Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΤ: Καλέσματα για συλλαλητήριο 16:00 - Επεμβάση των ΜΑΤ μετά το δώρο στους καναλάρχες - Σε συμπαράσταση καλούν συνδικάτα-φορείς

Την ώρα που εκατοντάδες εργαζόμενοι, με προτροπή των συνδικάτων τους, βρίσκονται αλληλέγγυοι έξω από την ΕΡΤ, υπάρχει κάλεσμα για συλλαλητήριο στις 16.00 σήμερα έξω από το Ραδιομέγαρο, από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΣΗΕΑ και άλλα συνδικάτα και σωματεία. Τρίωρη στάση εργασίας από 15.00 - 18.00 στα ΜΜΕ κήρυξε η ΕΣΗΕΑ. Στη Θεσσαλονίκη, το αντίστοιχο ραντεβού είναι στη Λεωφ. Στρατού, στην ΕΤ3. 

Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης "Ε" 

Κάλεσμα έχει απευθύνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σε εργαζόμενους και πολίτες να συγκεντρωθούν έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για να συμπαρασταθούν στος εργαζόμενους της ΕΡΤ, που μετέδιδαν πρόγραμμα, αλλά απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ στην πλατεία Αγίας Παρασκευής. Κάλεσμα απευθύνουν και ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ.

Εκτάκτως συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τη συμμετοχή και των μελών ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ με θέμα την εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο τα ξημερώματα. Η ΕΣΗΕΑ καλεί για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 16.00, έξω από το Ραδιομέγαρο
Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης "Ε" 
Η Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης καλεί σε μαζικό συλλαλητήριο στις 16.00 στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. 

Ήδη το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό, η ΟΛΜΕ, αλλά και η ΚΕΕΡΦΑ, βρίσκονται με πανώ τους έξω από την ΕΡΤ.
Τη θέση ότι ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό διατύπωσε η ΓΣΕΕ, αναφερόμενη στην επίχειρηση εκκένωσης του ραδιομέγαρου της ΕΡΤ. 

«Για μία ακόμη φορά έκανε αυτό που δυστυχώς είναι το μόνο που γνωρίζει. Έδειξε το αυταρχικό της πρόσωπο, χρησιμοποίησε την Αστυνομία και τα ΜΑΤ για να εκφοβίσει, να τρομοκρατήσει, να επιβάλει ετσιθελικά τις επιλογές της», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι η εμμονή της κυβέρνησης στο «δόγμα αποφασίζομεν και διατάσσομεν δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη» και για τον λόγο αυτόν καλεί όλες τις οργανώσεις - μέλη της και τους εργαζόμενους να δώσουν το παρών στη συγκέντρωση που διοργανώνεται στις 16:00 στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. 

«Δηλώνουμε την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράσταση μας στους αγωνιζόμενους συναδέλφους και συναδέλφισσες της ΕΡΤ. Είμαστε στο πλευρό τους», καταλήγει. 
Για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης.

Η κυβέρνηση επέλεξε την αστυνομική επέμβαση στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή "για να θολώσουν τα νερά με την τρόικα και τα μέτρα" δήλωσε.

Επισήμανε ότι το κτίριο βρέθηκε σε άριστη κατάσταση και επέρριψε στον ειδικό διαχειριστή Γκίκα Μάναλη την ευθύνη για τη μη απογραφή ως τώρα του υλικού που υπάρχει στις εγκαταστάσεις, την οποία, όπως είπε, είχαν ζητήσει οι εργαζόμενοι με εξώδικο από τα μέσα Ιουλίου.

Τέλος, ο κ. Καλφαγιάννης δήλωσε ότι ο αγώνας δεν σταματάει και ανακοίνωσε ότι στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνέλευση των εργαζομένων

Η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Η κυβέρνηση και οι εντολοδότες της προσπαθούν με διάφορα τερτίπια δημοσιότητας να αλλάξουν την ατζέντα. Μια ατζέντα που εμπεριέχει μόνο: Το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, την εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη, την πτωχοποίηση των Ελλήνων, το ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Χώρας μας και την γενοκτονία των Ελλήνων. Βρισκόμαστε σε συνεχή πόλεμο με τους μνημονιακούς και τους εντολοδότες τους. Ζητάμε την επαναλειτουργία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Τέρμα πια στο αποτυχημένο πείραμα της δ.τ., που κοστίζει υπέρογκα και κάνει τα χατίρια των ιδιωτών της ραδιοτηλεόρασης".

Το ΔΣ της Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας καταγγέλλει την Κυβέρνηση που συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική της στέλνει τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ που για μήνες αντιστέκονται στο παράνομο κλείσιμο του σταθμού: "Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν στην ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους συναδέλφους μας που αυτή τη στιγμή χτυπιούνται από τις δυνάμεις καταστολής. Όλοι ενωμένοι να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Καλούμε και την ΑΔΕΔΥ έστω αυτή τη φορά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ευθύνες της.
Κηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας από τις 8 μέχρι τις 11 για σήμερα 7/11/2013 ημέρα Πέμπτη. Όλοι στην ΕΡΤ"

Συνεχίζει την εκπομπή και η ΕΡΑ Πάτρας, με τους εργαζόμενους να καλούν τον κόσμο να προσέλθει στο στούντιο του σταθμού στα Δασύλλιο, μετά την εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Για το απόγευμα στις 18:30 προγραμματίζεται συλλαλητήριο στην πλατεία Γεωργίου.

Ανάλογες κινητοποιήσεις και στον Πύργο. Σε συγκέντρωση στην ΕΡΑ Πύργου, καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία στις 19.00

ΜΑΤ στην ΕΡΤ μετά το δώρο στους καναλάρχες - Πλήθος κόσμου στην είσοδο του Ραδιομεγάρου στις 4 μ.μ.


Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα και συνοδεία εισαγγελέα, 8 διμοιρίες των ΜΑΤ εισέβαλλαν στο Ραδιομέγαρο και ζήτησαν την εκκένωσή του απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με συλλήψεις. Ένταση επικράτησε όταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και συνδικαλιστές ζήτησαν να μπουν στο χώρο και να είναι παρόντες στην καταμέτρηση των μηχανημάτων. Πλήθος κόσμου ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των εργαζομένων για συμπαράσταση. Συγκέντρωση 4 μμ. Στάση εργασίας 3-6 μμ στα ΜΜΕ.
Η εισβολή πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες ώρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας που νομιμοποιεί τα τηλεοπτικά κανάλια. Η επιχείρηση ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου δήλωσε ο Σ.Κεδίκογλου.

Τα ΜΑΤ εισέβαλλαν λίγο μετά τις 4 το πρωί και μόλις λίγες ώρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας -δώρο στους καναλάρχες:



Την κατάσταση περιέγραψε εκείνη την ώρα σε ηχητικό ντοκουμέντο ο δημοσιογράφος που ήταν στο Ραδιομέγαρο λέγοντας:"Καλωσήρθες Μεσαίωνα"

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΑΔΑ ζήτησε την παρουσία εισαγγελέα σε ρόλο "διαπραγματευτή" προκειμένου να γίνει η επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου, χωρίς να σχηματιστεί δικογραφία και χωρίς να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.Η ΓΑΔΑ απέστειλε αίτημα προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου, προκειμένου να παραστεί εισαγγελέας στην επιχείρηση, που σχεδιαζόταν για τα ξημερώματα, επικαλούμενη τον κανονισμό δικαστηρίων. Η επιχείρηση έγινε παρουσία του εισαγγελέα Νίκου Γκύζη.

Η επέμβαση έγινε μετά από συνεννόηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο- όπως επιβεβαίωσε και ο Σίμος Κεδίκογλου- ενώ το επιχειρησιακό σκέλος χειρίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Δημοσίας Τάξη, Νίκος Δένδιας.
  
Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης "Ε"  

Το χρονικό της επέμβασης:
Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 4.20 τα ξημερώματα της Πέμπτης όταν οι δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλλαν από την πλαϊνή είσοδο επί της οδού Δημητσάνας, απέκλεισαν το Ραδιομέγαρο και κάλεσαν τους εργαζόμενους να εκκενώσουν το κτίριο. Η εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ Μάχη Νικολάρα κατήγγειλε ότι στη διάρκεια της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν χημικά και οι εργαζόμενοι απωθήθηκαν.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκλεισαν τις δύο πύλες του ραδιομεγάρου απαγορεύοντας την είσοδο ακόμη και σε βουλευτές ή συνδικαλιστές που ζητούσαν να είναι παρόντες στη διαδικασία της καταγραφής των μηχανημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., η επιχείρηση της εκκένωσης του κτιρίου και η καταγραφή ολοκληρώθηκε στις 08.30 και η παραμονή των αστυνομικών δυνάμεων έχει την έννοια της φύλαξης του κτιρίου προκειμένου να παραδοθεί στον ιδιοκτήτη του, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν τέσσερις προσαγωγές, του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ Π.Καλφαγιάννη, του εκπροσώπου των εργαζομένων της ΕΡΑ Ν.Τσιμπίδα και άλλων δύο εργαζομένων. Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια.

Έντονη παρουσία βουλευτών, συνδικαλιστών, υποστηρικτών 
Πλήθος κόσμου σπεύδει να εκδηλώσει τη συμπαράστασή του. Κλειστά είναι και τα δύο ρεύματα της Μεσογείων, με τα ΜΑΤ να έχουν φύγει από την είσοδο και να έχουν παραταχθεί στην απέναντι πλευρά και τον κόσμο να είναι συγκεντρωμένος πλέον έξω από την πύλη.

"Βρισκόμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της δουλειάς των συναδέλφων μας" δήλωσε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, η οποία βρίσκεται με τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης, έξω από το Ραδιομέγαρο. "Δέκα μέρες πριν από την επέτειο της χουντικής επέμβαση στο Πολυτεχνείου, η τροϊκανή κυβέρνηση εισέβαλε με τον ίδιο τρόπο στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Ζητάω το αυτονόητο, να μπω στο Ραδιομέγαρο γιατί δεν μπορεί να γίνεται αυτό χωρίς την παρουσία των εργαζομένων" δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης.

Στο Ραδιομέγαρο βρέθηκαν από νωρίς βουλευτές του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη, μεταξύ άλλων, από τους Ν. Βούτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημ.Στρατούλη, που ζήτησαν να εισέλθουν στο κτίριο."Δεν μας άφηναν επί 2,5 ώρες να προσεγγίσουμε το ραδιομέγαρο. Καλούμε τον κόσμο να εκφράσει την αλληλεγγύη του. Είναι έξω από κάθε λογική να απαγορεύουν την είσοδο στο Ραδιομέγαρο ή την πρόσβαση σε αυτό, που ήταν ο ναός της ενημέρωσης εδώ και χρόνια. Ο εισαγγελέας κρύβεται, λέει ότι δεν είναι υπεύθυνος για την επιχείρηση. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και θα ζητάμε διαρκώς να μπούμε στο Ραδιομέγαρο" δήλωσε ο Νίκος Βούτσης.

Ο Σίμος Κεδίκογλου έκανε λόγο για αποκατάσταση της νομιμότητας  ενώ ερωτηθείς για τα περιφερειακά στούντιο και την ΕΤ3 που εξακολουθούν να είναι σε λειτουργία καθώς και το εάν θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, είπε ότι πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις, σημειώνοντας ότι τα μηχανήματα και το Ραδιομέγαρο ήταν απαραίτητα ενόψει της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.

Αγωνιώδεις εκκλήσεις των εργαζομένων που βρίσκονταν εκεί, για συμπαράσταση από τον κόσμο. To μήνυμα που μεταδίδουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, μέσω του ertopen, είναι: "Καλούμε όλους τους πολίτες στο Ραδιομέγαρο.

Καλούμε όλους τους πολίτες στα κατά τόπους γραφεία της ΕΡΤ Α.Ε. για να υπερασπιστούμε τη φωνή της Δημοκρατίας!Όταν τα τηλέφωνα σιγήσουν, αυτό που θ' ακούγεται δεν θα είναι ΕΡΤ. Δεν θα είναι οι εργαζόμενοι της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Μην τους νομιμοποιήσετε με την ακρόαση & θέασή σας!".

  Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης "Ε" 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η επέμβαση στην ΕΡΤ - Ολες οι εξελίξεις

«Καλωσήρθες Μεσαίωνα» - ΕΡΤ: Η τελευταία μετάδοση - Η ώρα της εισβολής





Πηγή:  Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου