Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Εφημερίδα των Συντακτών: Ευέξαπτος συνδικαλιστής και με... μεταπτυχιακό

Βασίλης Πολυμερόπουλος
Το στέλεχος της ΔΑΚΕ Δημοσίου Β. Πολυμερόπουλος
Πρωτοφανείς και απαράδεκτες εξελίξεις ακολουθούν την υπόθεση του Βασίλη Πολυμερόπουλου, στελέχους της ΔΑΚΕ Δημοσίου και προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων (ΣΕΔΑ), ο οποίος κατηγορείται ότι αποκόμισε υπηρεσιακά και μισθολογικά προνόμια μέσω αμφισβητούμενου μεταπτυχιακού διπλώματος –μια υπόθεση που ξεπερνά τα όρια του Δήμου Αθηναίων, φτάνει στην κεντρική πολιτική σκηνή και άπτεται της διεκδίκησης της προεδρίας της ΑΔΕΔΥ.

Τελευταίο επεισόδιο, η χειροδικία και οι τραμπουκισμοί στους οποίους καταγγέλλεται ότι προέβη ο κ. Πολυμερόπουλος εναντίον συναδέλφου του:

«Πήγαμε στα κεντρικά γραφεία του δήμου, στην οδό Λιοσίων, προκειμένου να μοιράσουμε ανακοινώσεις της παράταξής μας για το θέμα. Τη στιγμή που απαντούσαμε σε ερωτήσεις εργαζομένων, μπαίνει μέσα ο Πολυμερόπουλος μαζί με έναν ακόμη συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ. Φωνάζοντας, με αρπάζει και με τραβάει από την μπλούζα.

»Παρέμεινε δίπλα μου όσο μιλούσα με τους παρευρισκόμενους, σπρώχνοντας, προβοκάροντας και τραμπουκίζοντας με τα γνωστά παιδιάστικα “έλα έξω να τα πούμε”, έως ότου ήρθε η διευθύντρια και η ασφάλεια του δήμου», περιγράφει στην «Εφ.Συν.» ο Φώτης Σαγώνας, μέλος του ΣΕΔΑ και συνδικαλιστής με την Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση (ΑΣΚ), τονίζοντας ότι στο περιστατικό υπήρξαν μάρτυρες. Τα παραπάνω έλαβαν χώρα μία ημέρα μετά τα όσα ήρθαν στην επιφάνεια αναφορικά με τον κ. Πολυμερόπουλο.

Το 2005 ο κ. Πολυμερόπουλος έλαβε πιστοποιητικό παρακολούθησης μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών, σεμιναριακού τύπου, διάρκειας δύο εξαμήνων, του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Το 2006, επί δημαρχίας Θ. Μπεχράκη, ο συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ (και ταυτόχρονα πολιτευτής και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.) αιτήθηκε και έλαβε μεταπτυχιακό επίδομα με ομόφωνη απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Σήμερα κατέχει θέση διευθυντή ΚΕΠ.

Η καταγγελία

Οι έρευνες γύρω από τον κ. Πολυμερόπουλο ξεκινούν έπειτα από ανώνυμη καταγγελία στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Δεν προκύπτει ζήτημα πλαστότητας -όπως ισχυριζόταν η καταγγελία- αλλά, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι υπηρεσίες του δήμου κρίνουν ότι εγείρεται θέμα ισότιμης μεταχείρισης υπαλλήλων, καθώς ο κ. Πολυμερόπουλος αποκόμισε οφέλη βάσει ενός τίτλου που «δεν αποτελεί μεταπτυχιακό δίπλωμα σε επίπεδο masters», όπως ενημέρωσε εγγράφως το Πάντειο Πανεπιστήμιο τον δήμο τον περασμένο Μάιο. Σε αντίστοιχη γνωμοδότηση προέβησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο δήμαρχος Γ. Καμίνης, με έγγραφό του προς το υπηρεσιακό συμβούλιο, θέτει το ερώτημα ανάκλησης της αναγνώρισης του πιστοποιητικού ως μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και της χορήγησης του αντίστοιχου επιδόματος (όλα τα σχετικά έγγραφα στην κατοχή της «Εφ.Συν.»). Το θέμα θα συζητηθεί σε επικείμενο υπηρεσιακό συμβούλιο -μαζί με... 300 άλλα θέματα- με τη δημοτική αρχή να κατηγορείται ότι κωλυσιεργεί.

Με αφορμή το έγγραφο του δημάρχου, η ΑΣΚ κατέθεσε στο Δ.Σ. του ΣΕΔΑ πρόταση παραίτησης του προέδρου του, δηλώνοντας ότι δεν τον αναγνωρίζει ως εκπρόσωπο των εργαζομένων έως ότου ξεκαθαριστεί πλήρως το ζήτημα.

Απαντώντας με ανακοίνωση του ΣΕΔΑ, ο κ. Πολυμερόπουλος, μεταξύ άλλων, απείλησε με μηνύσεις και αγωγές εναντίον δύο συνδικαλιστών της ΑΣΚ.

Επιχείρησε, δε, να πετάξει το «μπαλάκι» στο Πάντειο, μιλώντας για «διοικητικό πρόβλημα» μεταξύ της Πρυτανείας και της έδρας του μεταπτυχιακού Jean Monnet.

Η απάντηση του πρύτανη του Παντείου, Γρηγόρη Τσάλτα, στην «Εφ.Συν.» είναι κατηγορηματική: «Ηταν σαφές και γνωστό στους κατόχους ότι είχαν στα χέρια τους ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης και όχι μεταπτυχιακό δίπλωμα».

Στην ανακοίνωση του ΣΕΔΑ ο κ. Πολυμερόπουλος αυτοπαρουσιάζεται ως ένας «εκ των βασικών διεκδικητών της ΑΔΕΔΥ». Ολα αυτά, ενώ απομένει ένας μήνας για τις εκλογές στο ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων και η ΑΔΕΔΥ έχει πρωτοκολλήσει την προαναφερθείσα ανακοίνωση της ΑΣΚ.

Σε επικοινωνία με την «Εφ.Συν.» ο κ. Πολυμερόπουλος αναφέρει αρχικά ως προς τις καταγγελίες για τους τραμπουκισμούς και τη χειροδικία:

«Το ψέμα και η αθλιότητα έχουν φτάσει στο κατακόρυφο. Επί ένα μήνα έχει εξαπολυθεί μια εκστρατεία λάσπης και παρανοϊκών διαδόσεων εναντίον μου. Ο,τι και να πουν λίγο μού φαίνεται. Δεν τον πλησίασα καν (σ.σ. τον συνάδελφό του). Είναι μόνιμη πρακτική του η υποχθόνια διασπορά ψιθύρων. Η αξιοπρέπεια δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό του».

Οσον αφορά το πιστοποιητικό του, απαντά: «Ας κρίνει το υπηρεσιακό συμβούλιο αν υπάρχει πρόβλημα. Αυτό που προκύπτει είναι μια εκστρατεία στοχοποίησής μου από την ΑΣΚ και το κόμμα της, τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των αδυναμιών του στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση στο Δημόσιο».

Πρόκειται για κατηγορίες που αντικρούει ο κ. Σαγώνας, καταλογίζοντας και ο ίδιος στον κ. Πολυμερόπουλο «συνειδητή προσπάθεια εκφοβισμού», καταγγέλλοντας πρακτικές «που κατ' επανάληψη ασκεί η ΔΑΚΕ». Η ΑΣΚ είχε ξανακαταγγείλει προ ημερών τη ΔΑΚΕ για τραμπουκισμούς και χειροδικίες.

Θέση του Δήμου Αθηναίων είναι ότι «κάθε άλλο παρά διάθεση συγκάλυψης υπάρχει. Αλλωστε ο δήμος ανακίνησε το θέμα. Η καθυστέρηση σύγκλησης υπηρεσιακού συμβουλίου οφείλεται στην ασάφεια του νέου νομοθετικού πλαισίου. Σε κανέναν δήμο δεν έχουν συγκροτηθεί υπηρεσιακά συμβούλια», μας λένε αρμόδιες πηγές.

Αντιπαράθεση

Την υπόθεση με το πιστοποιητικό του κ. Πολυμερόπουλου ανέδειξε προχθεσινό δημοσίευμα της «Αυγής». Ακολούθησε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πρωτοφανής αυτή μεθόδευση πέρασε απαρατήρητη από την περίφημη “αξιολόγηση” Μητσοτάκη, η οποία είχε ως μοναδικό αποτέλεσμα τη διαθεσιμότητα καθαριστριών, σχολικών φυλάκων και καθηγητών», αναφέρει το κυβερνών κόμμα, καλώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. να απαντήσει για το στέλεχός του.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν απάντησε, κάτι που ερμηνεύεται, μεταξύ άλλων, και ως «άδειασμα» του κ. Πολυμερόπουλου.

Συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη σχολίασαν στην «Εφ.Συν.»: «Πάγια αρχή της Ν.Δ. σε τέτοιου είδους ζητήματα είναι να κινηθούν όποιες διαδικασίες προβλέπει ο νόμος και όποιος έχει παρατυπίες να πάει σπίτι του».
Πηγή: https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου