Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Δήμος Ρόδου: Ερώτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για 13 δημοτικούς αστυνομικούς με αμφισβητούμενης γνησιότητας πιστοποιητικά

Δεκατρείς(!) δημοτικοί αστυνόμοι της Ρόδου, εντοπίστηκαν με αμφισβητούμενης γνησιότητας πιστοποιητικά γλωσσομάθειας ή χρήσης υπολογιστή! Σύμφωνα με πληροφορίες για τις περιπτώσεις αυτές, ο δήμος Ρόδου, ζητά οδηγίες από το υπουργείο Εσωτερικών για το τί θα πράξει.


Το ερώτημα, στάλθηκε προχθές και επισημαίνεται σ’ αυτό ότι πρόκειται για 13 περιπτώσεις (πέραν αυτών που είχαν απολυθεί) που τα πιστοποιητικά τους, πιθανόν να μην είναι γνήσια.

Επί του θέματος, αναμένεται πλέον η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όπως είναι γνωστό, στα μέσα Αυγούστου απολύθηκαν οι τέσσερις από τους έξι δημοτικούς αστυνόμους για τους οποίους είχε κινηθεί διαδικασία, διοικητική και δικαστική, για πλαστά δικαιολογητικά καθώς τους κοινοποιήθηκε η σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία στάλθηκε και στο ΦΕΚ, ενώ, ο Δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, υπέγραψε την ανάκληση του διορισμού τους, θέτοντάς τους αυτομάτως εκτός Δήμου και ως εκ τούτου δεν θα πληρώνονται!

Πρόκειται για παλιά υπόθεση του Δήμου και στους τέσσερις από τους έξι είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάθεση πλαστών δικαιολογητικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις από αυτούς κατηγορούνται για τον βαθμό στο απολυτήριο Λυκείου και ο ένας για ανύπαρκτο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.

Την εξέλιξη αυτή που, για το Δήμο της Ρόδου αποτελεί σπάνια περίπτωση, να τίθενται δηλαδή εκτός υπάλληλοι, έκανε γνωστή ο Δήμαρχος, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε. Δήλωσε, καταρχήν:

«Είναι ένα θέμα που απασχολεί τη Δημοτική Αρχή εδώ και πάρα πολύ καιρό, είχε γίνει ΕΔΕ, μιας και υπάρχει σε εξέλιξη υπόθεση στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Είχαμε λάβει γνώση του θέματος και, επομένως, έπρεπε και ο Δήμος να κάνει τις διοικητικές ενέργειες-υπήρχε αλληλογραφία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με το ΥΠΕΣ, με τον κ. Ρακιντζή (σ.σ. Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης), μας έχει στείλει και επιστολές, και μία και δύο φορές».
Και συνέχισε λέγοντας:

«Προσπάθησα να εξασφαλίσω τη σιγουριά ότι, αυτό που μπορεί να κάνει ένας Δήμαρχος-και είναι δυσάρεστο για τον οποιοδήποτε Δήμαρχο-πρέπει να γίνει από τον Δήμαρχο και όχι από άλλους.

Γιατί, στην αρχή υπήρχε η αίσθηση ότι, αφού ο διαγωνισμός είχε γίνει μέσω της Κρατικής Περιφέρειας-δεν είχε αναμειχθεί ο Δήμος στην πρόσληψη αυτή-ότι από εκεί έπρεπε να έχουν γίνει οι ενέργειες και η ανάκληση των διορισμών, μια και υπάρχουν και οι τελικοί πίνακες για να μπορούν να πάνε μετά τα αναπληρωματικά μέλη.

Αφού διευκρινίστηκαν αυτά, κατά κάποιον τρόπο, υπάρχουν νομικές γνωμοδοτήσεις, κατέληξαν σ’ αυτό το αποτέλεσμα γιατί είναι συνέχεια της προσπάθειας των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να ψάξουν αυτό το θέμα των πλαστών δικαιολογητικών σε όλη τη χώρα για τη Δημοτική Αστυνομία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη, η Διεύθυνση Διοικητικών του Δήμου έχει ζητήσει στοιχεία και για τα πτυχία γλωσσομάθειας και για τις βεβαιώσεις μονίμου κατοικίας και για τους τίτλους σπουδών, ώστε να εξετάσουν αν υπάρχει πλαστότητα στα δικαιολογητικά, μια και το Υπουργείο, με δημόσιες δηλώσεις, έχει την αίσθηση ότι «κάτι δεν πάει καλά σε όλα αυτά τα δικαιολογητικά».

Έτσι, ούτως ή άλλως, αυτή την περίοδο, ο Δήμος της Ρόδου, όπως και οι άλλοι ανά τη χώρα, συγκεντρώνει τα στοιχεία τα οποία θα πάνε στο Υπουργείο και από εκεί θα βγουν και τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις, όπως είπε.

Ο Δήμαρχος, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι, η απόφαση που υπέγραψε αφορά την παλιά υπόθεση του Δήμου Ρόδου που έχει πάρει και τη Δικαστική οδό.

Η ανάκληση του διορισμού των τεσσάρων αυτών δημοτικών αστυνόμων, σημαίνει ότι δεν είναι πλέον υπάλληλοι του Δήμου και, όπως είπε ο κ. Κουσουρνάς, έχουν δικαίωμα να προσφύγουν κατά της απόφασης του Δημάρχου, να κάνουν προσωρινή αναστολή και να την ακυρώσουν στα Διοικητικά Δικαστήρια. Αυτή τη στιγμή, όμως, τίθενται εκτός Δήμου, δεν θα πληρώνονται και ακολουθείται μία διοικητική διαδικασία.

Και κλείνοντας, δήλωσε ο Δήμαρχος: «θέλω να πιστεύω ότι δεν θα ακολουθήσουν και άλλοι, με την έρευνα που γίνεται σε όλη τη χώρα.

Εάν, όμως, υπάρχει μεγάλη πλαστογράφηση δικαιολογητικών, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και σίγουρα όσοι έχουν χρησιμοποιήσει πλαστογραφημένα δικαιολογητικά, πρέπει να φύγουν από το Δημόσιο. Αυτή είναι η άποψή μου. Διότι, έχουν στερήσει από κάποιους άλλους να είναι στη θέση τους». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου