Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

«Φέρτε πίσω την δημοτική αστυνομία» - Αυξάνονται τα άρθρα για το ατελέσφορο της κατάργησής της

Σε ένα από τα μεγαλύτερα λάθη εξελίσσεται η απόφαση της κυβέρνησης να διαλύσει την δημοτική αστυνομία για να συμπληρώσει των αριθμό των απολύσεων που απαιτούσε η τρόικα, αν και οι εκπρόσωποι των πιστωτών, προφανώς και δεν ήθελαν μια τέτοια εξέλιξη.

Απλώς, υπήρχε ένας αριθμός υπαλλήλων που σχετικά σύντομα είχα ενταχθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και άρα, εύκολα θα μπορούσαν να είχαν πάρει πόδι, όπως και πήραν. Πάντως, η απόφαση αυτή κατέδειξε ότι λίγοι στην κυβέρνηση γνώριζαν το έργο της δημοτικής αστυνομίας, σχεδόν καθόλου δεν τους ενδιέφερε αν θα δημιουργούνταν προβλήματα, ενδεχομένως όμως, να αποφάσισαν έτσι, γιατί δεν μπορούσαν ή και δεν ήθελαν να διώξουν άλλους που είχαν μπει στο δημόσιο ρουσφετολογικά.

Από την διάλυση της δημοτικής αστυνομίας, το χάος επικρατεί στις ελληνικές πόλεις, καθώς απουσία ελεγκτικού μηχανισμού, τινάχθηκαν στον αέρα σχεδιασμοί δεκαετιών που αφορούσαν στην ελεγχόμενη στάθμευση. Πλέον, όποιος θέλει παρκάρει όπου θέλει, όποτε θέλει και αν πάς σε κάποια άλλη πόλη, για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα σε γράψουν, ρωτάς αν είχε δημοτική αστυνομία, σε θετική απάντηση είσαι βέβαιος ότι και στο δημαρχείο να το αφήσεις το αυτοκίνητο, κανείς δεν θα σε ενοχλήσει.

Και το χειρότερο είναι ότι η κατάσταση θα εκτραχυνθεί τους επόμενους μήνες, αφού θα συνεχίσει να μην υπάρχει σύστημα ελέγχου της …ελεγχόμενης στάθμευσης. Εντωμεταξύ, στην Ξάνθη, το δημοτικό παρκινγκ πέρασε ήδη σε ιδιώτη και αυτό θα συμβεί σύντομα και στην Κομοτηνή.  Όλα αυτά, είναι έσοδα τα οποία τα είχαν και τώρα πια δεν τα έχουν οι δήμοι. Επιπλέον, αφού κανείς δεν ασκεί τις αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών, ποιος ελέγχει τη νομιμότητα ενεργειών καταστημάτων, αλλά και δημοτών, ενώ ο επισκέπτης μιας πόλης, όπως και πριν, δεν έχει κάπου να αποταθεί για πληροφορίες, δεν μπορεί να βρει υπεύθυνο του δήμου εκτός δημοτικού μεγάρου, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι ωφελημένοι της υπόθεσης. Χαράς ευαγγέλια για το παραεμπόριο και για τους διακινητές των παράνομων εμπορευμάτων, οι οποίοι και μόνο στη θέα των δημοτικών αστυνομικών, τα μάζευαν και έφευγαν. Τώρα ποιος και τι να ελέγξει…

Και προφανώς, δεν μπορείς να ζητάς από την τροχαία, να αρχίσει από την αρχή και να τα κάνει όλα μόνη της. Άλλωστε και οι τροχαίοι είναι είδος προς εξαφάνιση, αφού με την ύπαρξη των δημοτικών αστυνομικών οι νέοι ηλικιακά αστυνομικοί στελέχωναν τις εποχούμενες σε μοτοσυκλέτες μονάδες, μονάδες ιδιαίτερα ευέλικτες και αποδοτικές.

Με λίγα λόγια, με μια μόνον κίνηση, η κυβέρνηση κατάφερε να ξεχαρβαλώσει ένα ολόκληρο σύστημα, που αν και δεν ήταν τέλειο, τουλάχιστον πρόσφερε αρκετά τόσο στους δήμους όσο και στους δημότες-πολίτες. Αν μάλιστα είχε προσεχθεί και η ενδυμασία των δημοτικών αστυνομικών, δηλαδή να μη μοιάζουν με ένα είδος στρατοχωροφυλακής, ο κόσμος θα τους είχε ακόμη περισσότερη εμπιστοσύνη ντόπιοι και επισκέπτες θα τους έβλεπαν πιο φιλικά, ως τον άνθρωπο που θα μπορούσαν να απευθυνθούν άμεσα για ότι στραβό υπάρχει στην πόλη.

Και να επαναλάβουμε ότι δεν φταίει η τρόικα, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις που έκαναν καθυστέρηση, δεν προχώρησαν στην αξιολόγηση των υπαλλήλων και τελικά ελήφθη μια βιαστική απόφαση για να προλάβουμε την προθεσμία. Εδώ, ακόμη να απολυθούν οι όποιοι επίορκοι, θα απολυόταν κάποιος που προσλήφθηκε και εργαζόταν «κανονικά»…

Και τώρα τι; Προσλήψεις άλλων δημοτικών αστυνομικών δεν προβλέπονται. Το να ασκούν από την ελληνική αστυνομία όπου εντάσσονται, τα προηγούμενα καθήκοντα τους, ή κάποια από αυτά, μένει να το δούμε. Κακά τα ψέματα, ο μόνος τρόπος να επανέλθει η ομαλότητα, είναι να επιστρέψουν στους δήμους οι δημοτικοί αστυνομικοί. Ελήφθη μια λάθος απόφαση, ας την διορθώσουμε πριν οι επιπτώσεις ενταθούν και παγιωθούν. 

2 σχόλια:

  1. Γιατι ατελεσφορη η καταργηση;; Μια χαρα τελεσφορησε και μας πεταξανε στο δρομο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράφεται με την έννοια ότι ότι η κατάργησή της δεν πέτυχε το σκοπό για τον οποίο έγινε, και όχι βέβαια ότι δεν έγινε η κατάργηση.

      Διαγραφή