Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Δημόσιο: Οι έννομες συνέπειες της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την πρώτη εφεδρεία

Ανοίγει ο δρόμος για 700 έως 2.500 υπαλλήλους να διεκδικήσουν δικαστικά την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν

Σημαντική απόφαση, την πρώτη που κρίνει αντισυνταγματική διάταξη του μνημονίου, χαρακτηρίζει η ΑΔΕΔΥ, την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την πρώτη εφεδρεία στον δημόσιο τομέα, που εφαρμόστηκε με τον Ν. 4024/2011.

Η διάταξη του σχετικού νόμου, που κρίθηκε αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του ΣτΕ, έβαζε σε διετή προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει 33 χρόνια προϋπηρεσίας και ήταν τουλάχιστον 53 ετών εκείνη την εποχή.

Στο καθεστώς αυτό θα έμπαιναν περίπου 2.500 υπάλληλοι, περισσότεροι από τα 2/3 ωστόσο προτίμησαν τότε να παραιτηθούν και να βγουν με τις όποιες απώλειες απευθείας στη σύνταξη. Σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, με το 60% του μισθού τους, μπήκαν τελικά περί τους 700, οι οποίοι θα αποχωρήσουν οριστικά από το δημόσιο τον Νοέμβριο του 2013.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ ωστόσο, σύμφωνα με την εργατολόγο, νομική σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ, κυρία Μαρία Τσίπρα, ανοίγει ο δρόμος για όλους αυτούς να διεκδικήσουν δικαστικά την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν, εξαιτίας της εφαρμογής της διάταξης που κρίθηκε αντισυνταγματική.

Αυτό σημαίνει «να απαιτήσουν τη διαφορά αποδοχών τους από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι και την ημέρα που βγήκαν στη σύνταξη και αντιστοίχως την επανόρθωση ενδεχόμενου δυσμενούς υπολογισμού της σύνταξής τους , εφόσον θα ήταν υψηλότερη αν δεν εφαρμοζόταν ο επίμαχος νόμος».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σκεπτικό του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, όπως παρατηρεί η κυρία Τσίπρα, «δεν μπορείς να παρεμβαίνεις στο δημόσιο με οριζόντια μέτρα κατάργησης θέσεων, όταν αυτά δεν στηρίζονται σε ενδελεχή μελέτη της λειτουργίας των υπηρεσιών και των αναγκών του δημοσίου».

Επίσης κάποιος υπάλληλος, αν δεν έχει υποβάλει αίτηση παραίτησης, μπορεί να διεκδικήσει την επάνοδό του στην υπηρεσία του και να απαιτήσει η θέση του που έχει καταργηθεί να επανασυσταθεί. Το αίτημα αυτό μπορεί να απευθυνθεί και στην υπηρεσία απ' όπου προέρχεται. Η θέση του έχει μεν καταργηθεί, αλλά με βάση τα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ, αυτό έγινε με αντισυνταγματική διάταξη και επομένως μπορεί να επανασυσταθεί.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ 
Το είδαμε: dimastin.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου