Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Εγκύκλιος ΥΠΕΣ για άμεση επιλογή προϊσταμένων ΟΤΑ & προειδοποίηση ότι όσες θέσεις δεν προκηρυχθούν, δεν θα καλυφθούν μετά με αποφάσεις Δημάρχων

                                                                                    ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
                                                                                               

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 6  Μαρτίου  2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Αριθ. Πρωτ.: 3345


ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΠΡΟΣ:
Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΤΑ
Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΤΑ
1. κ.κ. Γενικούς Γραμματείς
Ταχ.Δ/νση
: Σταδίου 27
2. Διευθύνσεις Διοίκησης
Τ.Κ.
: 10183 Αθήνα

Πληροφορίες
: Παυλή Ελένη. Ιωάννα Τζήμα

Τηλέφωνο
: 213-1364349, 4382

FAX
: 213-1364383



ΘΕΜΑ:
Επιλογές προϊσταμένων οργανικών μονάδων ΟΤΑ α΄ βαθμού


Με αφορμή ερωτήματα από πρωτοβάθμιους ΟΤΑ για την υποχρέωσή τους να προβούν σε προκήρυξη για την επιλογή προϊσταμένων σε οργανικές μονάδες ακόμη και στην περίπτωση που αυτές είναι υποστελεχωμένες, θέτουμε υπόψη σας τα εξής :
Με την Α.Π. οικ. 34832/2-9-2013 εγκύκλιό μας επισημάναμε ότι η πρώτη ενέργεια στην οποία θα πρέπει να προβεί η Διοίκηση στο πλαίσιο της ανωτέρω διαδικασίας επιλογών είναι η έκδοση απόφασης-προκήρυξης των θέσεων προϊσταμένων όλων των οργανικών μονάδων. Πρόθεση του Υπουργείου, δίδοντας την εν λόγω γενική οδηγία, ήταν η πλήρωση των θέσεων ευθύνης με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, καθώς από το 2009 δεν έχουν γίνει επιλογές προϊσταμένων οργανικών μονάδων στους ΟΤΑ α΄ βαθμού, αλλά οι περισσότεροι εξ’αυτών έχουν οριστεί με απόφαση του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου, κατάσταση που πρέπει να εκλείψει τάχιστα με την άμεση επιλογή νέων προϊσταμένων από τα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια, δεδομένου ότι η μη αποστολή των ατομικών φακέλων των υπαλλήλων στο οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο συνιστά σοβαρή παράβαση καθήκοντος του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου των ΟΤΑ α΄ βαθμού που τιμωρείται σύμφωνα με τα άρθρα 233 και επ. του ν. 3852/2010, όπως ισχύει.
Εξυπακούεται ότι σε περίπτωση οργανικών μονάδων που δεν είναι καθόλου στελεχωμένες ή που σε αυτές υπηρετεί ένας μόνο υπάλληλος δεν είναι ορθολογική η προκήρυξη της αντίστοιχης θέσης ευθύνης, με την επιφύλαξη τυχόν ειδικών διατάξεων βάσει των οποίων είναι απαραίτητη η ύπαρξη προϊσταμένου για τη λειτουργία της μονάδας.
Σε κάθε περίπτωση οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ, στο πλαίσιο της συνταγματικώς κατοχυρωμένης διοικητικής τους αυτοτέλειας και ως γνώστες των αναγκών και ιδιαιτεροτήτων κάθε οργανικής μονάδας, θα πρέπει να σταθμίζουν όλους αυτούς τους παράγοντες και να προβαίνουν σε προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων προϊσταμένων οργανικών μονάδων ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών τους, παραθέτοντας αιτιολογία για τη μη προκήρυξη ορισμένων θέσεων, η οποία σαφώς και δεν μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τη συνέχιση της εν γένει διαδικασίας επιλογής .
Τέλος, επισημαίνεται ότι οι θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων, οι οποίες αιτιολογημένα δεν θα προκηρυχθούν, δεν θα καλυφθούν εν συνεχεία με απόφαση του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου, καθώς και ότι η ανάθεση παράλληλης άσκησης καθηκόντων επιτρέπεται για χρονικό διάστημα έως δύο (2) μηνών με αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου για διορισμό οργάνου, ενώ παράταση του εν λόγω διαστήματος επιτρέπεται έως έξι (6) μήνες ακόμη μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου (βλ. άρθρο 35 ν. 3584/2007).
Παρακαλούμε να κοινοποιήσετε αυθημερόν την παρούσα εγκύκλιο στους ΟΤΑ α΄ βαθμού της χωρικής σας αρμοδιότητας, καθώς και στα οικεία Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ



ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου