Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Πολ Τόμσεν: Να απολύονται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αποδίδουν! Οι μάσκες για την ποσόστωση στην αξιολόγηση πέφτουν

Ο κ. Τόμσεν σε συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ ζήτησε την απόλυση όσων δημοσίων υπαλλήλων δεν αποδίδουν, αναφερόμενος στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση (φωτ. αρχείου).

Την απόλυση των δημοσίων υπάλληλων που δεν αποδίδουν ζήτησε ο ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν. Όσον αφορά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει αλλά μόνο αν πληρώνουν όλοι τους φόρους τους, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας.


Ο κ. Τόμσεν σε συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ ζήτησε την απόλυση όσων δημοσίων υπαλλήλων δεν αποδίδουν, αναφερόμενος στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση.

«Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, και συνεχίζουμε να πιέζουμε για αυτές τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφύγουμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», ανέφερε.

Κληθείς να απαντήσει για το εάν υπάρχει περιθώριο για μείωση των φορολογικών συντελεστών είπε ότι συμφωνεί με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι οι φορολογικοί συντελεστές σε κάποιους τομείς είναι πολύ υψηλοί και ότι θα πρέπει να αποτελεί στόχο η μείωσή τους.

Όμως τόνισε πως αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη πλεονάσματος 4,5%.

Επιπλέον αναφέρθηκε και στην ανάγκη βελτίωσης της φορολογικής διοίκησης.

«Αν μπορείς να εξασφαλίσεις ότι όλοι πληρώνουν τους φόρους τους, ότι οι πλούσιοι πληρώνουν φόρους και όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που εύκολο να φορολογηθούν, αν μπορείς να εξασφαλίσεις μια διευρυμένη φορολογική βάση, τότε μπορείς να μειώσεις του φορολογικούς συντελεστές μακροπρόθεσμα» είπε.

Ερωτηθείς για το χρέος, επανέλαβε πως υπάρχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τη μείωση του χρέους στο 124% το 2020 και κάτω από τo 110% το 2022 και ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποια μέτρα για να μειωθεί το χρέος.

«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποια μέτρα για να μειωθεί το χρέος. Αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, καθώς θα ξανακάνουμε την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους» είπε και τόνισε ότι είναι απαραίτητο ένα κούρεμα και εκτίμησε ότι η μείωση θα μπορούσε να γίνει μέσω της μείωσης των επιτοκίων, ή άλλους τρόπους.

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές δεν είναι ισχυρές, παρά τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα και επεσήμανε πως εάν δεν βελτιωθεί αυτός ο τομέας τότε θα έχει αντίκτυπο στην ανάκαμψη.

Επίσης εξέφρασε και τον προβληματισμό του και για το υψηλό επίπεδο των «κόκκινων» δανείων.

Ωστόσο τόνισε ότι δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο και φάνηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στις καταθέσεις των πολιτών και επεσήμανε πως η ρυθμιστή αρχή πρέπει να αναγκάσει τις τράπεζες να αναγνωρίσουν τις απώλειες εκ των προτέρων.

Σημείωσε δε πως η Αρχή αυτή πρέπει να είναι πολύ πιεστική απέναντι στις τράπεζες να λάβουν υπόψη τους τις απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πρόσθεσε δε πως εάν η απομόχλευση συνεχιστεί οι τράπεζες δεν θα παρέχουν τα δάνεια που είναι απαραίτητα για να στηριχθεί το δυναμικό κομμάτι της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου