Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Γιώργος Καμίνης, εκ των υστέρων: «Παράλογη και αψυχολόγητη η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας»

Magnify Image

Προτεραιότητά μας η καθημερινότητα των πολιτών


  — Ποια πράγματα θα λέγατε ότι πετύχατε αυτά τα τρία χρόνια; Σε ποιους τομείς δεν καταφέρατε όσα θα θέλατε;
Πετύχαμε δύο παράλληλους, πολύ σημαντικούς στόχους κατά τη γνώμη μου: ο πρώτος, να εξορθολογήσουμε τον δήμο και τον μηχανισμό του, οικονομικά και διοικητικά, και μαζί να φτιάξουμε αποτελεσματικούς, καινοτόμους θεσμούς για την κοινωνική αλληλεγγύη, για τους οποίους είμαστε υπερήφανοι. Ο δεύτερος, να βάλουμε τις βάσεις, τα θεμέλια, για την ανάταξη της πόλης. Με το «Έργο Αθήνα» και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης ( ΣΟΑΠ), με δράσεις και πόρους. Εκείνο που δεν καταφέραμε είναι να αποτρέψουμε την παράλογη και αψυχολόγητη κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, γεγονός που στοίχισε και στοιχίζει πολύ στην εικόνα και την ευταξία της πόλης.

— Εφόσον επανεκλεγείτε, ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτετε για την επόμενη πενταετία; Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η καθημερινότητα των Αθηναίων πολιτών και η υποστήριξη της ανάπτυξης με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην πόλη. Έχουμε σήμερα στενή συνεργασία με κάθε φορέα ανάπτυξης: με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο, με όλους όσοι έχουν ιδέες και απόψεις. Ανοίξαμε την πόλη και τον δήμο στην Κοινωνία Πολιτών. Οι οργανώσεις, οι επαγγελματίες, οι νέοι επιστήμονες, οι εθελοντές, οι πολίτες, ξέρουν πια ότι στον Δήμο Αθηναίων μπορούν να βρουν συνεργάτες, συμμετόχους και υποστηρικτές και για τις ιδέες τους και για τις δράσεις τους. Κέντρα καινοτομίας, τουρισμός, κλαδικές εκθέσεις και συνεργασίες με το εξωτερικό θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν.

— Τι θα διεκδικήσετε από την κυβέρνηση σε σχέση με τον Δήμο Αθηναίων;
Έχουμε ήδη ετοιμάσει και έχουμε οριστικά καταλήξει σε μια μεγάλη συμφωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη φύλαξη και την ασφάλεια στον Δήμο της Αθήνας, που εν πολλοίς μας λύνει και τα κενά από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Μια άλλη μεγάλη διεκδίκηση είναι οι αλλαγές που χρειάζονται στο θεσμικό πλαίσιο για τη διοικητική, οικονομική και πολεοδομική αυτονομία της Αθήνας. Ζητάμε, και το έχουμε πει επανειλημμένως, να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας.

— Εφόσον επανεκλεγείτε, θα σκεφτόσασταν να αναζητήσετε συναινέσεις και συμφωνίες με τις άλλες παρατάξεις στον τρόπο αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων της πόλης;
Είναι απαραίτητο. Άλλωστε, το προσπαθήσαμε και πολλές φορές το πετύχαμε και σε αυτήν μας τη θητεία. Όταν ψάχνεις πραγματικά εφαρμόσιμες λύσεις σε θέματα, χωρίς ιδεοληψίες, αφορισμούς και πόλωση, βρίσκεις πεδίο συναίνεσης και συμφωνίας. Εξάλλου, έχω πει ότι δεν χρειάζεται μόνο συναίνεση αλλά και συμβιβασμοί για να προχωρούν τα πράγματα, να γίνονται έργα. Το πολιτικό περιβάλλον, όμως, έχει δώσει σε αυτήν τη λέξη αρνητικό περιεχόμενο.

— Συμμερίζεστε την αισιοδοξία της κυβέρνησης για το τέλος του μνημονίου; Υπάρχει στην Ελλάδα success story;
Όχι. Υπάρχουν και καλά και κακά μηνύματα. Είμαι επιφυλακτικός απέναντι και στην αισιοδοξία κάποιων κομματικών επιτελείων και στην εικόνα καταστροφής της χώρας που προσπαθούν να δείξουν κάποια άλλα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει πάντως success story, όταν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης υποφέρουν χιλιάδες συμπολίτες μας.

— Ο κ. Σακελλαρίδης σας αποκάλεσε «αόρατο δήμαρχο». Τι έχετε να πείτε;
Είναι αστείο. Όσοι το επικαλούνται δεν έχουν ιδέα για τον ρόλο του δημάρχου στην πρωτεύουσα της χώρας. Άλλο να ακούς και να αφουγκράζεσαι τους πολίτες και τις ανάγκες τους και άλλο να ξοδεύεις χρόνο κάνοντας δημόσιες σχέσεις ή επαναστατική γυμναστική για λόγους ψηφοθηρίας. Η δική μου αντίληψη για τον ρόλο του δημάρχου είναι εντελώς διαφορετική. Ο ρόλος του δημάρχου της Αθήνας δεν μπορεί παρά να είναι επιτελικός, πολιτικός, διοικητικός, προσηλωμένος στο αποτέλεσμα. Αξία έχει οι Αθηναίοι να βλέπουν τα αποτελέσματα του έργου του δημάρχου και όχι τον ίδιο τον δήμαρχο να σφίγγει χέρια.

— ΕΛΙΑ - ΔΗΜ.ΑΡ. - ΓΕΦΥΡΕΣ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΠΟΤΑΜΙ. Όλοι, αμέσως ή εμμέσως, σας στηρίζουν. Εσείς τι θα ψηφίσετε στις ευρωεκλογές;
Δεν θα σας πω τι ψηφίζω. Τα κόμματα, όμως, που περιγράφετε είναι κόμματα σταθερά προσανατολισμένα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και στις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες. Σέβομαι τα κόμματα και τις οργανώσεις, τον αναντικατάστατο θεσμικό τους ρόλο και τους ανθρώπους τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όμως, πιστεύω ότι αποτελεί ανεξάρτητο προνομιακό πεδίο για πολιτική σύνθεση και συνεργασία.

— Χαρακτηρίζετε τον κ. Σακελλαρίδη κομματικό υποψήφιο. Τι ακριβώς εννοείτε; Εσάς δεν σας υποστηρίζουν τα κόμματα;
Είναι τελείως διαφορετικό θέμα μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα να την υποστηρίζουν τα κόμματα και τελείως διαφορετικό να συνεδριάζει ένα κομματικό όργανο και να τοποθετεί ως υποψήφιο ένα κομματικό μέλος του. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο για τον υποψήφιο. Το πρόβλημα είναι κυρίως για τον τρόπο και το σκεπτικό με το οποίο αντιμετωπίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι μηχανισμοί του. Να θέλουν δηλαδή να εντάξουν τις δημοτικές εκλογές σε έναν πολιτικό σχεδιασμό που δεν έχει καμία σχέση με τον δήμο και τα προβλήματα της πόλης.

Πηγή: LIFO

Σχόλιο: Άλλες θέσεις είχε ο κ. Καμίνης στη συνέλευση της ΚΕΔΕ, ευθύς μετά την ανακοίνωση κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας., συναινώντας απόλυτα στην απόφαση της Κυβέρνησης, όπως άλλωστε έχει πράξει πάντοτε από την ημέρα που έγινε Δήμαρχος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου