Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Η τοποθέτηση του Υπ. Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη στην ημερίδα της ΑΣΚ-ΟΤΑ: «Σύσταση επιτροπής για την επανεξέταση της Δημοτικής Αστυνομίας»

Τη σύσταση επιτροπής από το υπουργείο Εσωτερικών με αντικείμενο την επανεξέταση λειτουργικών ζητημάτων της Δημοτικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ο Πάνος Σκουρλέτης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα που οργάνωσε η Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΑΣΚ-ΟΤΑ) με θέμα: «Η Δημοτική Αστυνομία στις σύγχρονες πόλεις».


Στην επιτροπή, εκτός από στελέχη του υπουργείου, θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων, ενώ όπως ανέφερε ο υπουργός, θα εξεταστούν τα θέματα όλων των λειτουργιών της Δημοτικής Αστυνομίας, όπως των αρμοδιοτήτων και της εκπαίδευσης.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός χαρακτήρισε την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας ως «ένα παράδειγμα μιας ακραίας, ισοπεδωτικής, μυωπικής, αντικοινωνικής, αντεργατικής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής», καθώς και ότι «3.500 άνθρωποι στοχοποιήθηκαν -γιατί βόλευε ο αριθμός- και μπήκαν στο στόχαστρο μίας πολιτικής δείχνοντας ένα πλεόνασμα, όχι σε μεγέθη της οικονομίας, αλλά αναλγησίας.

Μία πολιτική που τα έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, διότι δεν έλαβε υπόψη της τι είχε δαπανηθεί για να συγκροτηθεί αυτή η υπηρεσία, για να εκπαιδευτούν αυτοί οι άνθρωποι, ποιες απώλειες είχαμε από την διάλυσή της και πόσο δύσκολο είναι να ξανασυστήσεις κάτι το οποίο έχει χτιστεί».

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, λέγοντας πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ότι περιέχει δύο διατάξεις για τη Δημοτική Αστυνομία: Η μία για την υπερβάλλουσα διαφορά και η άλλη για το θέμα των κρίσεων και τη δυνατότητα των προϊσταμένων να είναι κατηγορίας εκπαίδευσης ΠΕ ή ΤΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός του κ. Σκουρλέτη.

«Φίλες και φίλοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και τη δυνατότητα που μου δίνεται να ακούσω καταρχήν ο ίδιος από κοντά τους προβληματισμούς σας, αλλά και να καταθέσω κάποιες σκέψεις. Αν κάποια στιγμή μας καλούσαν, μετά από χρόνια, να περιγράψουμε ένα παράδειγμα μιας ακραίας, ισοπεδωτικής, μυωπικής, αντικοινωνικής, αντεργατικής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής νομίζω ότι θα ήσασταν το καλύτερο παράδειγμα. Πώς τρεισήμισι χιλιάδες άνθρωποι στοχοποιήθηκαν -γιατί βόλευε ο αριθμός- και μπήκαν στο στόχαστρο μίας πολιτικής δείχνοντας ένα πλεόνασμα, όχι σε μεγέθη της οικονομίας αλλά αναλγησίας. Μία πολιτική που τα έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, διότι δεν έλαβε υπόψη της τι είχε δαπανηθεί για να συγκροτηθεί αυτή η υπηρεσία, για να εκπαιδευτούν αυτοί οι άνθρωποι, ποιες απώλειες είχαμε από την διάλυσή της και πόσο δύσκολο είναι να ξανασυστήσεις κάτι το οποίο έχει χτιστεί. Είναι πολύ εύκολο να γκρεμίζεις και να ισοπεδώνεις, είναι πολύ απλό. Μπορεί να γίνει με μία υπουργική απόφαση. Το δύσκολο είναι αυτό που γκρεμίζεται να το ξαναστήσεις στα πόδια του. Πολύ δε περισσότερο όταν οι συνθήκες μέσα στις οποίες καλούμαστε να το κάνουμε, εξακολουθούν να είναι δύσκολες και αντίξοες.

Δεν θέλω να κρύβω τα λόγια μου, ούτε να ωραιοποιώ καταστάσεις. Αυτές οι πολιτικές, τις οποίες οικειοθελώς και με ευχαρίστηση -επιλέξτε όποια ερμηνεία θέλετε- υλοποίησε η τότε κυβέρνηση και οδήγησε στην διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνόμων και στη διάλυση της υπηρεσίας, είναι παρούσες και είναι απέναντι μας. Τις αντιμετωπίζουμε από τον Ιανουάριο του 2015 καθημερινά και είναι μία διαρκής αντιπαράθεση, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε φορά που γίνεται μια επίσημη συνάντηση, μια συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Εκείνο όμως που τουλάχιστον εγώ έχω πειστεί είναι το εξής: Όταν πηγαίνεις με κατεβασμένα τα χέρια, όταν πηγαίνεις με μια λογική διαρκούς υποχώρησης, τότε είναι σίγουρο ότι θα απαιτούν ολοένα και περισσότερα πράγματα.

Αντίθετα, έστω αν και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, στο πλαίσιο ενός επώδυνου συμβιβασμού που έγινε το καλοκαίρι του 2015, πηγαίνεις με θέσεις, με σχέδιο, με νούμερα, με τεκμηρίωση, με επιχειρήματα και με διάθεση να εκμεταλλευτείς και τις παραμικρές χαραμάδες που σου δίνονται ή και τις αντιθέσεις της άλλης πλευράς, τότε νομίζω ότι μπορείς να κερδίζεις πράγματα. Με αυτή τη λογική προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια να κερδίσουμε ό,τι μπορούμε ή να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί, γνωρίζοντας επαναλαμβάνω ότι λειτουργούμε μέσα σε ένα εξαιρετικά αρνητικό πλαίσιο, ένα αρνητικό πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από τη στενότητα των πόρων αλλά και τους υφιστάμενους δυσμενείς συσχετισμούς.

Θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά πράγματα θετικών και αρνητικών παραδειγμάτων από αυτή τη διαρκή διαπραγμάτευση που ισχύει από τότε που έχουμε βρεθεί στην κυβέρνηση. Θέλω να πω όμως ότι σήμερα που κάναμε το πρώτο βήμα με την αποκατάσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στο βαθμό που έγινε και με τις ελλείψεις που είχε, είναι η ώρα να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας. Και θεωρώ ότι αυτό το οποίο ακούστηκε από την βασική εισήγηση πρέπει να το κάνουμε πράξη. Με τη δική μου παρουσία εδώ, ως μία δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών, να συστήσουμε άμεσα μία επιτροπή, μια ομάδα εργασίας από το υπουργείο, από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, τους εργαζόμενους, για να δούμε κάποια ζητήματα λειτουργικά, με τα οποία ακριβώς θα δίνουμε μέλλον σε αυτή την υπηρεσία, στην Δημοτική Αστυνομία. Να ξαναδούμε το θέμα των αρμοδιοτήτων, γιατί όπως πολύ σωστά ειπώθηκε, χρήζει μιας νέας ματιάς, ενός εκσυγχρονισμού. Να δούμε το θέμα μιας διαρκούς εκπαίδευσης, η οποία κρίνεται αναγκαία. Να δούμε τα θέματα όλων των λειτουργιών της Δημοτικής Αστυνομίας. Στις συναντήσεις μου ακούω πόσο καταστροφική ήταν αυτή η απόφαση. Από αιρετούς ανεξαρτήτως προέλευσης, οι οποίοι μπορεί να έχουν υποστηριχθεί από διάφορες πολιτικές δυνάμεις, από όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων, οι οποίοι λένε πόσο καταστροφικό ήταν και τί σήμαινε τελικά για τη λειτουργία μιας πόλης, καθώς και για την απώλεια των εσόδων με τη στενή έννοια, αλλά όχι μόνο αυτό, η διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Συνεπώς, όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να τα δούμε με μία σύγχρονη ματιά. Εμείς, όπως ίσως θα γνωρίζετε, έχουμε καταθέσει -βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους- ένα πολυνομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, το οποίο περιέχει δύο συγκεκριμένες διατάξεις που σας αφορούν. Η μία αφορά την υπερβάλλουσα διαφορά και η άλλη σχετίζεται με το θέμα των κρίσεων και τη δυνατότητα των προϊσταμένων να είναι ΠΕ ή ΤΕ εκπαίδευσης, αλλά από τον δικό σας συγκεκριμένο κλάδο. Είναι δύο διατάξεις οι οποίες έχουν κατατεθεί και ελπίζω πολύ σύντομα να νομοθετηθούν. Θέλω να πω όμως το εξής: Ερμηνεύστε το όχι ως τη γνώμη του υπουργού, αλλά ενός ανθρώπου, ο οποίος έχει ασχοληθεί αρκετά χρόνια με τα κοινά. Θεωρώ πως οι παρατάξεις, τα συνδικάτα, μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα, όταν διαμορφώνουν έναν ολοκληρωμένο λόγο για το χώρο τους, όταν υπερβαίνουν τα όρια μιας κλασικής συνδικαλιστικής παρουσίας, και μέσα από την καθημερινή τους εμπειρία, μιας και είναι αυτοί οι οποίοι δουλεύουν στο χώρο, μπορούνε και διαμορφώνουν μία συνολική άποψη για τα πράγματα.

Προφανώς δεν θα υποκαταστήσουν ούτε την κυβέρνηση, ούτε τους άλλους θεσμούς, αλλά καταξιώνουν και επιβεβαιώνουν το διακριτό αναντικατάστατο ρόλο τους, όταν μπορούν και διαμορφώνουν καθαρό λόγο. Και νομίζω ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ανάγκη, για μια τέτοιου είδους συνδικαλιστική παρουσία. Διότι χωρίς να μπω σε άλλου είδους χωράφια, θεωρώ ότι, δυστυχώς, σήμερα απαξιωμένη δεν είναι μόνο οι πολιτική στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, δεν είναι μόνο η αυτοδιοίκηση, είναι και τα συνδικάτα. Και αυτά πρέπει να ξαναζωντανέψουν. Πιστέψτε με ότι η κοινωνική πίεση που διαμορφώνει μια τέτοιου είδους παρέμβαση, είτε με αγώνες είτε με προτάσεις από την ίδια την κοινωνία, διευκολύνει τη δουλειά μας από τη στιγμή που είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε πράγματα. Διαμορφώνουν εκείνους τους πολιτικούς και κοινωνικούς όρους που μας βοηθούν να πιέζουμε κι εμείς από τη σειρά μας, να είμαστε πιο τεκμηριωμένοι για να μπορούμε να κερδίζουμε πράγματα, ζητήματα, για να μπορούμε να κάνουμε τελικά βήματα, μέσα σε ένα, επαναλαμβάνω, αρκετά δύσκολο πλαίσιο.

Με αυτή την έννοια νομίζω ότι η δική σας παρουσία και συμμετοχή σήμερα είναι κάτι ελπιδοφόρο για όλους μας, καθότι μπορεί να αξιοποιεί μία υπαρκτή κοινωνική δυναμική και να επιχειρεί στο μέτρο του δυνατού και όπου αυτό είναι εφικτό να διαμορφώνει κάποιες κοινωνικές τελικά συμμαχίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για να μπορείτε εσείς να διεκδικείτε, κι εμείς να θεσμοθετούμε και όλοι μαζί σαν κοινωνία να πηγαίνουμε προς τα εμπρός.

Με αυτά τα λόγια θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω, για τη δυνατότητα που μου δώσατε και με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση θα ακούσω τους προβληματισμούς σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου