Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Υπόμνημα φωτιά από πρώην δημοτικούς αστυνομικούς της Κρήτης: «Η αδικία δεν αίρεται με μεγαλύτερη αδικία»

Υπόμνημα - "φωτιά" για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, καταθέτουν οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί Κρήτης προς Υπουργούς και Βουλευτές.


Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο:

Πριν από λίγες ημέρες έγινε ευρέως γνωστή η πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης να επανασυσταθεί η καταργηθείσα υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας και να επιστραφεί στη δικαιοδοσία των Δήμων.

Με μεγάλη χαρά ΟΛΟΙ οι (πρώην) Δημοτικοί Αστυνομικοί δεχθήκαμε την είδηση αυτή, πιστεύοντας πως έφτασε επιτέλους η ώρα να αρθεί μια μεγάλη αδικία. Οι διαρρέουσες πληροφορίες ωστόσο για το επικείμενο νομοσχέδιο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές καθώς φαίνεται πως η προ διετίας αδικία δεν πρόκειται να αρθεί αλλά θα αντικατασταθεί από μια ακόμα αδικία.

Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να παρακαλούμε μέσω υπομνημάτων για πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα.

Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ζητάμε από την κυβέρνηση να μη μας κατηγοριοποιεί.

Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εξηγούμε τα δεινά της εσωτερικής μετανάστευσης που προκάλεσε η τραγική διαδικασία κινητικότητας που μας επεβλήθη.

Είμαστε ΟΛΟΙ το ίδιο. Ήμασταν ΟΛΟΙ μέχρι τις 22/09/2013 Δημοτικοί Αστυνομικοί.

Όσοι μείναμε μέχρι και σήμερα σε διαθεσιμότητα, όσοι μετακινηθήκαμε βιαστικά στα Κέντρα Κράτησης ως εξωτερικοί φρουροί ή σωφρονιστικοί υπάλληλοι, όσοι μετακινηθήκαμε στην ΕΛ.ΑΣ. κι ακόμα περιμένουμε πλαίσιο λειτουργίας κι εκπαίδευσης, όσοι μετακινηθήκαμε στο Υπουργείο Οικονομικών ως εφοριακοί ή τελωνιακοί κι ακόμα είμαστε προσωρινοί, όσοι μετακινηθήκαμε στα Κέντρα Υποδοχής Αλλοδαπών, αλλά και όσοι παραμείναμε ως διοικητικοί υπάλληλοι στους Δήμους εξαιρούμενοι της διαθεσιμότητας, ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ έχουμε ένα και μόνο αίτημα:

ΔΩΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.

Η προσωρινή ή οριστική έως σήμερα μετακίνηση κάποιων από εμάς σε άλλες υπηρεσίες δεν αποτελεί (όπως έχει αναφερθεί) νομικό κώλυμα για την εθελοντική επιστροφή μας στη Δημοτική Αστυνομία. Άλλωστε οι διαρρέουσες πληροφορίες αναφέρουν πως όσοι μετακινήθηκαν στα Κέντρα Κράτησης π.χ. θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη Δημοτική Αστυνομία όχι τώρα, αλλά στην επόμενη «μεγάλη» κινητικότητα όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Γιατί κάτι που μπορεί ανέξοδα να γίνει σήμερα να μείνει χωρίς λόγο για το αδιευκρίνιστο κι αβέβαιο μέλλον;

Το αίτημά μας είναι σαφές και δίκαιο.

Δυνατότητα επιλογής σε όλους άμεσα: είτε παραμονή στις υπηρεσίες που μετακινηθήκαμε με ΠΛΗΡΗ ΕΝΤΑΞΗ σε αυτές μισθολογικά και βαθμολογικά (ειδικά για την ΕΛ.ΑΣ. με πλήρη ένταξη ως Αστυνομικό Προσωπικό χωρίς ασάφειες και αέναα αιωρούμενες καταστάσεις), είτε επιστροφή στη Δημοτική Αστυνομία του τόπου συμφερόντων του υπαλλήλου (όχι απαραίτητα στον ίδιο Δήμο που υπηρετούσε πριν, ώστε να αρθεί η αδικία των εσωτερικών μεταναστεύσεων). Για όσους από εμάς βρίσκονται ακόμα σε διαθεσιμότητα, η εναλλακτική επιλογή αντί της επιστροφής στη Δημοτική Αστυνομία θα πρέπει να είναι είτε η μετακίνηση στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (σύμφωνα με τη διαδικασία κινητικότητας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη) είτε η μετακίνησή τους ως διοικητικοί υπάλληλοι στους Δήμους.

Η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας είναι εξ ορισμού ένα χαρμόσυνο νέο, τόσο για εμάς όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνουμε τον κίνδυνο να μετατραπεί αυτός ο σημαντικός και κρίσιμος θεσμός σε νέα «Αγροφυλακή», με συνεχείς καταργήσεις κι επανασυστάσεις κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση. Σε τέτοια θέματα ζωτικής σημασίας είναι απαραίτητο οι όποιες αλλαγές να μη γίνονται «στο πόδι», στη βάση μιας προσωρινής παρουσίας ενός υπουργού ή μιας προσωρινής πλειοψηφίας στη Βουλή.

Θέματα όπως αυτά της ύπαρξης, της στελέχωσης, της λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας θα πρέπει να αποφασίζονται και να οριστικοποιούνται μετά από συμφωνία όλων των πολιτικών κομμάτων, στη βάση συγκεκριμένων μελετών και ερευνών για τις πραγματικές ανάγκες των πόλεων και τις λειτουργικές δυνατότητες των υπηρεσιών. Η ασάφεια και η πολυπλοκότητα των νόμων οδηγεί στην απαξίωση και την ανομία.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο και άποψη έχουμε και προτάσεις, και θα πρέπει οπωσδήποτε να απασχολήσει από ΑΥΡΙΟ.

Το ζήτημα που μας απασχολεί ΣΗΜΕΡΑ είναι να δοθεί σε όλους μας άμεσα η δυνατότητα επιστροφής στην υπηρεσία που μας τίμησε και τιμήσαμε.

Το πρώτο βήμα για την άρση μιας μεγάλης αδικίας φαίνεται πως θα γίνει, το μόνο που σας ζητούμε είναι να μην το αφήσετε ημιτελές.

Σχόλιο: Σε παράπονα κάποιων για ποιο λόγο δεν ανεβάσαμε το σχετικό υπόμνημα, ο λόγος -για το συγκεκριμένο υπόμνημα- δεν είναι ότι συμφωνούμε ή διαφωνούμε, αλλά ότι δεν μας το έστειλαν. Τα  παράπονα στους αποστολείς λοιπόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου