Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

«Ανασυγκρότηση Δημοτικής Αστυνομίας ή ελεγκτικός μηχανισμός γιαλαντζί;» - Συντομευμένη έκδοση του άρθρου στα ηλεκτρονικά μέσα

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΙΟΥ

Πολύς θόρυβος γίνεται για την ανάγκη επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας, μιας υπηρεσίας που θυσιάστηκε στο βωμό των μνημονιακών μέτρων και της έλλειψης σχεδιασμού στο πλαίσιο της διοικητικής «μεταρρύθμισης» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρά το θόρυβο, ο θεσμικός φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, δεν έχει τοποθετηθεί. Θα αναρωτιόταν κανείς γιατί, αφού είναι κοινά παραδεκτό ότι η Δημοτική Αστυνομία απέφερε έσοδα και έπαιζε ιδιαίτερο ρόλο στη διατήρηση της ευκοσμίας και της εύρυθμης λειτουργίας των πόλεων.

Η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί στην καταχρηστική εφαρμογή μιας διάταξης στο νόμο για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, όπου προβλέπεται ότι η άσκηση των αρμοδιοτήτων μίας ένστολης υπηρεσίας, με ειδική υπηρεσιακή ταυτότητα, με προσωπικό που έχει λάβει οκτάμηνη εκπαίδευση σε Σχολές Εκπαίδευσης,μπορεί να ανατεθεί πλέον σε οποιονδήποτε υπάλληλο, ασχέτως ειδικότητας, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς κανένα χαρακτηριστικό γνώρισμα για την ιδιότητά του, και με πολιτική περιβολή. Έτσι σε πολλούς δήμους συστάθηκαν Τμήματα Ελέγχου Κοινόχρηστων Χώρων, με υπαλλήλους που προέρχονται από διάφορες υπηρεσίες και ασκούν τις συναφείς αρμοδιότητες, απόδειξη από μόνο του ότι η υπηρεσία ήταν απαραίτητη.

 Η γελοιότητα ωστόσο του εγχειρήματος αυτού δεν είναι δύσκολο να καταδειχθεί: Αρμοδιότητα των υπαλλήλων αυτών είναι π.χ. η αφαίρεση πινακίδων από οχήματα που σταθμεύουν παράνομα. Για να είναι όμως σύννομη η αφαίρεση απαιτείται υπογραφή από προανακριτικό υπάλληλο, είναι δε χαρακτηριστικό ότι ειδικοί φρουροί και αστυνομικοί μη παραγωγικών σχολών δεν έχουν σχετικό δικαίωμα. Οι «εκσυγχρονιστές» της δημόσιας διοίκησης κ.κ. Μητσοτάκης και Μιχελάκης έδωσαν το δικαίωμα αυτό σε υπαλλήλους που μέχρι χθες εργάζονταν στα κοιμητήρια ή στο πράσινο! Αντίστοιχα ισχύουν και για τον έλεγχο της διέλευσης οχημάτων σε πεζοδρόμους, που υποτίθεται ότι ρυθμίζεται από υπαλλήλους με πολιτικά! Χειρότερα ακόμη, δεν υπάρχει καμία νομική κάλυψη για όσους υποχρεώνονται να ασκούν αυτά τα καθήκοντα!

 Το «ψωμί» βέβαια δεν βρίσκεται στις παραπάνω αρμοδιότητες, που είναι αμφίβολο αν πράγματι ασκούνται, αλλά στην εποπτεία της προσοδοφόρας Ελεγχόμενης Στάθμευσης. Αν όμως λάβει κανείς υπόψη του ότι η ελεγχόμενη στάθμευση έχει ενταχθεί ως παράβαση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ήδη από το 1999, αντιλαμβάνεται ότι η βεβαίωση παραβάσεων από δημοτικούς υπαλλήλους με πολιτική περιβολή πάσχει νομιμότητας, καθώς το σύνολο των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. βεβαιώνεται υποχρεωτικά από ένστολο προσωπικό. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται εξάλλου και η απόφαση Σ.τ.Ε. 3266/2008 για τη νομιμότητα του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης.

Μετά από διαμαρτυρίες υπαλλήλων που τους ανατέθηκαν τέτοια καθήκοντα παρενέβη η ΠΟΕ-ΟΤΑ, που κατήγγειλε την καταχρηστική εφαρμογή του νόμου. Όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Θέμης Μπαλασόπουλος: «Έχουμε απευθυνθεί σε δύο νομικούς, που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται για σωστή ερμηνεία του νόμου από τους δήμους. Αυτό μας επιβεβαιώθηκε και από παράγοντες του υπ. Εσωτερικών. Ο λόγος της παρέμβασής μας έχει στόχο την προστασία των συναδέλφων μας, οι οποίοι κινδυνεύουν να εμπλακούν πειθαρχικά, νομικά και οικονομικά σε περίπτωση που θα προκύψει κάποιο πρόβλημα εξαιτίας της πρόχειρης προσπάθειας να καλυφθεί η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας».

Δεν συνέβη το ίδιο με τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη, αφού γνωρίζοντας τα αδιέξοδα που επέφερε η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, αποφάσισε να κάνει τα «στραβά μάτια», και μόνο όταν πιέστηκε σε ερώτηση στη Βουλή κράτησε αποστάσεις, απαντώντας ότι «είναι στη διακριτική ευχέρεια των Δήμων να επιλέγουν ποιες από τις αρμοδιότητες προτίθενται να ασκήσουν, λαμβάνοντας υπόψη τις προϋποθέσεις του νόμου για την άσκηση των εκάστοτε αρμοδιοτήτων».

Αναρωτιέται κανείς αν στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της Δημόσιας Διοίκησης συνεχιστεί να γίνονται δεκτές αμφιβόλου νομιμότητας πρακτικές με ελεγκτικούς μηχανισμούς γιαλαντζί, ή θα γίνει μια σοβαρή προσπάθεια με την αξιοποίηση του εκπαιδευμένου και υψηλά καταρτισμένου προσωπικού της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας. Η Κ.Ε.Δ.Ε. θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων χωρίς να επαναπαυθεί με υπηρεσίες «ιμιτασιόν». Απομένει να πάρει θέση ο Υπουργός Εσωτερικών, που από την απόφασή του θα κριθεί και η πολιτική βούληση του ΣΥΡΙΖΑ για ουσιαστική ανασυγκρότηση, ή για μεταρρύθμιση «άρπα-κόλλα» στα χνάρια των προκάτοχών τους.

Γιάννης Κόκιος
πρώην μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας
και αντιπρόσωπος στην ΠΟΕ-ΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου