Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Ο Μπουτάρης μπαίνει μπροστά για τη Δημ. Αστυνομία: Στέλνει αίτημα για επανασύστασή της στον Βούτση - Ολοσέλιδο ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Μακεδονία»

Η εκτελεστική επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να ζητήσει την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Το θέμα αναμένεται να τεθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την προσεχή Δευτέρα.

Διαβάστε το ολοσέλιδο ρεπορτάζ της Βαρβάρας Ζούκα στην εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" (προσθέσαμε νέα ευκρινή εικόνα με το ρεπορτάζ). Μετά ακολουθεί η σχετική είδηση και από το aftodioikisi.gr

(αριστερά: πρωτοσέλιδη αναφορά στη σχετική είδηση από την Εφημερίδα «Μακεδονία»)

Δείτε το ρεπορτάζ στην Εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ":
Κάντε κλικ για μεγέθυνση


Σελίδα εκτύπωσης

Την άμεση επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας ζητά ο δήμος Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που δημιούργησε στη λειτουργία της πόλης και στην καθημερινότητα των πολιτών η εν μία νυκτί κατάργηση της υπηρεσίας τον Σεπτέμβριο του 2013.
Της Βαρβάρας Ζούκα

Το αίτημα για ανασύσταση της υπηρεσίας διαμορφώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης υπό τον Γιάννη Μπουτάρη. Το θέμα μάλιστα αναμένεται να τεθεί και στο δημοτικό συμβούλιο, που συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα, από μέρους του αντιδημάρχου Οικονομικών και Ανάπτυξης Χασδάι Καπόν. Σύμφωνα με τον κ. Καπόν, η επανασύσταση του θεσμού της δημοτικής αστυνομίας είναι απολύτως αναγκαία τουλάχιστον στους μεγάλους δήμους της χώρας, όπου η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Μετά τη συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανασύσταση της λόγω μνημονίου καταργηθείσας υπηρεσίας θα υποβληθεί στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Μικρότερο σχήμα
Η δημοτική αστυνομία της Θεσσαλονίκης λειτουργούσε με προσωπικό περίπου 170 ατόμων. Τώρα η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης διεκδικεί την επαναλειτουργία της υπηρεσίας με περίπου ογδόντα έως ενενήντα πρώην δημοτικούς αστυνομικούς που επιθυμούν την επιστροφή τους στον δήμο.

Η δεξαμενή για τη στελέχωση της υπηρεσίας προτείνεται να είναι αφενός οι υπό διαθεσιμότητα ή απολυθέντες δημοτικοί αστυνομικοί και αφετέρου τα στελέχη που απορροφήθηκαν από την ελληνική αστυνομία, αλλά ακόμη μέχρι και σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί και δεν ασκούν ουσιαστικά καθήκοντα, καθώς δεν προχώρησε η έκδοση των αναγκαίων προεδρικών διαταγμάτων. Η νέα δημοτική αστυνομία προτείνεται να λειτουργήσει με έναν περισσότερο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα με την προσθήκη επιπλέον “κοινωνικών” αρμοδιοτήτων, οι οποίες θα έχουν να κάνουν με τα άτομα με αναπηρίες, με τους πολίτες που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες ή ακόμη και με ζητήματα τουριστικής εξυπηρέτησης. Ασφαλώς ο βασικός πυρήνας των αρμοδιοτήτων που προτείνονται αφορά στον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης, στους ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και στην εφαρμογή διαφόρων κανονιστικών αποφάσεων που λαμβάνονται από τους δήμους.

Καθολικό αίτημα
Το αίτημα για επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας διατυπώνει και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. “Η τοπική αυτοδιοίκηση αντέδρασε από την πρώτη στιγμή στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Άλλωστε, ο θεσμός της δημοτικής αστυνομίας, όπως και αυτός των σχολικών φυλάκων, εξαρχής θεσπίστηκε έπειτα από διεκδικήσεις και αγώνες της αυτοδιοίκησης. Συνεπείς στις αυτοδιοικητικές θέσεις μας, αλλά και βάσει των δεσμεύσεων που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, ζητούμε την ανασύσταση των θεσμών αυτών, δεδομένων των τεράστιων προβλημάτων που δημιούργησε η κατάργησή τους”, τόνισε ο κ. Κυρίζογλου. Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ευταξία των πόλεων χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, καθώς η Ελληνική Αστυνομία, στην οποία μεταφέρθηκε ο κυριότερος όγκος των αρμοδιοτήτων της καταργηθείσας δημοτικής αστυνομίας, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.

Την άποψη ότι η δημοτική αστυνομία είναι απαραίτητη για τους δήμους εξέφρασε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ που επισκέφθηκε το υπουργείο κατέθεσε αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης για όλα τα θέματα που παραμένουν ανοικτά. Σε ό,τι αφορά τη δημοτική αστυνομία, στο κείμενο αυτό επισημαίνεται ότι οι δήμοι επιθυμούν την επανασύστασή της, υπό την προϋπόθεση της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου και της προσαρμογής του στα νέα δεδομένα. “Η τοπική αυτοδιοίκηση από την πρώτη στιγμή αντέδρασε στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την άνθηση του παρεμπορίου, τη δημιουργία σωρείας προβλημάτων και την απώλεια εσόδων στους αστικούς δήμους”, τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

Στο μεταξύ, την επανασύσταση των υπηρεσιών που καταργήθηκαν λόγω του μνημονίου και την άμεση επιστροφή των εργαζομένων που οδηγήθηκαν στην απόλυση ή στη διαθεσιμότητα ζητά με σχετική απόφασή του και το γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

Πηγή: http://www.makthes.gr/


ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ζητά επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας


Στην τελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης συζητήθηκε το θέμα επαναλειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας. Το θέμα αναμένεται να έλθει και στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας και στη συνέχεια να υποβληθεί σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η δημοτική αρχή του Γ. Μπουτάρη διεκδικεί την άμεση επαναλειτουργία της δημοτικής αστυνομίας με λιγότερο προσωπικό (από 170 σε 80-90 άτομα), αποτελούμενο από πρώην δημοτικούς αστυνόμους που επιθυμούν την επιστροφή τους στο δήμο. Επιπλέον επιθυμεί το νέο αυτό σώμα να διαθέτει, εκτός των βασικών αρμοδιοτήτων – έλεγχοι για παράνομη στάθμευση, έλεγχοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  κτλ – ένα πιο κοινωνικό προφίλ που να περιλαμβάνει βοήθεια σε άτομα με αναπηρίες, συνδρομή ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, τουριστική εξυπηρέτηση κτλ.

Το αίτημα της επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας δεν εκφράζει μόνο τον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς έχει διατυπωθεί τόσο από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας όσο και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Σε συνάντηση που είχε μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλης, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Κατρούγκαλο, επεσήμανε την ανάγκη ανασύστασης και προσαρμογής της στα νέα δεδομένα. Σημείωσε μάλιστα ότι η απουσία της είναι εμφανής, καθώς οδήγησε στην έξαρση του παρεμπορίου, τη δημιουργία πολλών άλλων προβλημάτων αλλά και την απώλεια εσόδων για τους δήμους.

Πηγή:  http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου