Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Αποφυλακίζονται πρόωρα ακόμη και... βαρυποινίτες - Νέες συκοφαντίες για τους δημ. αστυνομικούς με υπόνοιες για στημένες εξαιρέσεις από τα ΚΕΠΑ

«Εγώ σας λέω 4.500 κρατούμενοι θα φύγουν μέχρι το τέλος του χρόνου» επέμενε ο υπάλληλος των φυλακών Κορυδαλλού, σε μια έντονη συζήτηση που είχε με συναδέλφους του στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Το θέμα τους δεν ήταν άλλο από τον καινούργιο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ουσιαστικά ανοίγει την πόρτα εξόδου ακόμα και σε ισοβίτες, αν πληρούν κάποια κριτήρια –κυρίως υγείας.

Πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης είχαν προβεί κατά καιρούς σε ρυθμίσεις για την πρόωρη αποφυλάκιση κάποιων με κριτήρια, αλλά πάντα για ποινές μέχρι και 10 έτη φυλάκισης. Ακόμα και σε εκείνες τις περιπτώσεις, όμως, υπολόγιζαν μόνο καταδίκες για ναρκωτικά ή ληστείες χωρίς «κουκούλες ή καλάσνικοφ». Οι ποινές πάνω από 10 έτη ήταν πάντα ταμπού, εξηγεί πρώην στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οταν και αν ψηφιστεί ο καινούργιος νόμος, το ταμπού αυτό σπάει.

Πρόχειρη λίστα

Υπάλληλοι σε μια από τις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας συνέταξαν την περασμένη εβδομάδα μια ανεπίσημη λίστα για να δουν «στο περίπου» πόσο θα αλλάξει ο αριθμός των κρατουμένων στην πτέρυγα δικού τους ελέγχου (που σήμερα αριθμεί περίπου 100 φυλακισμένους). Στη λίστα αυτή μπήκαν δέκα κρατούμενοι που λογικά τους «πιάνει» ο νόμος: κυρίως ηλικιωμένοι, με προβλήματα υγείας –καρκίνο, ακρωτηριασμό λόγω σακχάρου, προβλήματα όρασης, ακοής, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμα και ψυχολογικά προβλήματα. Κάποιοι από αυτούς (έξι στον αριθμό) καταδικασμένοι σε ισόβια για σοβαρά εγκλήματα, ανθρωποκτονίες από πρόθεση και βιασμούς, ενώ κάποιοι είχαν «μαζέψει» πειθαρχικά μέσα στη φυλακή. Οπως εξηγούν στην «Κ» υπάλληλοι των φυλακών, ένα από τα προβλήματα είναι πως ο νόμος δεν υπολογίζει εάν ο κρατούμενος έχει υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα μέσα στη φυλακή. Αρα η κατοχή απαγορευμένων αντικειμένων, ακόμα και η προσπάθεια απόδρασης ή η βία προς άλλο συγκρατούμενο ή φύλακα, δεν επηρεάζει σε τίποτα την τελική απόφαση για αποφυλάκιση.

Ηδη, πάντως, πολλοί κρατούμενοι έχουν αρχίσει να ρωτάνε για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν για να δουν αν οι παθήσεις τους –σε συνδυασμό με την καταδίκη ή την ηλικία τους– δίνουν το πολυπόθητο ποσοστό που χρειάζεται για να βγουν από τη φυλακή.

Η «Κ » επισκέφτηκε ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΙΚΑ (ΚΕΠΑ), το οποίο το επόμενο διάστημα θα υποδεχθεί εκατοντάδες κρατουμένους που θα θελήσουν να ενταχθούν στον νέο νόμο. Στο συγκεκριμένο ΚΕΠΑ, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, δύο διοικητικοί υπάλληλοι ήδη δυσκολεύονται να εξετάσουν καθημερινά πάνω από 60 αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Μετά περίπου δύο μήνες, οι αιτούντες ξανάρχονται για να εξεταστούν από τετραμελή επιτροπή, σε ραντεβού με προκαθορισμένη διάρκεια 15 λεπτών το καθένα. «Πολλοί έρχονται με περισσότερες από μία παθήσεις» τονίζει στην «Κ» στέλεχος του ΙΚΑ.

Τόσο οι σωφρονιστικοί όσο και κρατούμενοι έχουν κάνει τις καινούργιες διατάξεις «φύλλο και φτερό». Οι μεν φύλακες γιατί θα δουν το πάγιο αίτημά τους –αυτό της αποσυμφόρησης– να γίνεται πραγματικότητα, οι δε κρατούμενοι για το αυτονόητο, γιατί πλέον όλοι μπορούν να ελπίζουν πως ίσως καταφέρουν να πάρουν το πολυπόθητο χαρτί της αποφυλάκισης.

«Χρόνια ζητούμε να βρεθεί ένας τρόπος για να γίνουν οι συνθήκες μέσα στις φυλακές πιο ανθρώπινες» εξηγούν στην «Κ» οι σωφρονιστικοί. Ο χώρος, βέβαια, δεν ήταν ποτέ το πραγματικό πρόβλημα, συνολικά πέντε πτέρυγες (τρεις στα Χανιά και δύο στη Νιγρίτα) παραμένουν άδειες λόγω έλλειψης προσωπικού. Την ίδια στιγμή, σε κελιά με κρατουμένους ηλικιωμένους ή με μακροχρόνια προβλήματα υγείας, οι υπάλληλοι έχουν επιστρατεύσει συγκρατούμενούς τους να τους εξυπηρετούν στις βασικές τους ανάγκες –να τους ντύνουν, να τους ταΐζουν ακόμα και να τους πλένουν– με αντάλλαγμα συνήθως πακέτα τσιγάρα.

Οι παγίδες της διαδικασίας και τα ψυχολογικά προβλήματα

Οι κρατούμενοι που έρχονται για να εξετασθούν «μπορεί, π.χ., να πάσχουν από καρδιολογικά, αναπνευστικά ή δερματικά προβλήματα αλλά και κάποια ψυχική διαταραχή». Το τελικό ποσοστό αναπηρίας, ωστόσο, τεκμηριώνεται όχι αθροιστικά αλλά με έναν περίπλοκο μαθηματικό τύπο – συνήθως «αβανταδόρικο», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, για τον ασθενή.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος του ΙΚΑ που μίλησε στην «Κ» δεν βλέπει θετικά τον νέο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Και αυτό, όχι γιατί διαβλέπει πως το επόμενο διάστημα θα προκληθεί το αδιαχώρητο στην υπηρεσία του, αλλά γιατί γνωρίζει από πρώτο χέρι τις παγίδες που εμπεριέχει μια τέτοια διαδικασία. Oπως αποκαλύπτει, όταν θεσπίστηκε ο νόμος για τη διαθεσιμότητα στη Δημοτική Αστυνομία, είχαν δεχτεί ξαφνικά δεκάδες αιτήματα δημοτικών αστυνόμων που ζητούσαν να εξεταστούν για πολύ συγκεκριμένα ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία μπορούν να «δώσουν» μεγάλο ποσοστό αναπηρίας. Ο λόγος; Oσοι είχαν πάνω από 67% ποσοστό εξαιρούνταν από τον νόμο της διαθεσιμότητας. Oπως εκμυστηρεύεται σήμερα, πολλοί από αυτούς τα κατάφεραν…

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σχόλιο: Αναρωτιέται κανείς πόσοι ήταν οι δημοτικοί αστυνομικοί που εξετάστηκαν από τα ΚΕΠΑ για ψυχολογικά προβλήματα και πήραν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%. Σίγουρα μονοψήφιος αριθμός, δηλαδή λιγότεροι από 10 στους 3.650 υπαλλήλους. Ακόμη μία συκοφαντία για τον κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου