Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Μνεία σε επαναφορά των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας στους Δήμους, στη συνάντηση Βούτση-Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Κο ΒΟΥΤΣΗ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 5-2-15 συνάντηση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ν. Βούτση, παρουσία του κ. Πουλάκη, νέου γ.γ. του υπουργείου και ένθερμου υποστηρικτή της κατάργησης των Α.Δ.
Αν και η συνάντηση αυτή είχε «αναγνωριστικό χαρακτήρα», ζητήσαμε από τον Υπουργό να μας γνωρίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις διακηρυγμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Μεταφέραμε επίσης τις ανησυχίες των εργαζομένων στις Α.Δ. για το εργασιακό τους μέλλον, μετά και τις αρνητικές εμπειρίες αρκετών συναδέλφων, που βίωσαν τις διαθεσιμότητες και την κινητικότητα (Δημοτικοί Αστυνομικοί, εργαζόμενοι στα ΤΑΣ και ΤΑΠ κλπ) και την αγανάκτησή μας για τις μειώσεις των μισθών μας, την κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς και όσα άλλα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα «πρόσφεραν» για τα ματωμένα πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού.
Ο Υπουργός μας ενημέρωσε για τις προθέσεις της συγκυβέρνησης σχετικά με βασικές πλευρές των «θεσμικών» αλλαγών που θέλουν να υλοποιήσουν.
Ακούσαμε λοιπόν για το «κεντρικό, ευέλικτο και επιτελικό κράτος» που θέλουν να φτιάξουν!!
Σε αυτήν την κατεύθυνση θα καταργήσουν τις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και θα τις αντικαταστήσουν με 13 νέες δομές, με βάση τις 13 Περιφέρειες, με προϊστάμενο των δομών αυτών υπηρεσιακό παράγοντα και όχι πολιτικό πρόσωπο. Μέχρι να καταλήξουν στο τελικό σχήμα των νέων αυτών αποκεντρωμένων δομών του κράτους (σε 2-3 μήνες, όπως είπε) τις αρμοδιότητες που ασκούσαν  οι Γενικοί Γραμματείς των Α.Δ. θα τις ασκούν  οι αρχαιότεροι Γενικοί Διευθυντές. Οι γενικές κατευθύνσεις αυτών των αλλαγών θα είναι έτοιμες, όπως μας είπε σε 2 περίπου βδομάδες οπότε και θα δοθούν σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.
Δεν μας ξεκαθάρισε ποιες αρμοδιότητες θα μεταφερθούν και που, όμως δήλωσε «αντίθετος στην καθετοποίηση των αρμοδιοτήτων των Υπουργείων,  γιατί αυτό δεν  βοηθά στην αποκέντρωση του κράτους» και για αυτό είπε, πως σκοπεύουν να μεταφέρουν στις νέες αυτές κρατικές δομές, αρμοδιότητες υπουργείων, που ασκούνται σήμερα από τις περιφερειακές τους υπηρεσίες, άλλες αρμοδιότητες θα τις μεταφέρουν στους ΟΤΑ, καθώς επίσης θα επαναφέρουν στους Δήμους τις αρμοδιότητες που ασκούσε η Δημοτική Αστυνομία.
Θα καταργήσουν είπε τον Ελεγκτή Νομιμότητας των ΟΤΑ και στη θέση του θα δημιουργήσουν μία ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ που θα  έχει την ευθύνη και την εποπτεία για τις αποφάσεις των αιρετών (έλεγχο νομιμότητας).
Θα προχωρήσουν σε παρεμβάσεις στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ τις οποίες θα ολοκληρώσουν 1 χρόνο πριν ολοκληρωθεί η θητεία των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.
Αυτές τις θεσμικές αλλαγές τις χαρακτήρισε ο υπουργός ως «ριζοσπαστική μεταρρύθμιση»!! 
Λες και στο αστικό κράτος αν αλλάξεις τις δομές του, αλλάζεις και το ρόλο του. Λες και κι αν μετονομάσεις  ή μετατρέψεις τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τα διάφορα υπουργεία σε … άλλες Διοικήσεις ή Αρχές θα αλλάξει και το περιεχόμενό τους, θα αλλάξει ο χαρακτήρας του κράτους ως θεματοφύλακα της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, ως προωθητή της κερδοφορίας, ως υπηρέτη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.
Όσον αφορά εργασιακά ζητήματα μας δήλωσε πως βλέπει θετικά την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων !!!,  είπε πως αυτές που θα κάνουν θα «είναι αναίμακτες», ότι θα ολοκληρώσουν την ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα και τις εκκρεμείς μετατάξεις των δασοφυλάκων, χαρακτήρισε δε τις μειώσεις των μισθών μας και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς γενικότερα ζητήματα, που αφορούν όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, δηλ. παρέπεμψε με άλλα λόγια το ζήτημα της αναπλήρωσης των απωλειών μας στην «διαχείριση της φτώχειας» που είπε ο κ. Κατρούγκαλος στην συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ…
Μετά από όλα αυτά γίνεται πιο  φανερό σε όλους τους συναδέλφους ότι χρειάζεται εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα. Καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή. Όλοι μαζί περιφρουρούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα. Όλοι μαζί παλεύουμε και γκρεμίζουμε τις αυταπάτες πως θεσμικές αλλαγές στο έδαφος της εξουσίας του κεφαλαίου, μπορούν να δώσουν λύσεις στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Πηγή: http://seaddepin.blogspot.gr/
Το είδαμε: http://www.dimastin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου