Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Επίθεση Μαξίμου σε Μητσοτάκη: Ετοιμάζει απολύσεις στο δημόσιο

Με ένα εκτενές non paper επιχειρεί επικοινωνιακή αντεπίθεση η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας σε 7 σημεία τα «ψέματα του κ. Μητσοτάκη» σχολιάζοντας δύο πρόσφατες ομιλίες του προέδρου της ΝΔ.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου «ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στις δύο πρόσφατες ομιλίες του, για μια ακόμη φορά, καθαρά την πολιτική του στρατηγική» και πως σκοπός του προέδρου της ΝΔ είναι «η εφαρμογή ενός ακραία αντικοινωνικού νεοφιλελεύθερου προγράμματος με πλήρη διάλυση του κοινωνικού κράτους, απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας».

Απαντώντας συγκεκριμένα το Μαξίμου αναφέρει:

  1. Οι μειώσεις φόρων που υπόσχεται αφορούν αποκλειστικά τα κέρδη επιχειρήσεων (μερίσματα) και τις Ανώνυμες Εταιρείες. Τα κενά που θα προκύψουν σχεδιάζει να τα καλύψει οδηγώντας σε πλήρη κατάρρευση Υγεία και Παιδεία αλλά και με απολύσεις, μειώσεις μισθών και περικοπές συντάξεων. Γι’ αυτό υποστηρίζει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
  2. Δείχνει ποιους υπερασπίζεται όταν χαρακτηρίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ιδεολογική εμμονή της Αριστεράς. Ο κ. Νικ. Κακλαμάνης εξάλλου πρόσφατα επιβεβαίωσε κάτι που όλοι γνώριζαν ήδη: Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, είναι αλλεργικός σε οτιδήποτε περιορίζει την ασυδοσία της εργοδοσίας! [Ο κ. Κακλαμάνης είπε (Kontra) επί λέξη: “Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έγινε μάχη μεγάλη. Υπήρχε ισχυρός αντίλογος από συναδέλφους που δεν ήταν υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και ο Κυριάκος δεν τις πολυήθελε”]. Εργατικά δικαιώματα, συνδικαλιστικές ελευθερίες, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, είναι άγνωστες λέξεις για τον Πρόεδρο της ΝΔ. Γι’ αυτό καταγγέλλει σήμερα την κυβέρνηση που διαπραγματεύεται για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  3. Ειδικά σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει δείγματα γραφής: Με τις μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο που φέρουν την υπογραφή του, με τη στρατιά των μετακλητών υπαλλήλων που απασχολούσε στο γραφείο του, με την καθαίρεση όλων των προϊστάμενων του Δημοσίου σε μια νύχτα! Αυτό είναι το… αντιγραφειοκρατικό κράτος που υπερασπίζεται.
Ο μοναδικός, όμως, τρόπος για να υποστηριχθεί αυτή η ακραία ταξική πολιτική είναι μέσω της ανακρίβειας, του ψεύδους και της συκοφαντίας.

«Η συμφωνία Ψεύδους του κυρίου Μητσοτάκη»

Ψέμα 1ο. Επαναλαμβάνει και υπερασπίζεται το μεγαλύτερο ψεύδος της πρόσφατης ιστορίας. Το success story του κ. Σαμαρά. Μιλά για το αχρείαστο τρίτο πρόγραμμα του Ιουλίου, αλλά δεν εξηγεί για ποιο λόγο, αφού τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά για τη χώρα το 2014, δεν έκλεισε η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ την 5η αξιολόγηση.
– Μήπως επειδή αυτά που ζητούσαν οι δανειστές ήταν να τηρήσουν όσα είχαν υπογράψει οι Σαμαράς – Βενιζέλος,Μητσοτάκης και Σία; Την επίτευξη, δηλαδή, του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% για το 2014; Τελικά το 2014 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%, δηλαδή, η ΝΔ έπρεπε να πάρει μέτρα ύψους 1,3% ή 2 δισ. ευρώ! (1,5%-0,2%=1,3% γεγονός που “μεταφράζεται” σε μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ).
– Μήπως επειδή έπρεπε να πάρουν εμπροσθοβαρή μέτρα ύψους 7,6 δισ. ευρώ για να πιάσουν τους στόχους του 2015 και 2016 (3% και 4,5%, πρωτογενές πλεόναμσα) αντίστοιχα;
– Μήπως επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους από τις αγορές μετά την λήξη του προγράμματος, το Δεκέμβριο του 2015;

Ψέμα 2ο. Η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κόστισε 86 δισ. ευρώστον ελληνικό λαό. Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να υιοθετεί την ψευδή θέση ότι το συνολικό ποσό του δανείου ύψους 86 δισ. ευρώ, που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015. αποτελεί νέο χρέος. Στην πραγματικότητα, από τα 86 δισ. ευρώ τα
– 54 δισ. ευρώ αφορούν την αναχρηματοδότηση του παλαιού χρέους -.
– 25 δισ. ευρώ αφορούσαν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εξ αυτών μόνο τα 5 δισ. ευρώ χρειάστηκαν. Ταυπόλοιπα 20 δισ. ευρώ δεν συνιστούν κόστος διότι δεν θα χρησιμοποιηθούν.
– Από τα εναπομείναντα 12 δισ. ευρώ [86 δισ. – 74 δισ. (54 δισ. του παλιού χρέους + 20 δισ. που ήταν για τις τράπεζες και δεν χρησιμοποιήθηκαν) τα 7 δισ. ευρώ κατευθύνονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου -στην πραγματική οικονομία. Σε ένα χρέος, δηλαδή, προς του πολίτες που προϋπήρχε της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ!

Ψέμα 3ο. Μέσα σε δύο χρόνια έχει χαθεί πλούτος 26 δισ. ευρώ, δηλαδή 6.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό. Αυτή ηάποψη είναι η συνέχεια των επιχειρημάτων Σαμαρά. Είναι ένα φαιδρό ψέμα που βασίζεται στις εκτιμήσεις του τότε οικονομικού επιτελείου για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Είναι το ίδιο οικονομικό επιτελείο, της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, που το 2012 προέβλεπε ανάπτυξη 1,1% ενώ η χρονιά έκλεισε με ύφεση 6,6% (!) και για το 2013 προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% και τελικά είχαμε ύφεση 3,3%.

Ψέμα 4ο. Η μερική απασχόληση εκτινάχθηκε τη διετία 2015- 2016. Είναι προκλητικό αυτοί που έκαναν κανόνα επί των ημερών τους τις ευέλικτες μορφές εργασίας και την αποδιάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, να κόπτονταιγια την κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται δημοσίως απόψεις για την περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την άρση κάθε προστασίας στους εργαζόμενους. Φυσικά, τις απόψεις αυτές τις επιβεβαιώνουν τα πεπραγμένα τους. Διότι, η μεγάλη ανατροπή στο είδος των συμβάσεων εργασίας έγινε την περίοδο 2013 – 2014, επί υπουργίας Βρούτση και συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Και συγκεκριμένα μεταξύ Ιουλίου 2013 και Οκτωβρίου 2014, το μερίδιο των ελαστικών μορφών απασχόλησης εκτινάχθηκε από το 38,97% στο 59,39%!

Ψέμα 5ο. Η Ελλάδα είναι απομονωμένη, θεατής των εξελίξεων και μέρος του προβλήματος. Ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του ξεχνούν την εικόνα διεθνούς απομόνωσης της χώρας επί των ημερών τους. Κανείς, όμως, πλην αυτών, δεν ξεχνά την εικόνα του επαίτη πρώην πρωθυπουργού που ζήταγε πιστοποιητικά βιωσιμότητας για το χρέος, χαρακτηριστική της συνολικής απαξίωσης της χώρας την περίοδο 2010-14. Αυτή η εικόνα αποτελεί ευτυχώς παρελθόν για τη χώρα η οποία πλέον έχει μια κυβέρνηση με φωνή και θέση που εργάζεται συστηματικά για τη διαμόρφωση ευρύτατων συμμαχιών προς όφελος των συμφερόντων της χώρας.

Ψέμα 6ο. Αμφισβήτηση των εκτιμήσεων για ανάπτυξη 2,7% το 2017. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι αμφισβητεί στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα,όμως, τον διαψεύδουν όλοι οι θεσμοί. Διότι η εκτίμηση για ανάπτυξη ύψους 2,7% τη νέα χρονιά, δεν είναι απλά η επίσημη θέση της Κομισιόν, στις σχετικές προβλέψεις της, αλλά συνιστά τη βάση (baseline scenario) την οποία έχουν αποδεχθεί όλοι οι θεσμοί που συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ψέμα 7ο. Το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών. Τα επίσημα στοιχεία διαψεύδουν και αυτό το κομμάτι του αφηγήματος του κ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, καταγράφονται πληρωμές 2,029 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς ιδιώτες στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016. Πιο συγκεκριμένα, για τους τελευταίους 4 μήνες, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου βαίνει σταθερά μειούμενο φθάνοντας από τα 5,93 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και στα 4,78 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου