Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Υπαίθρια διαφήμιση: Βιομηχανία διαγραφής προστίμων βάσει νόμου - Πώς ο Μητσοτάκης, αφού κατάργησε τη Δημοτική Αστυνομία, διέγραψε τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί

Υστερα από μεγάλη ταλαιπωρία των οικογενειών θυμάτων τροχαίων, με αφορμή παράνομες πινακίδες είχαμε ποινικές καταδίκες των υπεύθυνων δημάρχων και εκπροσώπων εταιρειών για τα θανατηφόρα τροχαία
Ενα πολύ παράξενο, επαναλαμβανόμενο φαινόμενο παρατηρεί ο κάθε πολίτης, διαβάζοντας τις ημερήσιες διατάξεις της κάθε συνεδρίασης του Δήμου Αθηναίων. Ενας μέσος όρος 30 θεμάτων από τα 100 θέματα μιας ημερήσιας διάταξης αφορά την «έγκριση για τη μη επιβολή προστίμου για επιγραφές ή πινακίδες παράνομα τοποθετημένες σε κτίρια, δρόμους, πλατείες κ.λπ.».

Σε έναν πολύ πρόχειρο υπολογισμό, τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν 243 παρόμοιες αποφάσεις, ενώ το συνολικό ποσό προστίμων που ακυρώθηκαν αγγίζει τα 230.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν δεν ξεπερνούν συνολικά τα 2.000 ευρώ!

Τα νούμερα είναι άκρως εντυπωσιακά, αν λάβει κανείς υπόψη τα πενιχρά οικονομικά του δήμου, αλλά και τις αυστηρές και σαφείς διατάξεις του νόμου 2946/2001.

Γιατί τόσο εύκολα;

Παράλληλα, πρόσφατα και ύστερα από μεγάλη ταλαιπωρία των οικογενειών θυμάτων τροχαίων, με αφορμή παράνομες πινακίδες είχαμε ποινικές καταδίκες των υπεύθυνων δημάρχων και εκπροσώπων εταιρειών για τα θανατηφόρα τροχαία.

Αυτό εξάλλου είναι και το σημαντικότερο, πέρα από την αισθητική βαρβαρότητα που δημιουργούν στην πόλη οι αυθαίρετες διαφημιστικές πινακίδες.

Θελήσαμε να μάθουμε πώς είναι δυνατόν ο Δήμος Αθηναίων να παρέχει τόσο εύκολα τη διαγραφή των προστίμων στους παραβάτες του νόμου και για τον λόγο αυτό μιλήσαμε με τον αρμόδιο της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων, Γρηγόρη Συριανό.

«Κατ’ αρχάς, σάς ξεκαθαρίζω ότι είμαστε μια βεβαιωτική υπηρεσία», μας τόνισε ο κ. Συριανός. Με δυο λόγια, ο κ. Συριανός μάς εξήγησε ότι, αφού γίνει ο έλεγχος από τη Δημοτική Αστυνομία, που εδώ και λίγο καιρό ξαναλειτουργεί με πολύ λιγότερο όμως προσωπικό, με διαπιστωτικές πράξεις βεβαιώνεται η παράβαση, επιβάλλεται το προβλεπόμενο από τον νόμο πρόστιμο και τέλος, ξηλώνεται η παράνομη πινακίδα.

Στο σημείο αυτό όμως αρχίζουν τα... παράξενα, αφού -όπως μας πληροφόρησε ο συνομιλητής μας- μια ειδική διάταξη (άρ. 75) μεταγενέστερου νόμου (4257/2014) χάρισε δύο ολόκληρα χρόνια περιθώριο «συμμόρφωσης» στον κάθε διαπιστωμένο μέχρι τότε παραβάτη και συγκεκριμένα μέχρι τον Απρίλη του 2016, ενώ μέχρι τότε δεν υποχρεώνεται να πληρώσει το πρόστιμο.

«Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνουν νέοι έλεγχοι και νέες διαπιστωτικές πράξεις που θα αποσαφηνίσουν αν και κατά πόσο ο κάθε παραβάτης έχει τελικά συμμορφωθεί», συμπλήρωσε ο κ. Συριανός. Οχι μόνο αμνηστεύτηκαν δηλαδή οι παρανομίες, αλλά στην ουσία πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων όλοι οι έλεγχοι που είχαν διενεργηθεί μέχρι τότε.

«Παραθυράκια»

Επικίνδυνες διαφημιστικές πινακίδες κοντά σε δρόμους  

Στις 11/4/2014, ταυτόχρονα με τις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις, τα ανοιχτά θέματα της οικονομίας και τους εργαζομένους να στενάζουν, η τότε κυβέρνηση και ειδικότερα ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκαν τον χρόνο και τον τρόπο να βοηθήσουν τους «χειμαζόμενους» παραβάτες της παράνομης τοποθέτησης διαφημιστικών πινακίδων και να τους απαλλάξουν για δύο ολόκληρα χρόνια από ελέγχους και πρόστιμα.

Συγκεκριμένα στον νόμο 4257/2014 με τίτλο «Επείγουσες (!) ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών» το άρθρο 75 αναφέρει:

«Εντός δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, όσοι έχουν τοποθετήσει επιγραφές σε όψεις κτιρίων, όπως αυτές ορίζονται (στην περίπτωση 56 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012) πλην των στεγών, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 6 του ν. 2946/2001 (Α’ 224) και της κατ’ εξουσιοδότησή του εκδοθείσας απόφασης, πρέπει να τις προσαρμόσουν στο περιεχόμενο των ρυθμίσεων αυτών, όπως ισχύουν κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κατά το διάστημα αυτό δεν επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται για τις προαναφερθείσες παραβάσεις».

Παράλληλα, στην αμέσως επόμενη διάταξη διαγράφονται και όσα από τα προηγούμενα πρόστιμα δεν είχαν εισπραχθεί!

Τόσο απλά και τόσο κυνικά, την ίδια στιγμή που καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία και έμειναν στον δρόμο οι υπάλληλοι, χαρίστηκαν στους μεγαλοεργολάβους της διαφήμισης και σε μεμονωμένους ιδιώτες επιχειρηματίες παραβάτες τα πρόστιμα, δηλαδή τα έσοδα για τον δήμο και το κράτος, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια αφέθηκαν... ελεύθεροι να κερδοφορήσουν ρυπαίνοντας τους δημόσιους χώρους.

Προφανώς, οι βαριές υπογραφές υπουργών (Μητσοτάκης, Στουρνάρας, Βρούτσης, Χρυσοχοΐδης, Μανιάτης, Αθανασίου, Δένδιας, Βαρβιτσιώτης κ.ά.) μπήκαν για το καλό της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης!

Το ότι η πόλη αφέθηκε στα αντιαισθητικά και συχνά επικίνδυνα διαφημιστικά εκτρώματα ήταν κάτι που προφανώς δεν είχαν τον χρόνο να σκεφτούν οι υπουργοί λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κάθε νομοθετικής τους πρωτοβουλίας.

Ως έχει, μέχρι τον Απρίλιο

Οι προηγούμενοι νόμοι του 2001 (ν. 2946/2001 ΦΕΚ 224/Α’/8.10.2001) και ο ν. 4067/2012 είναι ξεκάθαροι και εξαιρετικά περιγραφικοί στους κανόνες που θεσπίζουν τι είναι νόμιμο και τι παράνομο στον τομέα υπαίθριας διαφήμισης, ποιες οι προϋποθέσεις, ποιες οι προδιαγραφές, ποιες οι εξαιρέσεις που αφορούν κλινικές και φαρμακεία, πώς λαμβάνονται οι άδειες και τέλος, ποιες είναι οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, πώς αφαιρούνται οι πινακίδες αυτές κ.λπ.
 
Εν τούτοις, μέχρι τον Απρίλιο του 2016 η αυθαιρεσία θα συνεχίζεται, ενώ οι υπηρεσίες του δήμου θα πρέπει να εξετάσουν από την αρχή, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό σε χρόνο και έξοδα, όλους τους φακέλους με επιτόπιο επανέλεγχο και νέες διαπιστωτικές πράξεις.
 
Τέλος, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Συριανός, ειδικά το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και οι εκεί παράνομες πινακίδες ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο απ’ όσο γνωρίζουμε δεν έχει παρόμοιες υπηρεσίες και επομένως θα χρειαστεί και εκεί η βοήθεια του Δήμου Αθηναίων.

Είναι θλιβερό να διαπιστώνει κανείς το πώς οραματίστηκε την ανάπτυξη ο τότε υπουργός και νυν πρόεδρος της Ν.Δ.

Οσο για εκείνους τους εργολάβους της υπαίθριας διαφήμισης που προτιμούν το εύκολο και κατά παράβαση του νόμου κέρδος, ας μην ανησυχούν, όλο και κάποιο νέο παράθυρο μπορεί να βρεθεί και να τους γλιτώσει από τα πρόστιμα.

Πηγή:  https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου