ο βαθμός του βασικού τίτλου σπουδών πολλαπλασιάζεται με 25 - Το διδακτορικό δίπλωμα σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της υπηρεσίας: μόρια 200.
Το διδακτορικό δίπλωμα σε άλλο αντικείμενο: μόρια 100.
Ο συναφής μεταπτυχιακός τίτλος: μόρια 160.
Η επιτυχής αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης: μόρια 180.
Ο μεταπτυχιακός τίτλος σε άλλο γνωστικό αντικείμενο: μόρια 80.
Η άριστη γνώση γλώσσας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης: μόρια 80. Η πολύ καλή γνώση της γλώσσας λαμβάνει 50 μόρια και η καλή γνώση 30 μόρια.
Η άριστη γνώση γλώσσας άλλων χωρών εκτός ΕΕ λαμβάνει 50 μόρια και η πολύ καλή γνώση 30 μόρια.

β. Εργασιακή - διοικητική εμπειρία
Ο χρόνος υπηρεσίας: μέχρι 300 μόρια (για κάθε έτος υπηρεσίας 10 μόρια με ανώτατο όριο τα 30 έτη).
Ο χρόνος υπηρεσίας σε θέση γενικού διευθυντή, μέχρι 380 μόρια (για κάθε συμπληρωμένο μήνα 2,11 μόρια με όριο τους 180 μήνες).
Ο χρόνος υπηρεσίας σε θέση διευθυντή ή ενδιάμεσου επιπέδου: μέχρι 300 μόρια (για κάθε συμπληρωμένο μήνα 1,67 μόρια με ανώτατο όριο τους 180 μήνες).
Ο χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου τμήματος ή αυτοτελούς γραφείου: μέχρι 200 μόρια (για κάθε συμπληρωμένο μήνα 1,11 μόρια με ανώτατο όριο τους 180 μήνες).
Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει υποψήφιος από τον χρόνο υπηρεσίας δεν μπορεί να υπερβεί τα 380 μόρια.

γ. Ικανότητες - δεξιότητες
Υπηρεσιακή αξιολόγηση: μέχρι 300 μόρια.
Οι ειδικές δραστηριότητες, μέχρι 80 μόρια συνολικά: συγγραφικό έργο, εισηγήσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, ημερίδες κ.λπ.
Η ηθική αμοιβή του επαίνου: 70 μόρια.
Πρώτες επιλογές προϊσταμένων μετά τον «Καλλικράτη»

«Ξαναπαίρνει μπρος» η τοπική αυτοδιοίκηση
«Παγωμένες» ήταν οι κρίσεις προϊσταμένων από το 2010 σε όλο το Δημόσιο, οπότε και εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά οι μεταβατικές διατάξεις του νόμου 3839 που εισηγήθηκε ο τότε υπουργός Γ. Ραγκούσης.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είχε εξαιρεθεί αρχικά από την εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων λόγω «Καλλικράτη» και πήρε το πράσινο φως να ξεκινήσει τις διαδικασίες κρίσης των προϊσταμένων με εγκύκλιο του Γ. Μιχελάκη που κοινοποιήθηκε στους ΟΤΑ στις 2 Σεπτεμβρίου. Από το 2010 μέχρι και πρόσφατα δεν πραγματοποιήθηκαν κρίσεις τμηματαρχών, διευθυντών ή γενικών διευθυντών στον στενό δημόσιο τομέα, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν παραιτήσεις και συνταξιοδοτήσεις προϊσταμένων.

Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων δεν αξιοποίησαν τη δυνατότητα του νόμου να επαναπροκηρύξουν τις θέσεις των προϊσταμένων και όριζαν «αντικαταστάτες» που τελούσαν χρέη προϊσταμένων στα όρια της νομιμότητας, αφού η «αντικατάσταση» δεν μπορούσε να υπερβεί τον έναν μήνα και το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε -σε αρκετές περιπτώσεις- την καταβολή των επιδομάτων θέσεων ευθύνης.

Με την επιλογή διευθυντών στην τοπική αυτοδιοίκηση ουσιαστικά «ξεπαγώνει» η διαδικασία επιλογής προϊσταμένων και ανανεώνεται το στελεχιακό δυναμικό του Δημοσίου με αντικειμενικά κριτήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι κυρίως στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης επισπεύδονται οι τοποθετήσεις των νέων προϊσταμένων καθώς από τον Δεκέμβριο θα απαγορευτούν, βάσει νόμου, για έξι μήνες οι μεταβολές στην κατάσταση του προσωπικού στο Δημόσιο.

Τέλος σε άδεια
Την κατάργηση της μηχανογραφικής άδειας που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για τη χρήση υπολογιστή και ανέρχεται σε έξι ημέρες ανά έτος προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.
Οπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, οι εργατοώρες που θα προκύψουν από την κατάργηση της συγκεκριμένης άδειας αντιστοιχούν στην πρόσληψη επιπλέον 5.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Συνέντευξη
Επιλογή με διεθνή πρότυπα
Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, που θα προβλέπει και συνέντευξη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τις επιλογές των γενικών διευθυντών, προετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το νέο σύστημα θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυρ. Μητσοτάκης προωθεί αλλαγές κυρίως στην επιλογή των ανώτατων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.

Το πάγιο σύστημα επιλογής προϊσταμένων που προωθεί το υπουργείο θα καθορίζει νέα κριτήρια για την επιλογή τμηματαρχών, διευθυντών και γενικών διευθυντών, διατηρώντας τα θετικά στοιχεία του νόμου 3839/2010 και προωθώντας κυρίως τη θεσμοθέτηση της συνέντευξης για την επιλογή των ανώτατων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που συμμετέχει σε όλες τις συσκέψεις των επιτροπών, έχει δώσει οδηγίες, προκειμένου η συνέντευξη να υλοποιηθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και συγκεκριμένα να είναι ανοιχτή στους συνυποψηφίους, να μαγνητοφωνείται και να πραγματοποιείται από επιτροπές ανώτατων στελεχών που θα έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό.

Τυπικά προσόντα
Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι πιθανότατα να μην περιλαμβάνεται στο τελικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων το κριτήριο των γραπτών εξετάσεων που προβλεπόταν στον νόμο 3839/΄10, ενώ θα ενισχυθεί η μοριοδότηση των σπουδών και των τυπικών προσόντων με στόχο να έχουν πλεονέκτημα οι νεότεροι προσοντούχοι υπάλληλοι έναντι των στελεχών που διαθέτουν κυρίως εμπειρία.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου