Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Δύο ακόμη περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών δημοτικών αστυνομικών στη Ρόδο

Ακόμη δύο πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με τα οποία καταγράφονται σοβαρές παραβάσεις στην πρόσληψη ισάριθμων δημοτικών αστυνόμων διαβιβάστηκαν χθες αρμοδίως στο Δήμο Ρόδου και τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Οι έρευνες διεξήχθησαν από τους επιθεωρητές ελεγκτές δημόσιας διοίκησης κ.κ. Αναστασία Γιαννακοπούλου και Μιράντα Παπούλη στις δημοτικές ενότητες Ιαλυσού και Αρχαγγέλου και βρέθηκαν δύο περιπτώσεις δημοτικών αστυνόμων, που έκαναν χρήση πλαστών πιστοποιητικών γνώσεως ηλεκτρονικών υπολογιστών!!.

Στην πρώτη περίπτωση διαπιστώθηκαν τα εξής:

Με την αριθμ. 1/21-8-2006 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της πρώην Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προκηρύχθηκε η πλήρωση 66 θέσεων ειδικού ένστολου προσωπικού στους ΟΤΑ Α' βαθμού του Νομού Δωδεκανήσου με αντικειμενικά κριτήρια για τις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ.
Στον πρώην Δήμο Ιαλυσού κατανέμονταν συνολικά 3 θέσεις, εκ των οποίων η μία αφορούσε κατηγορία ΤΕ, του κλάδου ΤΕ23 Δημοτικής Αστυνομίας και δύο κατηγορία ΔΕ του κλάδου ΔΕ23 Δημοτικής Αστυνομίας. Επίσης αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, τα απαιτούμενα προσόντα των υποψηφίων και τα δικαιολογητικά που έπρεπε να υποβληθούν μαζί με την αίτηση.
Κατά τη διενέργεια του ελέγχου στο φάκελο μιας δημοτικής αστυνόμου με τα πρωτότυπα δικαιολογητικά συμμετοχής, βρέθηκε η από 11-9-2006 (ΑΠ 130/12-9-2006) πρωτότυπη αίτηση συμμετοχής της ανωτέρω στο διαγωνισμό πρόσληψης Δημοτικών Αστυνομικών του έτους 2006, για την κατηγορία ΔΕ. Στην πρωτότυπη αίτηση η ανωτέρω δήλωνε, ότι «Κατέχω όλα τα απαιτούμενα προσόντα για τη θέση που επιλέγω όπως αυτά αναφέρονται στην προκήρυξη και αναγράφονται στην παρούσα αίτηση».
Στο πεδίο «Γνώση Η/Υ» της εν λόγω αίτησης η ανωτέρω είχε συμπληρώσει με Χ το αντίστοιχο τετράγωνο και δήλωνε ότι συνημμένα κατέθετε τα απαιτούμενα από την προκήρυξη δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων και το με α/α/ 13 πτυχίο Η/Υ.
Συνημμένα στην πρωτότυπη αίτηση συμμετοχής της ευρέθησαν, μεταξύ άλλων δικαιολογητικών, ως αποδεικτικό γνώσης χειρισμού Η/Υ, επικυρωμένο φωτοαντίγραφο πιστοποιητικού ECDL START.
Από αντιστοίχηση των στοιχείων με αυτά που τηρούνται στο Δήμο Ρόδου βρέθηκε απλή φωτοτυπία του αποδεικτικού γνώσης χειρισμού Η/Υ ECDL.
Το κλιμάκιο ελέγχου προέβη στον έλεγχο εγκυρότητας του πιστοποιητικού, μέσω της ιστοσελίδας του ECDL και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει πιστοποιητικό που να αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο σειριακό αριθμό.
Στη συνέχεια ζητήθηκε από τον αρμόδιο φορέα Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού PEOPLECERT, η επιβεβαίωση της γνησιότητας του ως άνω πιστοποιητικού και διαπιστώθηκε η πλαστότητά του.
Στη δεύτερη περίπτωση προέκυψαν τα εξής:
Με την αριθμ. 2/23-8-2006 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της πρώην Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προκηρύχθηκε η πλήρωση, με αντικειμενικά κριτήρια 9 συνολικώς θέσεων ειδικού ένστολου προσωπικού στους ΟΤΑ Α' βαθμού του Νομού Δωδεκανήσου των κατηγοριών Πανεπιστημιακής (ΠΕ23), Τεχνολογικής (ΤΕ23) και Δευτεροβάθμιας (ΔΕ23) Εκπαίδευσης.
Στο πρώην Δήμο Αρχαγγέλου κατανέμονταν συνολικά τέσσερις θέσεις, κατηγορίας ΔΕ, του κλάδου ΔΕ23 Δημοτικής Αστυνομίας.
Κατά τη διενέργεια του ελέγχου στο φάκελο ενός δημοτικού αστυνόμου, βρέθηκε η από 11-9-2006 (ΑΠ 130/12-9-2006) πρωτότυπη αίτηση συμμετοχής του στο διαγωνισμό πρόσληψης Δημοτικών Αστυνομικών του έτους 2006, για την κατηγορία ΔΕ.
Στην πρωτότυπη αίτηση ο ανωτέρω δήλωνε «Κατέχω όλα τα απαιτούμενα προσόντα για τη θέση που επιλέγω, όπως αυτά αναφέρονται στην προκήρυξη και αναγράφονται στην παρούσα αίτηση.».
Στο πεδίο «Γνώση Η/Υ» της εν λόγω αίτησης ο ανωτέρω είχε συμπληρώσει με Χ το αντίστοιχο τετράγωνο και δήλωνε ότι συνημμένα κατέθετε τα απαιτούμενα από την προκήρυξη δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων και την με α/α 7 «Βεβαίωση κομπιούτερ με σχετική μετάφραση». Επισημαίνεται ότι η αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό επέχει ρητώς θέση υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/1986, ως προς την πιστοποίηση της εγκυρότητας των συνημμένων σε αυτήν δικαιολογητικών.
Συνημμένα στην πρωτότυπη αίτηση συμμετοχής του βρέθησαν, μεταξύ άλλων δικαιολογητικών, ως αποδεικτικό γνώσης χειρισμού Η/Υ, μη επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της από 20-3-2001 βεβαίωσης παρακολούθησης των κάτωθι ενοτήτων: Windows 95.98, 2000 ΧΡ, Microsoft Word-Exel-Access, Power Point, Internet, Corel 8.0, Adobe Photoshop 6.0, του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών "Program PΜ" καθώς και η από 10-9-2006 σχετική μετάφραση.
Ωστόσο η ως άνω βεβαίωση δεν είχε εκδοθεί από αρμόδιο φορέα πιστοποιημένο από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), όπως απαιτείτο στο παράρτημα II της 2/2006 Προκήρυξης.
Ο συγκεκριμένος δημοτικός αστυνόμος με ένστασή του προς την Επιτροπή Πινάκων Κατάταξης, με θέμα «Προσφυγή κατά των πινάκων απορριπτέων», αιτήθηκε «να επανεξετασθεί ο φάκελός (του) διότι εκ παραδρομής δεν προσκομίστηκε το πτυχίο του ECDL με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά».
Από τον έλεγχο του φακέλου του ανωτέρω δεν προκύπτει επακριβώς ο χρόνος υποβολής του προαναφερόμενου πτυχίου.

Στον φάκελο του βρέθηκε ως αποδεικτικό γνώσης χειρισμού Η/Υ, επικυρωμένο αντίγραφο πιστοποιητικού ECDL PROGRESS CERTIFICATE με ημερομηνία έκδοσης 14/03/2006.
Το κλιμάκιο ελέγχου προέβη στον έλεγχο εγκυρότητας του πιστοποιητικού με τον ως άνω σειριακό αριθμό, μέσω της ιστοσελίδας του ECDL και διαπίστωσε ότι είναι πλαστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου