Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Δημοτικοί αστυνομικοί στα σχολεία της Θεσσαλονίκης - Ζητείται η έγκριση του υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής

Το κοινωνικό της πρόσωπο δείχνει η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης, έχοντας σχεδιάσει ένα πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής, το οποίο απευθύνεται στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί από τα ίδια τα στελέχη του σώματος, θα παρουσιαστεί στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί προς έγκριση στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, το οποίο απαιτείται να συναινέσει πριν από την υλοποίηση της δράσης στα σχολεία.

«Είναι προφανές ότι σε μία χώρα με 1.600 νεκρούς ετησίως από τροχαία και σε μία πόλη με σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα, η κυκλοφοριακή αγωγή από τη δημοτική αστυνομία αποτελεί ένα σχέδιο δράσης μεγάλης εκπαιδευτικής και ανθρωπιστικής αξίας, καθώς επενδύει στην άνοδο του επιπέδου της οδικής ασφάλειας», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη σχετική εισήγηση της διεύθυνσης δημοτικής αστυνομίας.

Σε αναζήτηση επενδυτικών εργαλείων
Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού, θα έχει δοκιμαστικό χαρακτήρα. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, θα επιχειρηθεί η ενίσχυση του προγράμματος μέσα από την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η δημοτική αστυνομία εκτιμά ότι το πρόγραμμα αυτό «θα αποτελέσει έναν εν δυνάμει πολλαπλασιαστή του παραγόμενου αποτελέσματος της εξωτερικής δράσης της υπηρεσίας στον τομέα της κυκλοφορίας».

«Πρόκειται για ένα σχέδιο δράσης, που στοχεύει στην ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα οδικής παιδείας, διαμορφώνοντας την κυκλοφοριακή τους νοοτροπία. Η κατανόηση του ενδεδειγμένου τρόπου κυκλοφορίας των πεζών και των οχημάτων από τους μαθητές -με παράλληλες αναφορές σε παραβατικές συμπεριφορές των ενηλίκων οδηγών- αποτελεί επένδυση στη μελλοντική βελτίωση της κυκλοφοριακής συμπεριφοράς, καθώς, όταν οι μαθητές αυτοί θα ενηλικιωθούν, θα λειτουργούν ως τακτικοί χρήστες του δρόμου», υπογραμμίζεται στη σχετική εισήγηση της διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας.

Για μαθητές δημοτικού
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το διδακτικό πλάνο περιλαμβάνει θεωρητική-διαδραστική διδασκαλία στις σχολικές αίθουσες, καθώς και επίσκεψη των παιδιών στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής για την αντίστοιχη πρακτική εκπαίδευση. Ειδικότερα οι μικροί μαθητές μέσα από μία διαδραστικού τύπου διδασκαλία θα μαθαίνουν τους κανόνες κυκλοφορίας και οδικής ασφάλειας που πρέπει να τηρούν. Έπειτα επισκεπτόμενοι το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής θα εκπαιδεύονται στην ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Πηγή: https://makthes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου