Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας: Αίτημα στην ΚΕΔΕ για επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στο προσυνέδριο στην Ξάνθη

_AR_3654Τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τα τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους δήμους στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι τα θέματα που απασχολούν την προσυνεδριακή εκδήλωση διαλόγου, που είναι σε εξέλιξη στην Ξάνθη, σήμερα Τετάρτη 4 Μαρτίου. Η προσυνεδριακή εκδήλωση διεξάγεται ενόψει του επικείμενου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο θα γίνει στις 7-9 Μαΐου στη Χαλκιδική με θέμα: «Η Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες μπροστά».

Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόεδρος ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δημάρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης στη προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ στη Ξάνθη:


Ο Λάζαρος Κυρίζογλου σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουμε από το διαδίκτυο και μέσω «τιτιβισμάτων» ότι ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε για πλήρη διακοπή της επιχορήγησης της αυτοδιοίκησης και επιβολής τοπικών φόρων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης και επισήμανε ότι οι όποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο στο πλαίσιο που προβλέπει το Σύνταγμα. Σε σχέση με τα οικονομικά υπογράμμισε ότι οι θεσμοθετημένοι πόροι στην αυτοδιοίκηση δεν αποδίδονται στο σύνολό τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά οι μειώσεις συνολικά των θεσμοθετημένων πόρων ανέρχεται στο 55%, ενώ οι περικοπές των οικονομικών της αυτοδιοίκησης την τελευταία πενταετία έχουν ξεπεράσει το 65%.

Ως ΠΕΔ σημείωσε ο κ. Κυρίζογλου ζητούν την επανασύσταση του θεσμού των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας, την ανάκλησης του περιορισμού των προσλήψεων, τη σταδιακή απόδοση πόρων, τη κατάργηση του παρατηρητηρίου και τη συμμετοχή στο ΕΣΠΑ με ουσιαστικό και όχι διακοσμητικό ρόλο. Σε σχέση με το πρόγραμμα Καλλικράτης σημείωσε ότι δεν αντιμετωπίζει αρνητικά τη προοπτική αλλαγών, αλλά με τη προϋπόθεση να υπάρξει διάλογος χωρίς αιφνιδιασμούς και τετελεσμένα. Αναλυτικά η ομιλία

Το σχετικό αίτημα, όπως διατυπώθηκε στην ομιλία, έχει ως εξής:
Σ’ ότι αφορά την Τ.Α. ζητάμε: Την επανασύσταση-επαναθεσμοθέτηση του θεσμού των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας με ταυτόχρονη επιστροφή του προσωπικού τους στους δήμους και μεταφορά των πόρων που περικόπηκαν μετά την κατάργηση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου