Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Άρθρο συναδέλφου: «Η επανατοποθέτηση των Δημ. Αστυνομικών και ο κίνδυνος κατάλυσης της αξιοκρατίας»

ΘΕΜΑ: «Η επανατοποθέτηση των Δημ. Αστυνομικών και ο κίνδυνος κατάλυσης της αξιοκρατίας»
 
      Θα ήθελα να θέσω στους ιθύνοντες νόες της διαδικασίας της κινητικότητας των δημοτικών αστυνομικών τα παρακάτω ζητήματα προς αποκατάσταση του συνόλου της αξιοκρατίας της και της αξιοποίησης των προσοντούχων υπαλλήλων (όπως έχει άλλωστε εξαγγελθεί και από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό κ. Μητσοτάκη):
 
  1. Μοριοδότηση τρόπου εισαγωγής δημ. Αστυνομικών από το 2004 και ένθεν με τα ΙΔΙΑ μόρια, καθώς εισήχθησαν με επακριβώς όμοιες διαδικασίες και αποτελεί κατακριτέο και ύποπτο γεγονός η μοριοδότηση - πριμοδότηση συγκεκριμένων σειρών εισαγωγής (πρό του 2004 - οπότε και εισήχθησαν οι τα αντικειμενικά κριτήρια και διαδικασίες ΑΣΕΠ, όπως και της σειράς του 2010, που υποτίθεται ότι απαγορευόταν η πρόσληψή της, λόγω σχετικής μνημονιακής υποχρέωσης).
  2. Κατάργηση κριτηρίου των υπηρεσιακών αξιολογήσεων, καθώς αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής σε πολλούς δήμους, ενώ σε άλλους βασίζεται σε υποκειμενικά κριτήρια των προισταμένων με αποτέλεσμα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματική εργασιακή προσφορά του εργαζόμενου.
  3. Κατάργηση της πριμοδότησης με μόρια (και μάλιστα αρκετά) των ετών υπηρεσίας σε θέσεις ευθύνης, καθώς τα έτη λειτουργίας της Δημ. Αστυνομίας  από το 2004 και ένθεν, οπότε και εισήχθησαν οι αντικειμενικές διαδικασίες πρόσληψης, απαγορεύτηκε δια νόμου η συμμετοχή του νεοπροσληφθέντος προσωπικού σε θέσεις ευθύνης και πριμοδοτήθηκε αντίστοιχα η συμμετοχή των πρό του ΠΔ/2002 (δημιουργία δ.α. με αντικειμενικά κριτήρια) προσληφθέντων με παλαιότερες διαδικασίες συναδέλφων. Διατήρηση μόνο των ετών υπηρεσίας, ως κριτήριο εμπειρίας, με ΙΔΙΑ μοριοδότηση για κάθε έτος υπηρεσίας.
  4. Οι τρόποι εισαγωγής στο δημόσιο (που πράγματι αποτελούν κριτήριο αξιοκρατίας), θα έπρεπε μεταξύ διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, να έχουν μικρότερη διαφορά μορίων μεταξύ τους (π.χ. 2 μόρια αντί για 5, μεταξύ γραπτού και των άλλων 2 - μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ ή μοριοδότηση με διαδικασίες ΑΣΕΠ), γιατί έτσι υποβιβάζονται κάποια τυπικά προσόντα, που έχουν ουσιαστικότερη συμβολή στην εργασιακή αξία ενός υπαλλήλου.(πχ. η διαδικασία για τη Δημ.Αστυνομία είναι από ίδρυσής της οριζόμενη με το ΠΔ/23-2002 και εφαρμόστηκε από το 2004 και μετά).
  5. Το ίδιο ισχύει και για την εξίσωση ΠΕ/ΤΕ κατηγορίας (πχ. φανταστείτε την εξίσωση μεταξύ ενός πτυχιούχου Νομικής ή Φιλοσοφικής ΑΕΙ - που ακόμη και στο σύστημα των πανελλαδικών, ο εισακτέος υποψήφιος οφείλει να έχει βαθμούς από 17 και πάνω - με έναν κάτοχο διπλώματος ΤΕΙ Ανθοκομίας ή Ζωικής παραγωγής - που ο εισακτέος συνήθως έχει βαθμούς που κυμαίνονται κάτω της βάσης του 10!).
  6. Επίσης, όσον αφορά τα ανωτέρω, το δεύτερο πτυχίο θα έπρεπε να πριμοδοτείται και αυτό βάσει βαθμού και να μη δίδεται άκριτα σε όλους τους κατόχους β’ πτυχίου η ίδια μοριοδότηση, αδικώντας έτσι τους άριστους και πολύ καλούς - βάσει βαθμών - πτυχιούχους.
  7. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι η μοριοδότηση για κοινωνικά κριτήρια,  (έγγαμους - γονείς - πολύτεκνους) θα έπρεπε να συνυπολογίζεται και αυτή στα μόρια εξ’ αρχής και όχι μόνο σε περίπτωση ισοβαθμιών, με καθόλου πριμοδότηση για τον έγγαμο και μια συμβολική μοριοδότηση 0,5-1 μόριο για κάθε παιδί εώς τα 3 και 1-2 μόρια για κάθε παιδί άνω των 3, χωρίς παροχή προτεραιότητας σε επαναπρόσληψη.
     Με αίσθημα ευθύνης και την ευχή να εισακουστώ - έστω και μερικώς - από τους αρμοδίους, ώστε να αποτραπεί η μεγαλύτερη «σφαγή» αξιόλογων δημοσίων υπαλλήλων από άλλους με πολύ λιγότερα προσόντα, πριμοδοτούμενους από μη αντικειμενικά και αναξιοκρατικά - κατά βάση - κριτήρια.
 
 ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΜΑΣΤΟΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΚΛΑΔΟΥ  Π.Ε.

8 σχόλια:

  1. Η μοριοδότηση τέκνων δεν μπορεί να είναι ¨συμβολική". Τις ίδιες ανάγκες έχει ένας ανύπανδρος και τις ίδιες ένας έγγαμος με παιδιά; Η (αναγκαίο κακό) μετακίνηση εκτός τόπου διαμονής για ποιον θα ήταν λιγότερο δυσμενής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο, δεν είσαι ούτε τρίτεκνος, ούτε πολύτεκνος για να σε προστατεύσει το κράτος. Γιατί πρέπει να μοριοδοτηθείς για την επιλογή σου να κάνεις ένα παιδί;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι άλλος διαχωρισμός, φτάνει. Δυστυχώς η ερμηνεία που γίνεται με την εγκύκλιο προκάλεσε αυτό το κλίμα διαχωρισμού, γιατί συνάδελφοι με τα ίδια τυπικά προσόντα και τον ίδιο τρόπο πρόσληψης αντιμετωπίζονται ανόμοια. Και βέβαια δεν είναι ευθύνη των συναδέλφων της σειράς του 2010 αυτό, αλλά αυτού που συνέγραψε την εγκύκλιο, υποδεικνύοντας μάλιστα σε μια Ανεξάρτητη Αρχή (στην οποία το ΥΔιΜΗΔ δεν έχει κανένα εποπτικό ρόλο) πώς θα μοριοδοτήσει. Γιαυτό θα έπρεπε να έχουν κρατηθεί χαμηλοί οι τόνοι, ιδιαίτερα από μερίδα συναδέλφων της σειράς του 2010. Και δεν μιλώ φυσικά για όσους χαίρονται που ξαφνικά ευνοούνται, αυτό είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση και δεν είναι κατακριτέο. Εννοώ αυτούς που πράγματι θεωρούν ότι ο διαγωνισμός τους ήταν κάτι διαφορετικό, επειδή απλά δόθηκε εκ των υστέρων η δυνατότητα ένστασης για ένα και μόνο πίνακα (σειρά κατάταξης), χωρίς να ισχύει το ίδιο για τον πίνακα αθλητικών δοκιμασιών, τον πίνακα υψομέτρησης, και τον πίνακα ψυχοτεχνικών δοκιμασιών.

    Από εκεί και πέρα είναι άστοχο να επεκτείνεις το πρόβλημα και σε ανόμοιους διαγωνισμούς, π.χ. ΑΣΕΠ 1998, γραπτό διαγωνισμό νομαρχίας 1985, κλπ. Ο καθένας μπήκε νόμιμα, και σύμφωνα με τα ισχύον τότε καθεστώς. Και γεγονός παραμένει ότι μετά το 2004 ο τρόπος εισαγωγής (ο οποίος αυτός μοριοδοτείται), είναι με αντικειμενικά κριτήρια, υπό τον έλεγχο των Επιτροπών της Περιφέρειας. Και ο τρόπος αυτός εισαγωγής είναι ο ίδιος , από το 2002 ως την κατάργησή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ με τον συνάδελφο και συμμαθητή μου στη σχολή Γιώργο. Έχω να προσθέσω την ομοεδρικότητα-εντοπιότητα. Ο υπουργός το έλεγε αλλά δεν το βλέπω πουθενά γραμμένο.

    Γιαμαίος Εμμ. ΔΕ23

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα πολλά λόγια ειναι φτώχεια...στην συγκεκριμένη περίπτωση ειναι διχόνοια μεταξύ συναδέλφων . Ένα ειναι το θέμα μας συνάδελφοι η ομοεδρικοτητα και η εθελοντική βάση της μεταφοράς μας σε ΕΛΑΣ και ΚΑΤ. Κράτησης . Όσοι ειναι άνω των 50 ετών και οι ΥΕ καθώς και συνάδελφοι που παραμείνουν σε διαθεσιμότητα να μετά ταχθούν στους δήμους ως δημοτικοί ελεγκτές! ΑΥΡΙΟ ΟΛΟΙ ΝΑ επικοινωνήσετε με τους δικηγόρους για προσωρινή ακύρωση της διαθεσιμότητας ώστε να πάμε για δουλειά! Κανένας δημοτικός αστυνομικός Πέ,τε,δε,ΥΕ άνεργος ! Είμαστε ολοι άνθρωποι όχι αριθμοί ουτε ζώα! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΧΟΝΟΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. διαβάστε προσεκτικά κάθε παράγραφο,ανέστη,μάρε και γιάννη και θα δείτε ότι δεν πάω ούτε να "καπελώσω" κανέναν, ούτε να "αβαντάρω" κανένα...Και όπου κανένας=σειρά/άτομο/οικογενειάρχη/παλιό/νέο κλπ.Απλά είναι η γνώμη μου για την όσαο πιό δυνατόν ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ και ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ μοριοδότηση της διαδικασίας μας, χωρίς να στηριζόμαστε σε "δεκανίκια" ,όπως υποκειμενικές αξιολογήσεις (αν και εγώ έχω καλές,χωρίς να ήμουν ευτυχώς γλύφτης),τριτεκνίες κλπ (αν και έχω μόνο ένα παιδί,αλλά έχω φάει τις "αποσπάσεις" για συνυπηρέτηση Μεσολόγγι-Μύκονο με καταγωγή μου από Πρέβεζα και της συζύγου από Λάρισα) ΑΛΛΑ ΜΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ,ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ. Και ήμουν και κατά των κάθε εξαιρέσεων (άσχετα αν εξαιρέθηκε-"καβατζώθηκε" η γυν. μου) εξ'αρχής, γιατί "μαζί απολυθήκαμε" για να παραφράσω το παχύδερμο, και δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέμε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για το αναφαίρετο δικαίωμα μας στην εργασία, ιδίως όσοι από εμάς φτύσαμε αίμα στη ζωή,είτε για να αποκτήσουμε αυτά τα προσόντα,είτε για να διοριστούμε με την ΑΞΙΑ ΜΑΣ,είτε να κρατήσουμε πρίν και στο μέλλον την οικογένειά μας μαζί και ενωμένη.(γιατί εκεί που ήμουν 8 χρόνια,θα έρθετε δυστυχώς και άλλοι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορώ να κάνω μια χαζή ερώτηση;;;;ο νόμος 3812 δημοσιεύτηκε 29-12-2009.. Η προκηρυξη του της σειράς του 10 πότε βγήκε; Αναφέρεται ο νόμος αυτός στην προκηρυξη τους;;; Δεν την έχω διαβάσει αλλα υποθέτω πως όχι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν αναφέρεται στην προκήρυξη η δυνατότητα υποβολής ένστασης στο ΑΣΕΠ. Ο νόμος κυκλοφόρησε καθώς ο διαγωνισμός ήταν σε εξέλιξη, και σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη τότε υπήρχε η δυνατότητα υποβολής ένστασης κατά του πίνακα σειράς κατάταξης. Δεν υπήρξε δυνατότητα υποβολής ένστασης κατά των πινάκων υψομέτρησης, αθλητικών δοκιμασιών, και ψυχοτεχνικών δοκιμασιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή