Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Γνωμοδότηση για λογαριασμό της ΠΟΑΣΥ: Νόμιμη η καταβολή ειδικής αποζημίωσης για απασχόληση πέραν του πενθημέρου των τελούντων σε συνδικαλιστική άδεια!!!

Παραθέτουμε στη συνέχεια τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της ΠΟΑΣΥ κ. Χαράλαμπου Μπουκουβάλα στο Ερώτημα: «Είναι νόμιμη η καταβολή ειδικής αποζημίωσης για απασχόληση πέραν του πενθημέρου των τελούντων σε συνδικαλιστική άδεια;». Το όλο θέμα απασχόλησε την κοινή γνώμη μετά την αποκάλυψη ότι οι απαλλαγμένοι από υπηρεσίες συνδικαλιστές της ΠΟΑΣΥ εισέπρατταν αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση, είχε μάλιστα ανεβάσει σχετικό ρεπορτάζ το dimastin με τίτλο «Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. έπαιρναν υπερωρίες για τα τηλεοπτικά πάνελ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άλλες Ομοσπονδίες της ΕΛ.ΑΣ. διαχώρισαν πλήρως τη θέση τους από την ΠΟΑΣΥ. Δείτε την ανακοίνωση της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. εδώ όπου τονίζει: «Δεν μας αγγίζουν οι αποκαλύψεις για τις απολαβές των πενθημέρων… μέσω συνδικαλιστικών αδειών. Δικαιούχοι για μας μόνον αυτοί που εργάζονται στην Υπηρεσία», ενώ και η ΣΕΦΕΑΑ σε υπόμνημά της αναφέρει «η διοίκηση καλώς ή κακώς, έχει αποφανθεί και ενημερώσει εγγράφως, διατάσσοντας τη μη καταβολή σε κανέναν συνδικαλιστικό εκπρόσωπο, της ειδικής αποζημίωσης. Παρά το σάλο που προκλήθηκε η ΠΟΑΣΥ για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ανέθεσε στον νομικό της σύμβουλο Χαράλαμπο Μπουκουβάλα να συντάξει γνωμοδότηση για το θέμα, η οποία καταλήγει:

«Τέλος η αταλάντευτη χορήγηση της ειδικής αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου, τόσο στα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΟΑΣΥ, στα οποία έχει χορηγηθεί πλήρης απαλλαγή από τα καθήκοντά τους, όσο και στα στελέχη όλων των ομοιόβαθμων συνδικαλιστικών σωματείων του δημόσιου τομέα επί σειρά δεκαετιών, έχει δημιουργήσει πρακτική, που ουδείς λόγος και ουδεμία διαφοροποίηση υφίσταται, προκειμένου αυτή να ανατραπεί, ειδικότερα μάλιστα στην παρούσα οικονομική και κοινωνική συγκυρία, όπου ο συνδικαλισμός καθίσταται περισσότερο από ποτέ αναγκαίος για την προάσπιση των διαρκώς βαλλομένων συμφερόντων των εργαζομένων».

Η αναβίωση μίας παλαιοσυνδικαλιστικής λογικής από ένα δευτεροβάθμιο σωματείο και μάλιστα της ελληνικής αστυνομίας.... Όσο για την πρακτική «ομοιόβαθμων συνδικαλιστικών σωματείων του δημόσιου τομέα» που αναφέρεται στη γνωμοδότηση, για τους ΟΤΑ τουλάχιστον έχουμε την αίσθηση ότι υπερωριακή αποζημίωση δεν καταβάλλεται, εκτός αν παρασχεθεί πραγματική υπερωριακή εργασία στο Δήμο όπου είναι η οργανική θέση του εκάστοτε συνδικαλιστή, και σίγουρα όχι αν αυτός παραστεί Σαββατοκύριακο σε τηλεοπτικό πάνελ.

Δείτε τη σχετική γνωμοδότηση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου