Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Τι πρέπει να κάνουν όσοι πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί δεν θέλουν να μετακινηθούν από τα Καταστήματα Κράτησης

Άρθρο του Θεσσαλονικιού Δικηγόρου Θαλή Μέλφου για ένα ζήτημα που  αυτή τη στιγμή ενδιαφέρει ουκ ολίγους συνάδελφους.

Τις τελευταίες ώρες επικοινώνησαν μαζί μου πολλοί πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί που έχουν ήδη μεταταγεί στα Καταστήματα Κράτησης (Υπουργείο Δικαιοσύνης), είχαν όμως δηλώσει και θέσεις σε άλλους φορείς. Βάσει των οριστικών πινάκων που εκδόθηκαν χθες, τοποθετούνται σε άλλη θέση, στην οποία όμως δεν θέλουν πλέον να μετακινηθούν. Το ερώτημά τους είναι το εξής: Μπορούν να αποφύγουν αυτή την αλλαγή θέσης ή είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν στη θέση που τοποθετούνται βάσει των οριστικών πινάκων;

Η απάντηση στην ερώτηση αυτή δεν είναι καθόλου απλή, καθώς η προχειρότητα με την οποία εξελίσσεται η διαδικασία της κινητικότητας των Δημοτικών Αστυνομικών ξεπερνά δυστυχώς κάθε φαντασία. Μια πολύ σύντομη εισαγωγή στο θέμα: στην περίπτωση των Καταστημάτων Κράτησης όχι μόνον εκδόθηκε «τελικός» πίνακας προτού ολοκληρωθεί η εξέταση των ενστάσεων-αιτήσεων θεραπείας κατά των προσωρινών πινάκων (όπως αποδεικνύεται από το χθεσινό δελτίο τύπου του Α.Σ.Ε.Π., προτού καν αρχίσει!), αλλά επιπλέον, βάσει αυτού του «τελικού» πίνακα, εκδόθηκε η απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης (ΦΕΚ 508/18.4.2014, τεύχος Γ’) για τη μετάταξη των πρώην Δ.Α. στα Καταστήματα Κράτησης. Όλα αυτά συνέβησαν ενώ είναι προφανές ότι οι πίνακες των διάφορων φορέων είναι αλληλοεξαρτώμενοι μεταξύ τους, καθώς και η παραμικρή μεταβολή μπορεί να προκαλέσει ντόμινο αλλαγών στους πίνακες διάθεσης όλων των φορέων. Επομένως, δεν μπορεί να γίνει λόγος για «τελικό» πίνακα ενός φορέα μεμονωμένα προτού ξεκαθαρίσουν όλες οι εκκρεμότητες με ενστάσεις-αιτήσεις θεραπείας, καθώς και με ανακλήσεις διορισμών λόγω πλαστών, ελλιπών ή μη προβλεπόμενων δικαιολογητικών.

Εφόσον όμως, καλώς ή κακώς, συνέβησαν όλα τα παραπάνω, εφόσον δηλαδή εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για τη μετάταξη των πρώην Δ.Α. στα Καταστήματα Κράτησης, στη συνέχεια οι μετατασσόμενοι κλήθηκαν να αποδεχθούν ή όχι την τοποθέτησή τους στα Καταστήματα Κράτησης και αυτοί την αποδέχθηκαν ανεπιφύλακτα, η διαδικασία κινητικότητας για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους έχει ολοκληρωθεί, συνεπώς δεν μπορούν να μετακινηθούν εκ νέου, παρά μόνον εάν το επιθυμούν οι ίδιοι. Τα περί «επικαιροποίησης» του τελικού πίνακα διάθεσης των Καταστημάτων Κράτησης που αναφέρονται στη χθεσινή ανακοίνωση του Α.Σ.Ε.Π., είναι επινόηση που προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ο πίνακας θα μπορούσε ενδεχομένως να «επικαιροποιηθεί» μόνον εάν δεν είχε ακολουθήσει η έκδοση της υπουργικής απόφασης και η τοποθέτηση των πρώην Δ.Α. στα Καταστήματα Κράτησης. Δεν νοείται «επικαιροποίηση» του πίνακα εκ των υστέρων, όταν δηλαδή έχουν ήδη παραχθεί έννομα αποτελέσματα από αυτόν, πόσο μάλλον όταν βάσει του συγκεκριμένου πίνακα έχουν ήδη εκδοθεί άλλες διοικητικές πράξεις.

Το ζήτημα είναι τι μπορούν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι: η άποψή μου είναι ότι όσοι πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί δεν θέλουν να μετακινηθούν από τα Καταστήματα Κράτησης, θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις θεραπείας κατά των τελικών πινάκων, αναφέροντας ότι έχουν ήδη τοποθετηθεί σε θέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και έχουν αποδεχθεί την τοποθέτησή τους ανεπιφύλακτα, συνεπώς η διαδικασία κινητικότητας για αυτούς έχει ολοκληρωθεί. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να δοθεί μια νομοθετική λύση, δηλαδή να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την παραμονή στις θέσεις που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε όσους πρώην Δ.Α. το επιθυμούν, εφόσον υποβάλουν σχετική αίτηση εντός ορισμένης προθεσμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου