Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ομόφωνη συμφωνία της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας για επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας (βίντεο)

Στην επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας συμφώνησε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, με κύριο αίτημα την επιστροφή όλων των δημοτικών αστυνομικών και την επαναλειτουργία των δύο σχολών.


Όπως ανέφερε στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ, ο αντιπρόεδρος και δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, αίτημα της Ένωσης είναι όχι μόνο η επαναφορά όλων, αλλά και η συμπλήρωση, καθώς σύμφωνα με το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο αριθμός των δημοτικών αστυνομικών που αναλογούν σε κάθε δήμο είναι σημαντικά μικρότερος από τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.

«Δεν νοείται τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς υπηρεσία δημοτικής αστυνομίας. Ζητάμε υποχρεωτικά επιστροφή όλων των δημοτικών αστυνομικών», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητη η επαναλειτουργία των δύο σχολών. Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ πρότεινε οι δήμοι να μπορούν να συμπληρώσουν προσωπικό ώστε να πάρουν το σύνολο των αρμοδιοτήτων, ενώ διατύπωσε την άποψη ότι σε περίπτωση που κάποιος δήμος, με απόφαση του συμβουλίου δεν επιθυμεί δημοτική αστυνομία, ο αριθμός των αστυνομικών που αναλογούν να μοιράζεται στους υπόλοιπους δήμους.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης υπογράμμισε ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί που θα επιστρέψουν στο δήμο είναι 70 –ελάχιστοι, δηλαδή, σε σχέση με τις ανάγκες του. «Ο δήμος έχει διαλυθεί με την ασυδοσία που επικρατεί. Χρειάζεται πολλή δουλειά μέχρι να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την πόλη σε μία υποφερτή κατάσταση. Δεν μπορούμε να μείνουμε με τόσο λίγο προσωπικό», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης, συμπληρώνοντας ότι οι 29 αρμοδιότητες είναι πάρα πολλές για τη δημοτική αστυνομία. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρότεινε, η δημοτική αστυνομία να μετατραπεί σε ανταποδοτική υπηρεσία, ώστε να μπορεί ο δήμος να κάνει προσλήψεις χωρίς να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Στη συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ έκανε παρέμβαση και ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Θεσσαλονίκης Πέτρος Παπαφίλης προτείνοντας την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας, αλλά και την επιστροφή των 210 απολυμένων ή σε διαθεσιμότητα αστυνομικών κατά προτεραιότητα. Όπως τόνισε, είναι απαραίτητη η συμμετοχή της ΚΕΔΕ στο θέμα των αρμοδιοτήτων, ενώ ως κύριο αίτημα έθεσε το δικαίωμα επιστροφής των δημοτικών αστυνομικών από όλους τους φορείς και όχι μόνο από την ΕΛ.ΑΣ., όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι από τους 2860 δημοτικούς αστυνομικούς, οι 1543 απορροφήθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ., οι 564 σε διάφορα υπουργεία και οι 753 στις φυλακές της χώρας, ενώ μόλις 350 αποτελούν τις εξαιρέσεις που παρέμειναν σε δήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου