Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Δηλώσεις Καμίνη μετά τη συνάντησή του με τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών Γ. Πανούση: «Θα ήταν ευχής έργον η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομιας»

Τα ζητήματα που αφορούν στη συνεργασία για την εύρυθμη λειτουργία και την εικόνα της πόλης της Αθήνας, δύο χρόνια μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν στη μεταναστευτική πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια στην πόλη.

Γ.Καμίνης: «Η αθηναϊκή κοινωνία έχει αποκτήσει με κόπο ένα κεκτημένο, που δεν επιτρέπεται να χαθεί»

Μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Καμίνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Είχαμε μία πάρα πολύ χρήσιμη συνάντηση με τον κύριο υπουργό. Πολύ κατατοπιστική. Ζούμε σε μία πόλη, που εδώ και δύο χρόνια, έχει καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία. Αυτό έχει προκαλέσει τρομερά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της πόλης, είτε αυτό αφορά την παράνομη στάθμευση, είτε την κατάληψη δημόσιου χώρου με τραπεζοκαθίσματα, το παράνομο εμπόριο, την ηχορρύπανση κτλ. Αυτή η κατάσταση δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί άλλο. Τόνισα στον υπουργό ότι πρέπει να βρεθεί, οριστικά πια, λύση στο θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας. Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο να ζει σε μια κατάσταση, όπου στοιχειώδεις λειτουργίες της πόλης παρεμποδίζονται.

ΔΗΜ: Ζητήσατε επαναφορά του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας στους δήμους και να αρθεί το μέτρο της διαθεσιμότητας;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Στο θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας αναμένουμε τη θέση της κυβέρνησης. Το έθεσα στον κύριο υπουργό. Στη περίπτωση επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας – που πιστεύω ότι θα ήταν ευχής έργον – θα αναλάβω πρωτοβουλία συνεννόησης τόσο προς την πλευρά του προέδρου της ΚΕΔΕ, του κ. Πατούλη, όσο και προς την πλευρά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του κ. Κατρούγκαλου. Πρέπει να βρεθεί λύση σε ένα θέμα, το οποίο επείγει.

ΔΗΜ: Υπάρχουν πολλοί δημότες που εκφράζουν ανησυχία, μετά την απελευθέρωση κρατουμένων μεταναστών, από τα κέντρα κράτησης και υπάρχει ένας φόβος ότι μπορεί αυτό να φέρει μια αύξηση της μικροεγκληματικότητας. Τι έχετε να μεταφέρετε στους δημότες για αυτό το θέμα;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Η αθρόα συγκέντρωση μεταναστών, χωρίς σχέδιο, χωρίς πόρους και στοιχειώδη περίθαλψη, επιβαρύνει την κατάσταση στην πόλη. Πρέπει να διασφαλίζουμε το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αναζητηθεί κάθε δυνατή λύση. Ο δήμος Αθηναίων αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πολύ σύντομα θα έχω να σας ανακοινώσω συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν βρει συγκεκριμένες λύσεις. Επιπλέον, έχουμε αυτή τη στιγμή ως Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναν έλληνα, ο οποίος έχει διατελέσει και δήμαρχος Αθηναίων και γνωρίζει το πρόβλημα.

ΔΗΜ: Κύριε δήμαρχε, σε ό,τι αφορά τους μετανάστες που έχουν ήδη βγει από την Αμυγδαλέζα, μεταφέρθηκαν στην Ομόνοια και από κει κάποιοι πήγαν σε γνωστούς και συγγενείς τους και μένουν προσωρινά. Κάποιοι όμως στα χαρτιά τους πάνω έγραφε άστεγος. Για αυτούς τους ανθρώπους υπάρχει κάποια ειδική μέριμνα από την πλευρά του Δήμου ή έχει ζητηθεί από τον Δήμο να υπάρξει μέριμνα για αυτούς τους ανθρώπους;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Ο δήμος θα προσπαθήσει στο πλαίσιο των δικών του δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων, να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. Πρέπει να επαναλάβω εμφατικά ότι δεν επιτρέπεται να επανέλθουμε στην προ δυόμιση ετών κατάσταση. Αυτό είναι ένα κεκτημένο, το κατέκτησε με μεγάλο κόπο η αθηναϊκή κοινωνία, και δεν επιτρέπεται οπισθοχώρηση τέτοιου είδους. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ημερομηνία: Δευ, 09/03/2015 - 20:20
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου