Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Απάντηση στην Αναφορά Ξουλίδου επιστολής του Σ.Δ.Α.Α. για την εξαίρεση από τα ψυχοτεχνικά τεστ όσων είχαν κριθεί ικανοί στο παρελθόν

Σας είχαμε ενημερώσει εδώ για Αναφορά της βουλευτή Σ. Ξουλίδου (ΑΝ.ΕΛΛ.) επιστολής του Σ.Δ.Α.Α. που αξίωνε την εξαίρεση από τα ψυχοτεχνικά τεστ για την πρόσληψη στην ΕΛΑΣ όσων είχαν κριθεί ικανοί στο παρελθόν, σύμφωνα με διευκρίνηση στην ιστοσελίδα του ΥΔιΜΗΔ. Η απάντηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης λέει τα αυτονόητα, ότι από τη σχετική ΚΥΑ προκύπτει σαφώς ότι όλοι οι υποψήφιοι υποχρεούνται να υποβληθούν σε ψυχοτεχνικές δοκιμασίες, χωρίς καμία εξαίρεση. Ενδιαφέρον έχει και η ιδιαίτερα λιτή απάντηση του κ. Μητσοτάκη που αποσιωπά το ερώτημα της Αναφοράς, αναφέροντας ότι στην ιστοσελίδα του ΥΔιΜΗΔ ανέβηκε Ανακοίνωση για τα ψυχοτεχνικά τεστ με το πρόγραμμα, και ότι αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης! Για την εγκύκλιο και τη διευκρίνηση που δεν ίσχυσε δεν λέει κουβέντα για να τις δικαιολογήσει, απλά γιατί ήταν αυθαίρετες!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
& ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αθήνα, 4 Μαρτίου 2014 
Αρ.Πρωτ. ΤΚΕ/Φ1/5459


Σε απάντηση της 2632/11.2.2014 Αναφοράς, που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής κα Σταυρούλα Ξουλίδου, με θέμα: «Επανεξέταση των δημοτικών Αστυνομικών στην ψυχοτεχνική διαδικασία για την ττρόσληψή τους στην ΕΛΑΣ», σας διευκρινίζουμε ότι:

Την 6-2-2014 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ανακοίνωση σχετικά με το πρόγραμμα εξετάσεων για τις ψυχοτεχνικές δοκιμασίες για τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς που έχουν τεθεί σε καθεστώς κινητικότητας, όπως έχει αναρτηθεί από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, το οποίο ως φορέας υποδοχής των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας, έχει και την αρμοδιότητα της γνωμοδότησης, μέσω του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου.


Ο Υπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αθήνα, 01 Μαρτίου 2014


ΘΕΜΑ : Εξέταση των ψυχικών και των διανοητικών προσόντων των, προς ένταξη στην Ελληνική Αστυνομία, δημοτικών αστυνομικών. Παροχή διευκρινίσεων. Συναφή στοιχεία.
ΣΧΕΤ. : Π.Α.Β. 2632/11-02-2014.

Σε απάντηση της ανωτέρω αναφοράς, που κατέθεσε η Βουλευτής κα Σ. ΞΟΥΛΙΔΟΥ, σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι κατ' εξουσιοδότηση της διάταξης της παραγράφου 1 του άρθρου 81 του ν. 4172/2013 (Φ.Ε.Κ. Α' 167) εξεδόθη η υπ' αριθμ. 6000/2/234-γ' από 15-10-2013 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Β'-2631), όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει, με τις επιμέρους διατάξεις της οποίας καθορίζονται τα προσόντα, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης δημοτικών αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 1 της ως άνω απόφασης, οι υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ της Δημοτικής Αστυνομίας, των οποίων οι θέσεις καταργούνται, εντάσσονται στην Ελληνική Αστυνομία ως ιδιαίτερης κατηγορίας προσωπικό, εφόσον συγκεντρώνουν τα αναφερόμενα στο άρθρο αυτό προσόντα. Ενταύθα, γίνεται μνεία ότι τα εν λόγω ψυχικά και σωματικά προσόντα είναι συμβατά με τη φύση των αρμοδιοτήτων της αστυνομίας τάξης που πρόκειται να ανατεθούν στην εν θέματι κατηγορία προσωπικού, προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του κατά τον πλέον πρόσφορο τρόπο, για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπόψη κ,υ.α., οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στον πίνακα βαθμολογικής κατάταξης, που καταρτίζεται από το Α.Σ.Ε.Π., καλούνται με μέριμνα της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, εντός ορισμένων προθεσμιών, προκειμένου να εξετασθούν στα σωματικά, ψυχικά και διανοητικά τους προσόντα από τις αντίστοιχες Επιτροπές του άρθρου 5 του π.δ. 4/1995 (Α' 1), Η εξέταση των σωματικών, ψυχικών και διανοητικών προσόντων περιλαμβάνει υγειονομικές εξετάσεις και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες, με τις οποίες ερευνάται κυρίως η κρίση, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, η σκέψη, η αντίληψη και η εν γένει προσωπικότητα του εξεταζόμενου. Ακολούθως, όσοι κρίνονται ικανοί στις ψυχοτεχνικές δοκιμασίες παραπέμπονται στα Κεντρικά Ιατρεία της Ελληνικής Αστυνομίας για να υποβληθούν στις προβλεπόμενες υγειονομικές εξετάσεις και έπειτα παρουσιάζονται στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή για να κριθεί η καταλληλότητά τους.

Περαιτέρω, στις διατάξεις της παραγράφου 3 του ιδίου ως άνω άρθρου, ορίζεται ότι το Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, που συγκροτείται από το Υπουργείο μας για την αξιολόγηση των προσόντων των υποψηφίων πρώην δημοτικών αστυνομικών, αφού λάβει υπόψη τον πίνακα βαθμολογικής κατάταξης των προς ένταξη υπαλλήλων που καταρτίζεται από το Α.Σ.Ε.Π., με βάση τα κριτήρια της υπ' αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/3/οικ.22274 από 09-08-2013 απόφασης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και τα ειδικά πρόσθετα κριτήρια, ήτοι τα αποτελέσματα των ψυχοτεχνικών δοκιμασιών και υγειονομικών εξετάσεων, γνωμοδοτεί για τη σειρά προτεραιότητας των προς ένταξη υπαλλήλων και εκδίδει τον Τελικό Πίνακα Διάθεσης.

Εκ των προαναφερομένων προκύπτει, σαφώς, ότι όλοι οι υποψήφιοι, για ένταξη στην Ελληνική Αστυνομία, πρώην δημοτικοί αστυνομικοί υποχρεούνται, χωρίς καμία εξαίρεση, να υποβληθούν σε ψυχοτεχνική δοκιμασία και υγειονομικές εξετάσεις από τις αρμόδιες Επιτροπές του Αρχηγείου του Σώματος, προκειμένου να διαπιστωθεί η ικανότητα - καταλληλότητά τους. Σε περίπτωση δε, που κάποιος υποψήφιος πρώην δημοτικός αστυνομικός δεν παρουσιαστεί για εξέταση, αποκλείεται από τη συνέχιση της διαδικασίας ένταξής του στην Ελληνική Αστυνομία.

Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να σας ενημερώσει σχετικά είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Πηγή: Βουλή των Ελλήνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου