Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Και εγένετο δημοτική αστυνομία εντός της ΕΛ.ΑΣ. - Το ΣτΕ άναψε το «πράσινο φως» για την επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας

Επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας εντός της ΕΛ.ΑΣ. ενέκρινε το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, περνώντας ως νόμιμο από τον έλεγχο του, το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Οι δημοτικοί αστυνομικοί αναλαμβάνουν αυξημένες αρμοδιότητες, όπως είναι η αφαίρεση πινακίδων και αδειών οδήγησης, η σφράγιση καταστημάτων, η ανάθεση καθηκόντων τροχονόμου, ο έλεγχος τουριστικών επιχειρήσεων, νυκτερινών κέντρων, καταστημάτων, η ανάθεση ανακριτικών καθηκόντων, κ.λπ.


Το Συμβούλιο της Επικρατείας χθες άναψε «πράσινο φως» για την επανάκαμψη των δημοτικών αστυνομικών κρίνοντας νόμιμο, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσιών Δημοτικής Αστυνόμευσης» που βρισκόταν από τον περασμένο Αύγουστο «στον πάγο», αφού έπρεπε πρώτα να κριθούν δικαστικά οι προσφυγές όσων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. (Η Ολομέλεια ΣτΕ έκρινε πριν από λίγες ημέρες συνταγματική και τη διαθεσιμότητα και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας).

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο ΠΔ, η νέα «γενιά» δημοτικών αστυνομικών θα έχει και καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου όταν χρειάζεται, θα αφαιρεί πινακίδες από ΙΧ, θα βγαίνει σε περιπολίες συνδράμοντας την ΕΛ.ΑΣ., θα εκτελεί χρέη τροχονόμου, αλλά και αστυνομικού γειτονιάς, μαζί με τα καθήκοντα ελέγχου της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους κ.λπ. Στο πλαίσιο των νέων καθηκόντων τους οι δημοτικοί αστυνομικοί θα φέρουν στολή (την παλιά προς το παρόν), χειροπέδες, αστυνομική ράβδο, σφυρίχτρα, συσκευή ασύρματης επικοινωνίας κ.λπ., ενώ πρέπει να είναι ευγενικοί αποφεύγοντας κάθε ανάρμοστη συμπεριφορά με στοιχεία ρατσισμού, ιδιοτέλειας, αδιαφορίας.


Το Ε΄  Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλιάδη, επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Οι σύμβουλοι Επικρατείας  με γνωμοδότησή τους (308/14) κρίνουν νόμιμο το εν λόγω διάταγμα, κάνοντας απλώς νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Όμως, σημειώνουν ότι στο επίμαχο σχέδιο διατάγματος, πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις που επέφερε ο νόμος 4249/2014 για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως είναι η ανακατανομή των αστυνομικών διευθύνσεων, κ.λπ.

Η επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας, θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014 με 192.000 ευρώ περίπου και με 241.000 ευρώ τα επόμενα έτη.

Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος  ιδρύονται πέντε Τμήματα Δημοτικής Αστυνομίας στην αστυνομική διεύθυνση Αθηνών και από ένα στις αστυνομικές διευθύνσεις Θεσσαλονίκης και Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος), ενώ παράλληλα θα συσταθούν 17 Γραφεία Δημοτικής Αστυνομίας στα Αστυνομικά Τμήματα:  Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Κηφησιάς, Βούλας, Ευόσμου Θεσσαλονίκης, Δράμας, Καβάλας, Κατερίνης,  Έδεσσας, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Λάρισας, Πατρών, Κω,  Χανίων και Ηρακλείου.

Τα Τμήματα της Δημοτικής Αστυνομίας θα στελεχωθούν από αστυνομικούς της ΕΛΑΣ, δημοτικούς αστυνομικούς και πολιτικό προσωπικό, ενώ θα λειτουργούν σε 24ώρη βάση όλες τις μέρες του χρόνου.

Προϊστάμενοι των Τμημάτων Δημοτικής Αστυνομίας θα τοποθετηθούν Αστυνόμοι Α΄ ή κατώτεροι αξιωματικοί και θα έχουν τον τίτλο διοικητή, ενώ υποδιοικητές θα τοποθετηθούν κατώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

Προϊστάμενοι των  γραφείων Δημοτικής Αστυνομίας θα τοποθετηθούν δημοτικοί αστυνομικοί κατηγορίας Π.Ε. ή Τ.Ε., καθώς και βαθμοφόροι της ΕΛΑΣ από το βαθμό του Ανθυπαστυνόμου έως και του Υπαστυνόμου Α΄.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα φέρουν στολή με το έμβλημα της ΕΛΑΣ, σφυρίχτρα, χειροπέδες, αστυνομική ράβδο και συσκευή επικοινωνίας με το Τμήμα.

Πάντως, αναμένεται να εκδοθεί σχετική απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης που θα ρυθμίζει τα θέματα της στολής και του ειδικού δελτίου ταυτότητας.

Αρμοδιότητες Δημοτικών Αστυνομικών

Στις αρμοδιότητες των Δημοτικών Αστυνομικών είναι η αφαίρεση πινακίδων των αυτοκινήτων και δικύκλων, η αφαίρεση άδειας οδηγού και άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτου και η επιβολή προστίμων (κλήσεις) για όσους σταθμεύουν παράνομα.

Πρόστιμα θα μπορούν να επιβάλλουν και για άλλες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Παράλληλα,  θα μπορούν να ρυθμίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων με υποδείξεις των τροχονόμων στο δημοτικό δίκτυο, σε τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου που διέρχεται μέσα από τις κατοικημένες περιοχές.

Επίσης,  θα μπορούν  να  ελέγχουν την λειτουργία των καταστημάτων, θεάτρων, κινηματογράφων, κ.λπ.

Μέσα στα καθήκοντά τους περιλαμβάνεται ο έλεγχος εάν τα κέντρα διασκεδάσεως, νυκτερινά κέντρα, ταβέρνες, μπαρ, κ.λπ. υπερβαίνουν τα όρια της ηχορύπανσης λόγω μουσικών οργάνων ή χρήσης στερεοφωνικών μηχανημάτων, αλλά και γενικότερα θα ελέγχουν εάν παραβιάζονται οι ώρες κοινής ησυχίας.

Έχουν την δυνατότητα να  ελέγχουν την τήρηση του ωραρίου λειτουργίας κάθε μορφής καταστήματος (κέντρα διασκεδάσεως, εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, κ.λπ.), όπως επίσης  θα μπορούν να ελέγχουν εάν τηρείται η απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Εξάλλου, μέσα στις αρμοδιότητες τους είναι η σφράγιση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως είναι εστιατόρια, ταβέρνες, νυκτερινά κέντρα, σουβλατζίδικα, καφετέριες, τυροπιτάδικα και κάθε μορφής καταστήματα που παρέχουν φαγητό, καφέ, ποτό, κ.λπ.
Στις αρμοδιότητες τους είναι επίσης οι έλεγχοι τήρησης των διατάξεων του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) στις οικοδομές, ενώ θα έχουν την δυνατότητα  να αφαιρούν οικοδομικές άδειες, λόγω ασφαλιστικών οφειλών προς το ΙΚΑ και τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς.

Και στο χώρο τουρισμού θα έχουν αρμοδιότητες οι δημοτικοί αστυνομικοί, καθώς θα μπορούν να ελέγχουν επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, θα έχουν δικαίωμα να βεβαιώνουν παραβάσεις της τουριστικής νομοθεσίας, να θεωρούν τιμοκαταλόγους δωματίων των ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων, κ.λπ.
Επίσης, θα ελέγχουν:

- την τήρηση των μέτρων προστασίας των μουσείων, μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, σπηλαίων, παιδικών χαρών,
- θα λαμβάνουν μέτρα τάξεως σε εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
- την τήρηση των κανόνων που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές, τις δημοτικές αγορές, τις χριστουγεννιάτικες αγορές, τις εμποροπανηγύρεις, και τις ζωοπανηγύρεις.
-θα πραγματοποιούν πάσης φύσεως επιδώσεις εγγράφων αστυνομικών, δικαστικών, δημοτικών και άλλων Δημοσίων υπηρεσιών,
-θα προβαίνουν σε αυτοψίες και θα συντάσσουν σχετικές εκθέσεις για την έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν ακόμη την ιδιότητα του ανακριτικού υπαλλήλου κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (άρθρο 34), ενώ θα εκτελούν καθήκοντα Αστυνομικού Γειτονίας μαζί με μέλη της ΕΛΑΣ, όπως είναι περιπολεί στη γειτονιά, η επίλυση προβλημάτων αστυνομικής φύσεως, κ.λπ., θα πραγματοποιούν πεζές ή εποχούμενες περιπολίες και θα επιλαμβάνονται σε κάθε συμβάν αστυνομικού ενδιαφέροντος.

Τέλος, οι  δημοτικοί αστυνομικοί να τηρούν την απόλυτη εχεμύθεια για απόρρητα γεγονότα που έγιναν κατά την διάρκεια της υπηρεσίας τους και να σπεύδουν το συντομότερο δυνατόν στα Αστυνομικά Τμήματα, όταν συμβαίνουν έκτακτα γεγονότα, ενώ παράλληλα πρέπει να απέχουν από πράξεις ανάρμοστης συμπεριφοράς και ειδικά από ενέργειες που ενέχουν στοιχεία ρατσισμού, ιδιοτέλειας, αγένειας, απροθυμίας και αδιαφορίας, ενώ πρέπει να συμπεριφέρονται με ευγένεια, αξιοπρέπεια και σεβασμός προς τους πολίτες.

8 σχόλια:

 1. Καταρχήν δεν αλλάζει κάτι ως προς τις αρμοδιότητες,δεν βλέπουμε κάτι καινούργιο που να μυρίζει αναβάθμιση..Διατηρούμε την ιδιότητα του ειδικού ανακριτικού,δεν θα μπορούσε και διαφορετικά να γίνει,άλλωστε.Διαβάζοντας το άρθρο καταλαβαίνει κανείς ότι μόνο όσοι ανήκουν σε τμήμα Δημοτικής Αστυνομίας θα εργάζονται επι 24 ωρου βάσεως κυλιόμενο και όχι όσοι ανήκουν σε γραφεία Δημοτικής Αστυνομίας ή ποσο μάλλον οι υπόλοιποι συνάδελφοι κατά τόπους,ισχύει αυτο;η πρόκειται περί διατύπωσης;Επίσης ήθελα να ξέρω αν υπάρχει κάποια πληροφόρηση για την προσωπική διαφορά η το θέμα θεωρείται ότι έχει λήξει;Τέλος δεν έχει γίνει σε πολλούς συναδέλφους η αλλαγή κλιμακίου , γνωρίζετε κάτι επι του θέματος;ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το καινούριο είναι η συμμετοχή σε πολιτιστικές κλπ. εκδηλώσεις, κοινώς τα λεγόμενα "μέτρα" που πιθανόν επέφεραν και τα γκλομπ, κατά τα άλλα μία από τα ίδια. Το ότι η υπηρεσία δουλεύει 24ωρο δεν σημαίνει ότι παντού θα εργάζονται σε 3 βάρδιες, απλά σε ένα τμήμα με π.χ. 4 άτομα ορισμένες φορές θα καλούνται για νυχτερινή υπηρεσία για τη διενέργεια συγκεκριμένων ελέγχων. Η προσωπική διαφορά εκκρεμεί, υπάρχουν πάντως έγγραφα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι δεν την δικαιούμαστε, δεν έχει κλείσει όμως το θέμα. Μετά την υπογραφή ανάληψης υπηρεσίας θα ακολουθήσει σε λίγο καιρό η διαπιστωτική πράξη κατάταξης σε βαθμό και κλιμάκιο (σε σχέση με το βαθμό επηρεάζονται όσοι υποβιβάστηκαν ή αναβαθμίστηκαν σε κατηγορία).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αναμένεται το προεδρικό διάταγμα που μπορεί να διαφωτίζει σε σχέση με το ασφαλιστικό καθεστώς (λογικά ως εντασσόμενος στο ΥΔΤ θα υπάρχουν κρατήσεις ΜΤΠΥ). Πάντως ισχύει η παραμονή στο προγενέστερο ασφαλιστικό καθεστώς με υπεύθυνη δήλωση εντός τριμήνου από το ΦΕΚ, για όσους το επιθυμούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. η δημοτική αστυνομία καταργήθηκε Νόμος του κράτους με αριθμό 4172/2013 ..όπως και οι σχολές της..τέλος??
  όχι ...25/01/2015 ΔΕΝ ΞΕΧΝΏ..ΘΥΜΆΜΑΙ ΠΟΙΟΙ ΜΕ ΈΦΕΡΑΝ ΣΕ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όλα καλά με το ΜΤΠΥ για όλους τους συναδέλφους αφού μπορούν να επιλέξουν.Τι θα γίνει όμως με εμάς που μεταταχθήκαμε απο ΚΚ σε ΕΛ.ΑΣ μας έγιναν κρατήσεις 8 μηνών,και δεν επιθυμούμε να ενταχθούμε στο ΜΤΠΥ;Θα μας δωσουν τα χρήματα πίσω από το Υπ.Δικαιοσύνης;Οι πληροφορίες μου λένε ότι το ΜΤΠΥ μας τα επιστρέφει και διαφωνεί το Υπ.Δικαιοσύνης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και θα επιστραφούν κανονικά τα χρήματα σε όσους επιλέξουν παραμονή στο προγενέστερο ασφαλιστικό καθεστώς. η αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπιστεί όταν προκύψει. Αν υπάρχει οποιοδήποτε έγγραφο που αντίκειται στο νόμο, μπορείτε να στραφείτε κατά του υπογράφοντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή