Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

«Αλχημείες» Ροδίτισσας για να προσληφθεί στη Δημοτική Αστυνομία! - Νέα περίπτωση με πλαστό δικαιολογητικό, στο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Μια νέα «σκαστή» περίπτωση πλαστογράφησης πιστοποιητικών από δημοτική αστυνόμο, που πέτυχε την πρόσληψή της στον καποδιστριακό Δήμο Ιαλυσού αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που ζητά τη διενέργεια ελέγχων ‘εφ’ όλης της ύλης’ από το Δήμο Ρόδου!

Με πλαστά δικαιολογητικά έχει προσληφθεί το 10% των δημοτικών αστυνομικών, που αντιστοιχεί σε περίπου 320 άτομα από τους 3.200 υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας, όπως αποκάλυψε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε, επικαλούμενη τα στοιχεία των δειγματοληπτικών ελέγχων που έχει πραγματοποιήσει το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

«Είναι ανάγκη να ξεχωρίσουν επιτέλους τα ξερά από τα χλωρά, να μην τα καίμε όλα», δήλωσε η Εύη Χριστοφιλοπούλου.Η κ. Χριστοφιλοπούλου εκτίμησε ότι ο αριθμός των προσληφθέντων στη Δημοτική Αστυνομία θα κυμανθεί τελικά στο 5-10% του συνόλου των υπαλλήλων.

Η υπόθεση που ανακάλυψε η Επιθεωρήτρια κ. Μ. Τσαβραρίδου εκθέτει πολλά πρόσωπα…

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:

Με την 8/1997 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 45 τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ/3-11-97) προκηρύχθηκε η πλήρωση 2.353 θέσεων, με γραπτό διαγωνισμό Δημοσίων Υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων του ευρύτερου δημοσίου Τομέα. Στο κεφάλαιο των Πρόσθετων Ειδικών Προσόντων Διορισμού αναφέρεται ότι, «Οι υποψήφιοι για ορισμένες θέσεις εφόσον περιληφθούν στον πίνακα επιτυχίας με σειρά διορισμού, για να διοριστούν τελικώς πρέπει επιπλέον να έχουν: «... 3.Για τις θέσεις της Δημοτικής Αστυνομίας: α) Γενική φυσική ικανότητα και σωματικά, ψυχικά και πνευματικά προσόντα τα οποία να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του έργου της υπηρεσίας, γεγονός που θα διαπιστωθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή του Ν. 1188/1981, β) Αδεια ικανότητας οδηγήσεως μοτοποδηλάτου και γ) Να έχουν οι μεν άνδρες ύψος τουλάχιστον 1,70μ. και στηθική περίμετρο σε εκπνοή 0,83μ. οι δε γυναίκες ύψος τουλάχιστον 1,65μ., γεγονότα που θα διαπιστωθούν μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, από την επιτροπή η οποία προβλέπεται στο άρθρο 5 έως και 8 του 11.Δ 592/1984.»

Στον πίνακα θέσεων και στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σελ. 1506 της ανωτέρω προκήρυξης περιγράφονται οι θέσεις στο Νομό Δωδεκανήσου και ειδικότερα δύο θέσεις ΔΕ23 Ειδικής Υπηρεσίας (Δημοτικών Αστυνόμων) στο Δήμο Ιαλυσού Ρόδου.

Ο γραπτός διαγωνισμός διεξήχθη το 1998 και κατόπιν της με αρ.2396/2004 απόφασης της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και της διάταξης του άρθρου 5 του Ν.3320/2005 το Γ' τμήμα του ΑΣΕΠ με την αρ. 1295/1-6-06 απόφασή του κύρωσε τους ανασυνταγμένους πίνακες διοριστέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (που περιλαμβάνει τους αρχικώς διορισθέντες και τους νέους διοριστέους) που προέκυψαν.

Οι πίνακες διοριστέων της κατηγορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του ανωτέρω γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ/τεύχος παράρτημα/116/29-6-2006 και στην σελίδα 832 με κωδικό θέσης 132 της Νομαρχίας Δωδεκανήσου και φορέα το Δήμο Ιαλυσού Ρόδου στον κλάδο Ειδικής Υπηρεσίας (Δημοτική Αστυνομία) στον οποίο περιλαμβάνεται το όνομα της Ροδίτισσας. Για τη διαδικασία πρόσληψής της, στον πρώην Δήμο Ιαλυσού Ρόδου προέκυψαν τα εξής:

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου/Δ/νση Τοπ. Αυτ/σης /Τμήμα Τοπ. Αυτ/σης με το αρ.πρωτ.11133/4-8-06 έγγραφό της συγκρότησε την Επιτροπή Καταλληλότητας για την αξιολόγηση των ειδικών προσόντων του άρθρου 2 του 11.Δ 592/84 των διοριστέων της 8/1997 προκήρυξης του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με το φερόμενο πρακτικό Νο1/11-8-06 της ανωτέρω Επιτροπής η ελεγχόμενη «...προσκόμισε βεβαίωση της Υγειονομικής Επιτροπής με την οποία κρίνεται ικανή και αφού επέδειξε την αστυνομική της ταυτότητα, εξετάσθηκε από την Επιτροπή ως προς τα σωματικά της προσόντα και ευρέθησαν: ύψος 1,65... κατόπιν τούτου η υποψήφια τηρεί τις προϋποθέσεις ως προς τα σωματικά προσόντα...». Το πρακτικό υπογράφεται από την γραμματέα (…) και φέρει τα ονόματα των μελών της Επιτροπής χωρίς τις υπογραφές τους.

Η ανωτέρω Επιτροπή συνέταξε την ίδια ημερομηνία έγγραφο το οποίο δεν φέρει αριθμό πρωτοκόλλου αλλά μόνο την επικεφαλίδα «ΤΕΣΤ», όπου στο πεδίο του ονοματεπωνύμου φέρει το όνομα (…), στο πεδίο του ύψους/αναστήματος το 1,65, στο πεδίο άδειας οδήγησης μοτοποδηλάτου αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα η λέξη ΝΑΙ, χωρίς να αναγράφεται ο αριθμός αυτής, καθώς και στο πεδίο προφορικών ή γραπτών εξετάσεων και πάλι με κεφαλαία γράμματα η λέξη ΝΑΙ. Το ανωτέρο ΤΕΣΤ υπογράφουν τόσο τα μέλη της Επιτροπής όσο και η γραμματέας.

Με το ΦΕΚ/271τευχ.Ν.Π.Δ.Δ./31-8-2006 η ελεγχόμενη διορίσθηκε σε κενή οργανική θέση του Δήμου Ιαλυσού ως δόκιμη υπάλληλος με εισαγωγικό βαθμό Δ' του κλάδου ΔΕ23 Ειδικής Υπηρεσίας, ορκίσθηκε στις 13-9-2006 στα γραφεία του Δήμου Ιαλυσού και την ίδια μέρα εγκαταστάθηκε στην Υπηρεσία και ανέλαβε καθήκοντα. Μονιμοποιήθηκε στον Δήμο Ιαλυσού με την αρ.542/2008 απόφαση δημάρχου λόγω συμπληρώσεως της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας αναδρομικά από 31-8-2008. Με αίτηση της στις 20-8-2010 παραιτήθηκε από τον πρώην Δήμο Ιαλυσού (σχ. με αρ. 166/21-8-2010 απόφαση δημάρχου περί αποδοχής της παραίτησής της) και εν συνεχεία διορίσθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ως εκπαιδευτικός και υπηρετεί σε Γυμνάσιο.

Από την ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι η ελεγχόμενη έχει στην κατοχή της άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου η οποία εκδόθηκε, από το Τμήμα Τροχαίας Ρόδου ένα σχεδόν χρόνο μετά την εξέτασή της από την Επιτροπή καταλληλότητας για την πρόσληψή της.

Ευθέως συμπεραίνεται άτι αφού κατά την ημερομηνία εξέτασής της από την αρμόδια επιτροπή στις 11-8-2006 δεν κατείχε την άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου που απαιτείτο, είχε καταθέσει στο φάκελό της πλαστή άδεια οδήγησης.

Η πλαστή άδεια προφανώς έντεχνα κατασκευασμένη, δεν έγινε αντιληπτή από την επιτροπή. Όπως τονίζει η επιθεωρήτρια, η διαδικασία που αναφέρει η νομοθεσία για την εξέταση των υποψηφίων είναι τόσο σαφής, που δεν υπάρχει περίπτωση μία τριμελής επιτροπή, ένα μάλιστα μέλος της οποίας είναι ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου, να μην αντιληφθεί ότι η άδεια που κατατέθηκε αφορούσε οδήγηση αυτοκινήτου και όχι μοτοποδηλάτου.

Ας σημειωθεί ότι η ελεγχόμενη ήταν η μοναδική υποψήφια, η οποία εξετάσθηκε, συνεπώς δεν υπήρχε περίπτωση λόγω πιθανού φόρτου, η επιτροπή να έκανε λάθος και να μην αντιλήφθηκε ότι η άδεια δεν αφορούσε μοτοποδήλατο αλλά αυτοκίνητο.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της, σύμφωνα με έγγραφο του Αστυνομικού Τμήματος Ιαλυσού Ρόδου στο όνομά της έχουν εκδοθεί τέσσερα Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας. Εξ αυτών ένα που εκδόθηκε το 2004 την εμφανίζει να έχει ύψος 1,62 του μέτρου και δύο που εκδόθηκαν τον Άυγουστο του 2006 και τον Φεβρουάριο του 2008 να έχει ύψος 1,65 του μέτρου.

Στο πρακτικό της επιτροπής καταλληλότητας αναφέρεται ότι η υποψήφια, προσκόμισε βεβαίωση της Υγειονομικής Επιτροπής με την οποία κρίνεται ικανή και αφού επέδειξε την αστυνομική της ταυτότητα, εξετάσθηκε από την επιτροπή ως προς τα σωματικά της προσόντα και ευρέθησαν ύψος 1.65 μ. Κατά το χρόνο προκήρυξης του διαγωνισμού (1997) η εξεταζόμενη υπάλληλος ήταν κάτοχος δελτίου ταυτότητας το οποίο δεν έφερε αναγραφή ύψους ενώ κατά το χρόνο εξέτασής της από την Επιτροπή καταλληλότητας στα ειδικά προσόντα (11-8-06) είχε στην κατοχή της δελτίο με αναγραφή σε αυτό ύψος 1,65 του μέτρου.

Από ΕΔΕ που διενεργήθηκε αναφέρεται ότι η ελεγχόμενη αντικατέστησε το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας στις 4-8-2006 δηλαδή ενώ ετοίμαζε τα δικαιολογητικά της για να εξετασθεί από την αρμόδια επιτροπή, εξέταση η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις μετά από μία εβδομάδα δηλαδή στις 11-8-2006.

Ακόμα πιο αξιοπρόσεκτο, χαρακτηρίζεται το γεγονός, ότι ενώ το ύψος το οποίο είχε στην ηλικία των 37 ετών ήταν 1.62μ, ξαφνικά και ενόψει της εξέτασής της από την αρμόδια επιτροπή για την πρόσληψή της, σε ηλικία 39 ετών στο νέο της Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας το ύψος της μεγαλώνει ακριβώς όσο χρειάζεται για να προσληφθεί στο Δήμο Ιαλυσού, ως μόνιμη υπάλληλος.

Με το πόρισμα ζητείται από το δήμαρχο να μεριμνήσει για την ανάκληση της πράξης διορισμού της δεδομένου ότι δεν διέθετε τα τυπικά προσόντα για την κατάληψη της θέσης Δημοτικής Αστυνόμου και για την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών, ενημερώνοντας την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το ίδιο πόρισμα έχει κοινοποιηθεί στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για τα περαιτέρω.