Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Απάντηση σε Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα λειτουργίας του Κ.Κ. Χανίων - Νέα πτέρυγα για τις φυλακές Αγιάς με στελέχωση από δημ. αστυνομικούς

Με δημοτικούς αστυνομικούς, στο πλαίσιο της κινητικότητας, αναμένεται να στελεχωθεί το κατάστημα κράτησης Χανίων “Κρήτη 1” στην Αγιά προκειμένου να λειτουργήσει σε αυτό μία ακόμα πτέρυγα, ενώ το πρόβλημα του υπερπληθυσμού κρατουμένων θα αντιμετωπιστεί με μεταγωγές. Αυτό προκύπτει από απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκη, Β. Κατριβάνου και Στ. Κοντονή. Σχετικά µε την υποστελέχωση των Καταστηµάτων Κράτησης, ο υπουργός επισημαίνει ότι με έγγραφο προς τον γενικό γραµµατέα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθµισης το Υπουργείο Δικαιοσύνης διατυπώνει τις ανάγκες των υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε προσωπικό, µεταξύ των οποίων και του Καταστήµατος Κράτησης Χανίων, αλλά «μέχρι σήµερα ουδεµία σχετική έγκριση έχει υπάρξει καθώς λόγω της οικονοµικής συγκυρίας καθίσταται δυσχερής η εξεύρεση πιστώσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισµό».

Ωστόσο, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της κινητικότητας, µετατάχθηκαν στους κλάδους Δ.Ε. Φύλαξης και Δ.Ε. Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης των Καταστηµάτων Κράτησης, συνολικά 613 πρώην υπάλληλοι της Δηµοτικής Αστυνοµίας. Εξ αυτών υπηρετούν στα Καταστήµατα Κράτησης κατά τον παρόντα χρόνο και µέχρι της δηµοσίευσης των ατοµικών πράξεων µετάταξης, που θα εκδοθούν βάσει των αναµενόµενων οριστικών πινάκων διάθεσης, 586 πρώην δηµοτικοί αστυνοµικοί. Αναφορικά µε το πρόβληµα υπερπληθυσµού του Καταστήµατος Κράτησης Χανίων, σημειώνει ότι «όποτε διαπιστώνεται πολύ µεγάλος αριθµός κρατουµένων, το Υπουργείο, µε τη συνεργασία των Διευθύνσεων και προτάσεις των αρµοδίων Συµβουλίων Καταστηµάτων Κράτησης, προβαίνει σε µεταγωγές κρατούµενων ανάλογα µε την υφιστάµενη κατάσταση από πλευράς πληθυσµού, κατόπιν αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών».

Ακόμα ο υπουργός επισημαίνει στην απάντησή του ότι «ενισχύθηκε το δυναµικό των Σωφρονιστικών Καταστηµάτων της χώρας µας, µε τη λειτουργία µιας επιπλέον πτέρυγας του Καταστήµατος Κράτησης Κεντρικής Μακεδονίας ΙΙΙ (στη Νιγρίτα Σερρών), όπου λειτουργούν πλήρως τρεις πτέρυγες εκ των συνολικά πέντε, οι οποίες φιλοξενούν περίπου 369 κρατουµένους, συνεισφέροντας σηµαντικά στην αποσυµφόρηση των λοιπών Καταστηµάτων. Ταυτόχρονα, παραδόθηκε το Νέο Κατάστηµα Κράτησης Χανίων (600 θέσεων) όπου λειτουργούν 2 πτέρυγες εκ των συνολικά πέντε και φιλοξενούνται 293 κρατούµενοι. Η πλήρης λειτουργία των ανωτέρω Καταστηµάτων αναµένεται λίαν συντόµως κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας κινητικότητας δηµοτικών αστυνοµικών οπότε και θα στελεχωθούν επαρκώς τα Τµήµατα Φύλαξης. Ειδικότερα, για το νέο Κατάστηµα Κράτησης Χανίων, η ανάληψη καθηκόντων των νέων υπαλλήλων εντός του τρέχοντος µηνός καθιστά πλέον εφικτή τη θέση σε λειτουργία µιας επιπλέον πτέρυγας».



Δείτε την αναλυτική απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Εντύπωση προκαλεί ότι τον Ιούλιο του 2013 ζητούνταν για το έτος 2013 μόλις 10 υπάλληλοι του κλάδου ΔΕ Φύλαξης και 10 του κλάδου ΔΕ Εξωτερικής Φρούρησης, ενώ για το έτος 2014 ζητούνταν 60 και 50 υπάλληλοι αντίστοιχα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου