Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Μπορούν να οπλοφορούν και να μετατίθενται οι δημοτικοί αστυνομικοί εντός της ΕΛ.ΑΣ; του Αλέξανδρου Σφελινιώτη, μέλους Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ

Πολλές και ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η επιστολή των δημοτικών αστυνομικών στον Δένδια, αναφορικά με την ενσωμάτωση και το μέλλον τους στην αστυνομία και κυρίως σε ότι αφορά στα καθήκοντα και στα δικαιώματα. Ο Αλέξανδρος Σφελινιώτης, μέλος στο δσ της ΠΟΑΣΥ, συνοψίζει και ουσιαστικά απαντά κατα κύριο λόγο για την οπλοφορία και τις μεταθέσεις.

Με τον Νόμο 4249/24.03.2014 θεσπίστηκε η Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο άρθρο 13 αναφέρεται πως « Η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί ιδιαίτερο ένοπλο Σώμα Ασφάλειας και διέπεται από ειδικούς οργανικούς νόμους. Το προσωπικό της διακρίνεται σε ένστολο και σε πολιτικό. Στο ένστολο προσωπικό ανήκουν οι αστυνομικοί, οι ειδικοί φρουροί και οι συνοριακοί φύλακες. Το ένστολο προσωπικό έχει ιδιαίτερη ιεραρχία και ειδικούς κανόνες πειθαρχίας και δεν εφαρμόζονται στο προσωπικό αυτό οι διατάξεις που αφορούν τους δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε ειδική διάταξη Νόμου. Στην Ελληνική Αστυνομία ανήκουν, ως ειδική κατηγορία προσωπικού, και οι δημοτικοί αστυνομικοί, που εντάσσονται σε αυτή, κατ' εφαρμογή του άρθρου 81 του Ν. 4172/2013 (Α' 167)». Επίσης στο άρθρο άρθρο 41 του ιδίου Νόμου αναφέρεται πως «Από το σύνολο των κενών, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, οργανικών θέσεων αστυφυλάκων γενικών καθηκόντων, καταργούνται έξι χιλιάδες επτακόσιες (6.700) οργανικές θέσεις».

Τον Μάρτιο του 2014 δημοσιεύτηκε επιστολή ομάδας ατόμων προερχόμενων από πρώην δημοτικούς αστυνομικούς προς τον κ. Αρχηγό με αιτήματα σχετιζόμενα με την ένταξή τους στην Ελληνική Αστυνομία. Την 5-5-2014 δημοσιεύτηκε νέα επιστολή επίσης ομάδας ατόμων προερχόμενων από πρώην δημοτικούς αστυνομικούς προς τον κ. Υπουργό με αιτήματα σχετιζόμενα με τα καθήκοντά τους όπως αυτά προσδιορίζονται στον Νόμο 4249/2014. Μεταξύ άλλων αιτούνται:

1.Ρητή ένταξή τους ως Αστυνομικό προσωπικό,
2.Δυνατότητα μετακίνησης και σε άλλες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από αξιολόγηση, επιλογή και κατάλληλη εκπαίδευση,
3.Την επέκταση των ειδικών ανακριτικών καθηκόντων τους σε γενικά ανακριτικά καθήκοντα,
4.Να φέρουν οπλισμό.

Από τα άνω αιτήματά τους και από άλλα όπως αναφέρονται στις επιστολές, προκύπτει το συμπέρασμα πως στόχος των ομάδων που συνέταξαν αυτές είναι η πλήρη ένταξη των πρώην δημοτικών αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα στο ένστολο προσωπικό με αρμοδιότητες αντίστοιχες με αυτές των αστυφυλάκων ανακριτικών υπαλλήλων, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Αστυνομικούς Υπαλλήλους.

Δηλαδή για μία ακόμη φορά αιτείται παράκαμψη εισαγωγής ατόμων στο Σώμα με τις Πανελλήνιες εξετάσεις ή με αντικειμενικά κριτήρια όπως στις προσλήψεις των Ειδικών Φρουρών και εισαγωγή με άλλον τρόπο «πλάγιο» και μη προβλεπόμενο από καμία διάταξη του Νόμου.

Επίσης είναι αυτονόητο πως αν υιοθετηθούν οι απόψεις των ατόμων που συνέταξαν τις επιστολές θα μιλάμε και για μία σιωπηρή κατάργηση του Κώδικα Μεταθέσεων, διότι αυτόματα με την ονομασία τους ως αστυφύλακες οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί θα καταλάβουν οργανική θέση Αστυφύλακα και επειδή οι κενές οργανικές θέσεις ανά την Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο 41 Νόμου 4249/24.03.2014 έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί καταλαβαίνουμε όλοι πως συνάδερφοι που υπηρετούν εκτός του τόπου συμφερόντων τους χάνουν και τις ελάχιστες ελπίδες που είχαν για μετάθεσή τους σε αυτόν.

Πιστεύω πως τα πρωτοβάθμια σωματεία και κυρίως η Π.Ο.ΑΣ.Υ. προς την οποία κοινοποιώ την παρούσα θα πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για διασφάλιση των κεκτημένων των Αστυνομικών διότι βλέπουμε πως ανά άτακτα χρονικά διαστήματα εμφανίζονται ομάδες με αιτήματα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις μέχρι τώρα κατακτήσεις μας που αποκτήθηκαν με πολύ μεγάλο αγώνα και θυσίες και δεν μας χαρίστηκαν από κανέναν.


-


Με εκτίμηση
Αλέξανδρος Π.  ΣΦΕΛΙΝΙΩΤΗΣ
Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Πηγή: http://www.bloko.gr/

Σχόλιο: Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. επέλεξε να μην ασχοληθεί με ανώνυμες επιστολές «ομάδων» δημοτικών αστυνομικών που σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο προσπαθούν να προωθήσουν το δικό τους «όραμα» για το ειδικής κατηγορίας προσωπικό. Δεν θα σταθούμε στο αυτονόητο, δηλ. ότι οι αποφάσεις στην ΕΛ.ΑΣ. έχουν ληφθεί εδώ και πολλούς μήνες, και καμία άποψη όχι ανώνυμης ομάδας, αλλά ούτε και επίσημου συνδικαλιστικού φορέα, δεν πρόκειται να αλλάξει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Υπουργείου. Από αυτή την άποψη και μόνο, οι επιστολές ήταν εκ του περισσού. Παραβλέπουμε την ανακρίβεια περί μη νομιμοποίησης εκπροσώπησης από τα σωματεία (ισχύει μόνο για τα κλαδικά σωματεία) γιατί άσχετα αν νομιμοποιούνταν ή όχι να παρέμβουν, δεν παρενέβησαν και ουδέποτε ζητήθηκαν οι απόψεις τους (το ίδιο ισχύει και για την ΠΟΕ-ΟΤΑ).
Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι για να ενισχύσουν -όπως αυτοί νομίζουν ότι πράττουν- τα επιχειρήματα τους, υιοθετούν ανυπόστατες θέσεις και ψέματα της Διοίκησης! Στην προσπάθεια αποδόμησης της υπηρεσίας από την κυβέρνηση που ακολούθησε την κατάργηση προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, βρίσκονται συμμέτοχοι «συνάδελφοι» που συμφωνούν και το «φωνάζουν», δικαιώνοντας στην ουσία τις επιλογές της Διοίκησης, ειδικά στη δεύτερη επιστολή, η οποία πρόκειται πιθανότητα για την επιστολή που εστάλη εν κρυπτώ το Μάρτιο (από τα ίδια άτομα που χειραγώγησαν το θέμα των 20 μορίων για την πάρτη τους;)
Ας αναλογιστούν οι συντάκτες τους τι προσέφεραν στον κλάδο με τις επιστολές αυτές. Η δημόσια αντίδραση του μέλους του Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ κ Σφελινιώτη είναι παραπάνω από εύγλωττη. Οι αντιδράσεις σε ιδιωτικό επίπεδο ποιες μπορεί να είναι; Οι «ανήσυχοι» δημοτικοί αστυνομικοί το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργήσουν κλίμα δυσπιστίας, προκατάληψης και αντιπάθειας, πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η διαδικασία της μετάταξης. 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις επιστολές μειοψηφικών ομάδων δημοτικών αστυνομικών χωρίς καμία συνδικαλιστική νομιμοποίηση στα Υπουργεία, που μας «έδειχναν» ως ανεπαρκή υπηρεσία στην καλύτερη περίπτωση, ζητώντας «αναβάθμιση» όπως την εννοούσαν αυτοί. Σε μία περίοδο μάλιστα που όλα τα Υπουργεία έψαχναν να «δείξουν» κάποιους άλλους έναντι των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων. «Ανησυχίες» επικαλούνταν και εκείνοι, άλλα έβαλαν ταυτόχρονα το λιθαράκι τους στην κατάργηση της υπηρεσίας (και η ειρωνεία είναι ότι τώρα εμφανίζονται και δικαιωμένοι)... Υπήρχαν επίσημα όργανα να εκφράσουν τις «ανησυχίες» τους θεσμικά, αλλά στην πρακτική γνωστού κόμματος, αποτελώντας μειοψηφία επέλεξαν να παρακάμψουν τις δημοκρατικές διαδικασίες...
Συνδικαλιστικά αυτές οι επιστολές αποτελούν «φάουλ», και όσο δεν το κατανοούν οι συντάκτες τους τόσο το χειρότερο για όλους. Και δεν αναφερόμαστε στις θέσεις που διατυπώνονται καθεαυτό. Την επόμενη φορά ας μας κάνουν μία χάρη: Να υπογράψουν με ονοματεπώνυμο.