Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ολοι στο ΙΚΑ με 360€ ενιαία εθνική σύνταξη - Το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων οδηγεί τις εξελίξεις

Ριζικές ανατροπές δρομολογούνται στο ασφαλιστικό σύστημα, λόγω των εκρηκτικών ελλειμμάτων των ταμείων που ανέρχονται στα 2,6 δισ ευρώ για το 2014. Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Συντάξεων, στον οποίο θα συγχωνευθούν όλα τα ταμεία. Αυτό, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου Λοβέρδου για διαχωρισμό της κύριας σύνταξης που θα δίνει το κράτος από την αναλογική σύνταξη που θα προκύπτει από τις εισφορές, θα οδηγήσει σε μια εντελώς νέα πραγματικότητα σε ό,τι αφορά στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Οι συντάξεις θα βαίνουν μειούμενες από το 2014 για να φτάσουν τελικά σε ποσοστό αναπλήρωσης 48% του μισθού που έπαιρνε ο συνταξιούχος ως εργαζόμενος. Ολα αυτά στην πράξη σημαίνουν ότι πηγαίνουμε σε συντάξεις των 360 ευρώ προσαυξημένες με ό,τι προκύψει από τον μαθηματικό τύπο, το οποίο εκ των πραγμάτων θα είναι οριακό.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Ακολουθεί το ρεπορτάζ της "Ελευθεροτυπίας":

Ολοι στο ΙΚΑ με 360 ευρώ ενιαία εθνική σύνταξη


Τρία φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους γεγονότα ανοίγουν εκ νέου τον «ασκό του Αιόλου» για τέσσερις εκ βάθρων αλλαγές στο Ασφαλιστικό, με νέες συγχωνεύσεις κύριων και επικουρικών ταμείων, μειώσεις συντάξεων, καθώς και δημιουργία Εθνικού Φορέα Συντάξεων, με κορμό το ΙΚΑ.


Προφητικό το πρωτοσέλιδο της «Ε» στις 2 Μαρτίου 2013
Προφητικό το πρωτοσέλιδο της «Ε» στις 2 Μαρτίου 2013
  Τα γεγονότα αυτά σχετίζονται με:
  1. Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων (2,6 δισ. ευρώ για το 2014) και τις απαιτήσεις της τρόικας για περαιτέρω περικοπές και διαρθρωτικές αλλαγές.
  2. Τις θέσεις που έχει εκφράσει στο παρελθόν ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, για τη δημιουργία ενός Ταμείου κύριας σύνταξης, τις οποίες έχει δώσει εγγράφως στην κυβέρνηση και αναμένεται να επαναφέρει σε σχετική ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για το Ασφαλιστικό την ερχόμενη Πέμπτη.
  3. Τις απόψεις του προέδρου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, χθες κατά τη γιορτή της Ημέρας Ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Ρ. Σπυρόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει στη συνεδρίαση τέσσερις στόχους για την επόμενη μέρα στο Ασφαλιστικό, που είχε παρουσιάσει η «Ε» στις 2 Μαρτίου: 

1ος στόχος: Η δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Συντάξεων με τους διακριτούς κλάδους (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) για παροχή:
  • Ενιαίας Εθνικής Σύνταξης 360 ευρώ προς όλους τους ασφαλισμένους, όπως αυτή ορίζεται στο Ν. 3863/2010 και επιπρόσθετα στους ανασφάλιστους που δεν ξεπερνούν ένα κατώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος (7.000 ευρώ,) με την ταυτόχρονη ισχύ της κατώτερης σύνταξης.
  • Ανταποδοτικής σύνταξης, η οποία αθροίζεται στην ενιαία και θα προκύπτει από τις εισφορές εργοδότη και εργαζομένου για τους μισθωτούς και μόνο από τις εισφορές του αυτοαπασχολούμενου για το σύνολο της ομάδας αυτής.
(Την παροχή υπηρεσιών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αντίστοιχα, προς όλους τους ασφαλισμένους καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.) 

2ος στόχος: Η δημιουργία εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσω επαγγελματικών ταμείων για παροχή:
  • πρόσθετων τμημάτων σύνταξης,
  • πρόσθετων υπηρεσιών υγείας,
  • άλλων παροχών.
Ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων έχει εισαχθεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με νόμο του 2002, ο οποίος παραμένει ουσιαστικά ανενεργός. 

3ος στόχος: Ο καθορισμός κανόνων που θα κατοχυρώνουν την επάρκεια των παροχών σύνταξης και υγείας, με κοινά αποδεκτούς όρους και προϋποθέσεις που θα εξισορροπούν την επάρκεια των συντάξεων και παροχών με τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας και την ίδια την ανταγωνιστικότητά της. Ο στόχος αυτός απαιτεί τη μελέτη ειδικού μαθηματικού τύπου (αλγορίθμου) που θα συνδυάζει το ετήσιο ΑΕΠ, το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται στη χρηματοδότηση των συντάξεων, το ύψος των συντάξεων, το ύψος των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών, τους χρόνους ασφάλισης, τα όρια συνταξιοδότησης (σουηδικό μοντέλο).

4ος στόχος: Η ανάπτυξη θεσμών λειτουργικής υποστήριξης των δομών κοινωνικής ασφάλισης που θα διασφαλίζουν:
  • βέλτιστο λειτουργικό κόστος,
  • προάσπιση πόρων από παραβατικές συμπεριφορές,
  • καθολική είσπραξη των πόρων και εισφορών,
  • θωράκιση της οικονομικής λειτουργίας από αυστηρούς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου.
Στην παρούσα φάση και ειδικότερα μετά τις σοβαρές παραμετρικές αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία 3 χρόνια στο Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο άλλων ανατροπών σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας, το ύψος των συντάξεων και το επίπεδο των παροχών, διευκρινίζει ο διοικητής του ΙΚΑ. 

Αντίθετα, πρέπει να επικεντρωθούμε, με ιδιαίτερη επιμέλεια, με τόλμη και προγραμματισμό στην εξειδίκευση των προαναφερόμενων στόχων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου