Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Συνέντευξη του προέδρου της Ο.Σ.Υ.Ε. Σ.Καρακίτσου: Λάθος οι φυλακές τύπου Γ - Αιχμές για κομματικές αγκυλώσεις στην Εξ. Φρούρηση - 660€ ο μισθός των Δ.Α.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ενδιαφέρεται μόνο για το ύψος της εξωτερικής μάντρας στις Φυλακές καταγγέλλει, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών υπαλλήλων, Σπύρος Καρακιτσος στο «ΠαρουσιάΖΩ» αναλύοντας ο αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές και χαρακτηρίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης ως ψυχρό παρατηρητή στα όσα συμβαίνουν.


Ο πρόεδρος της ΟΣΥΕ, καταγγέλλει την αδιαφορία της πολιτείας για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους κρατούμενους. «Η πολιτεία δυστυχώς δείχνει να ενδιαφέρεται μόνο για το ύψος της εξωτερικής μάντρας», τόνιζει ο κ. Καρακιτσος στο «ΠαρουσιάΖΩ», και υπογραμμίζει ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι ανέφικτη η λειτουργία φυλακών τύπου Γ'.

«Δυστυχώς, παρά τις οχλήσεις μας η μοναδική μεταρρύθμιση είναι η διάταξη που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για την τοποθέτηση συνταξιούχων δικαστικών και απόστρατων αξιωματικών της αστυνομίας ως διευθυντές στις φυλακές. Μεταρρύθμιση με τους συνταξιούχους δεν έχω ξανακούσει. (Σημείωση: Εμείς στη Δημοτική Αστυνομία έχουμε φάει και από αυτό). Είναι ντροπή» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό δε θα λύσει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα ούτε θα λειτουργήσει κατασταλτικά για τα φαινόμενα βίας μέσα στις φυλακές. «Όσοι πιστεύουν ότι με την δημιουργία της σχεδιαζόμενης φυλακής Γ τύπου θα επιλυθούν οι επιθέσεις βίας μέσα στις φυλακές είναι βαθιά νυχτωμένοι» εξηγεί .

Κατά πόσο είναι πρακτικά εφικτή η δημιουργία φυλακών τύπου Γ στη χώρα με την υπάρχουσα κατάσταση στα καταστήματα κράτησης;
fil1Στο Ελληνικό σύστημα κράτησης προβλέπονται μόνο οι φυλακές Α και Β τύπου (υπόδικοι – κατάδικοι) και όπως καταλαβαίνετε ούτε αυτή η στοιχειώδης κατηγοριοποίηση δεν τηρείται και λόγω της υπερπληθώρας κρατουμένων και της έλλειψης χώρων κράτησης. Η πολιτεία δυστυχώς δείχνει να ενδιαφέρεται μόνο για το ύψος της εξωτερικής μάντρας και το κύριο μέλημά της είναι η αποφυγή της απόδρασης κρατούμενων. Είναι τουλάχιστον λυπηρό το γεγονός αυτής της αντιμετώπισης.

Η συνολική χωρητικότητα κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές δεν ξεπερνά τις 9000 θέσεις, ενώ αυτή την στιγμή κρατούνται πάνω από 12500 κρατούμενοι. Στο Κ.Κ Κορυδαλλού (την μεγαλύτερη φυλακή της χώρας) στις 900 θέσεις χωρητικότητας κρατούνται πάνω από 2200 κρατούμενοι, ενώ πάνω από 800 είναι κατάδικοι, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για φυλακή Α Τύπου, δηλαδή φυλακή υποδίκων. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε όλα σχεδόν τα καταστήματα κράτησης της χώρας.

Παράλληλα οι εναλλακτικές δομές κράτησης, όπως είναι οι Αγροτικές φυλακές υπολειτουργούν και παρουσιάζουν έλλειψη εργαζομένων- κρατουμένων, την ίδια στιγμή που οι κλειστές φυλακές ασφυκτιούν.

Πώς μπορούν οι άλλες δύο βαθμίδες φυλακών (υποδίκων και αγροτικές) να επανδρωθούν σωστά ώστε να μη συνεχιστεί το φαινόμενο 2 φύλακες για 500 κρατούμενους ανά βάρδια;
Το φαινόμενο 1ή 2 φύλακες για κάθε 500 κρατουμένους θα συνεχιστεί όσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης στέκεται απλός παρατηρητής της βίας και της εκμετάλλευσης που υπάρχει μέσα στις φυλακές.

Έχουμε επανειλημμένως καλέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μας ορίσει ποια πιστεύει ότι πρέπει να είναι η αναλογία σωφρονιστικών υπαλλήλων προς κρατουμένους ανά βάρδια, αλλά δεν το έχει πράξει ποτέ. Λύσεις υπάρχουν, αλλά κυριαρχεί η αβουλία.

Για παράδειγμα υπάρχει η υπηρεσία εξωτερικής φρούρησης η οποία στις περισσότερες φυλακές μπορεί να μας βοηθήσει στα εσωτερικά καθήκοντα μας, αλλά δυστυχώς έχουμε παρατηρήσει κομματικές αγκυλώσεις και πολιτικές σκοπιμότητες.

Είμαστε ο μοναδικός κλάδος του δημοσίου οι οποίοι αποζητούμε την διοικητική μεταρρύθμιση στις φυλακές και αυτή δεν γίνεται.

Θεωρούμε ότι η υπάρχουσα κατηγοριοποίηση των φυλακών Α και Β τύπου έχει εκ των πραγμάτων καταρρεύσει, οι αγροτικές φυλακές έχουν εγκαταλειφτεί και σε συνάρτηση με την όλη κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές έχει έρθει εδώ και πολύ καιρός η ώρα για την επαναχάραξη ενός νέου συστήματος κράτησης, με πλήρη κατηγοριοποίηση, με την λειτουργία φυλακών για πρωτοέγκλειστους κρατούμενους, με την λειτουργία εναλλακτικών δομών κράτησης (αγροτικά καταστήματα κράτησης, τμήματα ημιελεύθερης διαβίωσης ΚΟΚ.

Τι απέγινε η εξαγγελία για πρόσληψη 500 υπαλλήλων στις φυλακές;
fil2Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του προσωπικού που εργάζεται μέσα στις φυλακές και κυρίως του προσωπικού πρώτης γραμμής που είναι το φυλακτικό προσωπικό είναι γνωστό σε όλους. Δυστυχώς η Πολιτεία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό, αλλά μάλλον μας κοροϊδεύει κιόλας. Αν και έχει εγκριθεί η πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων δεν προχώρησε η προκήρυξη πρόσληψης υλοποίησης αυτής της απόφασης, με πρόφαση την απαγόρευση προσλήψεων από το μνημόνιο και την έλλειψη κονδυλίων. Η μόνη προσπάθεια που έγινε αφορά την απορρόφηση πρώην δημοτικών αστυνομικών. Μας είχαν υποσχεθεί 1000 δημοτικούς αστυνομικούς, εγκρίθηκαν 500, τοποθετήθηκαν 350 και εξαιτίας της προχειρότητας και της εσκεμμένης γραφειοκρατίας ο αριθμός αυτός μειώνεται συνεχώς. Είναι καθαρή κοροϊδία.

Επιπρόσθετα οι νέοι συνάδελφοι της δημοτικής αστυνομίας οι οποίοι λαμβάνουν μισθό 660€. Οι υπόλοιποι συνάδερφοι πληρωνόμαστε όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι , ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι των φυλακών δεν λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ύψους 120€.

Έχουν παρατηρηθεί πολλά κρούσματα βίας στις φυλακές, πώς αντιμετωπίζεται αυτη η κατάσταση απ το υπ. Δικαιοσύνης;
Η βία μέσα στις φυλακές τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τόσο μεταξύ των κρατουμένων όσο και εναντίον του προσωπικού, με αποκορύφωμα την δολοφονία του συναδέλφου μας στο Κ.Κ Μαλανδρίνου. Και παρά τα απανωτά γεγονότα δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα για να καμφθεί το φαινόμενο της βίας (διότι να εξαφανιστεί αποκλείεται). Κανένα μέτρο για την αυτοπροστασία των εργαζομένων, καμία πρόβλεψη για την ενίσχυση της υπηρεσία μας, καμία προσπάθεια για την αντιμετώπιση της βίας. Όσοι πιστεύουν ότι με την δημιουργία της σχεδιαζόμενης φυλακής Γ τύπου αυτό θα επιλυθεί είναι βαθιά νυχτωμένοι. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ειδικά στο θέμα αυτό δεν κάνει τίποτα. Ψυχρός παρατηρητής.

Ποιές λύσεις προτείνετε για να λυθεί το πρόβλημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κρατουμένων κυρίως στα περιφερειακά καταστήματα κράτησης;
Ένα κορυφαίο ζήτημα που θα έπρεπε να είχει ήδη επιλυθεί είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ων κρατουμένων. Ο υγειονομικός χάρτης των φυλακών είναι μία κινητή βόμβα, δεδομένου ότι το 65% των κρατουμένων είναι αλλοδαποί και πολλοί εξ αυτών προερχόμενοι από χώρες όπου απουσιάζει ο εθνικός εμβολιασμός κατά τα δυτικά πρότυπα. Ασθένειες που είχαν εκλείψει απο την χώρα μας επανεμφανίζονται μέσα στις φυλακές. Απαιτείται επιτακτικά πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προληπτικές εξετάσεις εργαζομένων και κρατουμένων και λειτουργία δύο τουλάχιστον νοσοκομείων κρατουμένων, ένα στην βόρεια ελλάδα και ένα στην αττική. Όλοι είδατε τις εικόνες ντροπής και απελπισίας στο κατ' επίφαση νοσοκομείο κρατουμένων Άγιος Παύλος στον Κορυδαλλό. Δεν άλλαξε τίποτα ιδιαίτερο, ούτε επιλύθηκε το πρόβλημα.

Συνέντευξη στη Δέσποινα Κρητικού

Πηγή: http://www.parousiazw.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου