Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Έργα και ημέρες του Συνηγόρου της Κυβέρνησης, «αντιμνημονιακού» κ. Καμίνη - Όσα δεν ανέφερε η απερχόμενη δημοτική αρχή στον απολογισμό της θητείας της

«Τα τελευταία τρία χρόνια, στο δήμο της Αθήνας, έγινε μια πραγματική επανάσταση», δήλωσε ο απερχόμενος δήμαρχος Γ. Καμίνης, στην απολογιστική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (10/2/2014) και διευκρίνισε: «Καταφέραμε, και το λέω με περηφάνια, να κρατήσουμε την πόλη όρθια. Δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική, αναδιοργανώσαμε το δήμο, πετύχαμε τον οικονομικό και διοικητικό εξορθολογισμό του δήμου, χωρίς να κάνουμε έκπτωση στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης των δημοτών». Με μια μακροσκελή παρουσίαση προσπάθησε να αναδείξει το έργο του, διεκδικώντας την ψήφο των δημοτών για την επόμενη πενταετία. Είναι, όμως, έτσι; Κατάφερε, όπως είπε, να «ανταποκριθεί στις μείζονες κοινωνικές ανάγκες», να «νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου», να βάλει «την πόλη σε τροχιά ανάκαμψης»;

Νοικοκύρεμα των οικονομικών με... απολύσεις

Η μείωση των προϋπολογισμών δεν είναι αποτέλεσμα μιας «ορθής διαχείρισης», αλλά πειθήνιας εκτέλεσης των εντολών της τρόικας. Έτσι, το 2014 ο προϋπολογισμός μειώθηκε σε 773,3 εκατ. ευρώ, όταν το 2013 ήταν 874,5 εκατ. ευρώ. Δήλωσε στον απολογισμό του «δεν είχαμε εξαρτήσεις –δεν οφείλαμε και δεν λογοδοτούσαμε σε κανέναν- παρά μόνο στην πόλη και τους δημότες της». Όμως δεν προέβαλε καμία αντίσταση στις απολύσεις που υπαγορεύτηκαν από τρόικα και κυβέρνηση, στις περικοπές και τη συρρίκνωση του δήμου. Μέσα σε τρία χρόνια απέλυσε 4.500 εργαζόμενους και επέβαλε περικοπές μισθών έως και 50%. Μόνο από την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας απολύθηκαν 870 υπάλληλοι. Ο Γ. Καμίνης, αδρανής, ανέθεσε το έργο της δημοτικής αστυνομίας στην αστυνομία. Ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρει πρώην εργαζόμενος στη δημοτική αστυνομία, «Οι πεζόδρομοι και οι πλατείες καταλήφθηκαν πλήρως από τα τραπεζοκαθίσματα, η ελεγχόμενη στάθμευση καταργήθηκε και παντού βλέπουμε παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Οι δημότες δεν έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν στην πόλη τους».

Το «λογιστικό πλεόνασμα 12,5 εκατ. ευρώ», που διατείνεται ότι πέτυχε για το 2012 είναι αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής και κυρίως μεταφοράς δαπανών. Για παράδειγμα, ο δήμος οφείλει να παρέχει στους εργαζόμενους ορισμένων κατηγοριών, όπως στην καθαριότητα, γάλα για την προστασία της υγείας τους. Το ετήσιο κόστος ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ. Όμως ποτέ δεν δόθηκε αυτή η παροχή, όπως ούτε και κατά τη διάρκεια της θητείας του Ν. Κακλαμάνη, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το λογιστικό αποτέλεσμα. Ακόμα δεν περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις προς τρίτους. Έτσι 5 εκατ. ευρώ που χρωστά στους εργαζόμενους εξαφανίζονται από τον απολογισμό και εμφανίζεται πλεονασματικός, χωρίς φυσικά να είναι.

Ανάκαμψη των πλουσίων, διωγμός των φτωχών

Πλήρη παραχώρηση δημόσιου χώρου σε ιδιώτες στο βωμό του κέρδους εξασφαλίζει ο Γ. Καμίνης. Μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), που ίδρυσε ο δήμος, συνάπτει συνεργασίες με μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο δήμος Αθηναίων για πρώτη φορά υπερψήφισε την εγγύηση ιδιωτικής επένδυσης (OLIAROS) για αξιοποίηση 30 ακινήτων, με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ στον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο. Δεσμεύτηκε για «ποιοτική και λειτουργική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου της περιοχής», δηλαδή να περιμένουμε μια επιχείρηση σκούπα. Πρόκειται για μια ακόμα επιχείρηση εξευγενισμού (gentrification), όπως έγινε στο Γκάζι, η οποία ανακόπτει μεν την πολιτιστική υποβάθμιση μιας περιοχής, όμως εν τέλει μετατρέπει την περιοχή σε εμπορεύσιμο προϊόν με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι έδωσε άδεια στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» να αναπλάσει την πλατεία Συντάγματος -γιατί άραγε- με 1,5 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα, η ξενοδοχειακή εταιρεία θα έχει την ευκαιρία να πουλήσει ακριβότερα τη θέα από τα μπαλκόνια των δωματίων του.

Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος διατείνεται ότι υποστήριξε τα μικρά καταστήματα, συναινώντας στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και εφαρμόζοντας τη «Λευκή Νύχτα» στις 28 Δεκεμβρίου του 2013, όταν οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να εργαστούν ολονύχτια. Φυσικά, από αυτές τις πρωτοβουλίες ωφελήθηκαν μόνο τα πολυκαταστήματα, ενώ οι εργαζόμενοι ακόμα δεν πληρώθηκαν τις υπερωρίες.

Άσπλαχνη αλληλεγγύη

Ο απερχόμενος δήμαρχος ισχυρίζεται ότι «εγκατέλειψαν παρωχημένες αντιλήψεις περί φιλανθρωπίας και πέρασαν ενεργά στην αλληλεγγύη και δυναμικά στην αλληλοβοήθεια». Ωστόσο, και εκεί εφάρμοσαν την εντολή των περικοπών. Ο δήμος από τα 874,5 εκατ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού του 2013 διέθεσε μόλις 2,5 εκατ. στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες σίτισης, στέγασης, ρουχισμού και στήριξης των άπορων δημοτών. «Παρ’ όλα αυτά ο ΚΥΑΔΑ έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε αν αναλογιστούμε ότι οι ανάγκες αυξάνουν, ενώ ο προϋπολογισμός μειώνεται σταθερά. Και αυτό χάρη στην επιμονή και αυτοθυσία της διευθύντριας και των υπαλλήλων» μας λέει η Ντίνα Βαϊου, μέλος του ΔΣ. Η λογική της δημοτικής αρχής, εντούτοις, είναι να δοθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες σε ΜΚΟ και να εφαρμοστούν ως πρότζεκτ με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. «Ο δήμος δεν είναι σύμμαχος στις ανάγκες των ανθρώπων. Ο ΚΥΑΔΑ έκανε τιτάνιο έργο. Όμως ο Γ. Καμίνης δεν είπε λέξη για το πώς παράγεται η φτώχεια. Δεν χρησιμοποίησε το θεσμικό του ρόλο να διεκδικήσει πιο ουσιαστικές πολιτικές, σε σχέση με τις ανάγκες που καθημερινά αυξάνονται. Διαχειρίστηκε υπάκουα όσα του ζητήθηκαν», προσθέτει η Δήμητρα Σιατίστα από το Encounter Athens.

Εμείς να θυμίσουμε ορισμένες δηλώσεις του Γ. Καμίνη που αποδεικνύουν το αίσθημα αλληλεγγύης προς τους δημότες του: «Τα παγκάκια ξηλώνονται για να μπορεί το κέντρο της Αθήνας να θυμίζει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα», δήλωσε όταν τον Νοέμβριο του 2011 ξήλωσε τα παγκάκια της πλατείας Κλαυθμώνος εκδιώχνοντας του άστεγους χωρίς ταυτόχρονα να τους παρέχει στέγη. Μήνυσε άστεγους όταν τον Φεβρουάριο 2012 κατέλαβαν συμβολικά το πνευματικό κέντρο του δήμου, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη στέγη. Συνέδραμε στο πογκρόμ που εξαπέλυσαν αστυνομία και ΚΕΕΛΠΝΟ εναντίον χρηστών ουσιών. Την ίδια περίοδο, πέταξε έξω από το κλειστό γήπεδο του Ρουφ 80 άστεγους που είχαν φιλοξενηθεί τις προηγούμενες μέρες, ανάμεσά τους και μία έγκυο, αφού οι «καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν».

Ό,τι χαλάει πετιέται

«Μεγάλη, πολυσχιδής και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν η προσφορά του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας», είπε λακωνικά ο Γ. Καμίνης. Και πώς να επεκταθεί; Όταν καταργεί τον οργανισμό, απολύει 187 από τους 315 εργαζόμενους και αφήνει τις εγκαταστάσεις στο έλεος του καιρού; «Και οι 132 παιδικές χαρές του δήμου έχουν εγκαταλειφθεί και σαπίζουν, παρότι οι 72 είχαν αναδιαμορφωθεί πλήρως το προηγούμενο διάστημα», μας λέει υπάλληλος του δήμου. «Αν χαλάσει μια κούνια ή μια μπασκέτα δεν έχουμε ούτε βίδα να προσθέσουμε και τις ξηλώνουμε για να μην κινδυνεύσει κάποιο παιδί», προσθέτει.

Βρώμικη πόλη

Στον τομέα της καθαριότητας, ο Γ. Καμίνης περιορίστηκε στην αναγγελία νέων έργων αποκρύπτοντας την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι δημότες καθημερινά. Πλέον τα απορριμματοφόρα δεν περνούν από τις γειτονιές τα σαββατοκύριακα, παρά μόνο από το κέντρο, λόγω μείωσης του προσωπικού, ενώ στο όνομα των περικοπών, τις καθημερινές εμφανίζονται κάθε δεύτερη μέρα. Βέβαια, αυτό δεν τον εμπόδισε να δοθεί σε ιδιώτη η συντήρηση των απορριμματοφόρων για 24 εκατ. ευρώ, την ώρα που θα μπορούσε να την κάνει με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει.

Απολίτιστος

«Πολιτισμός, αντίδοτο στην κρίση» ήταν ο τίτλος του κεφαλαίου, στο οποίο ο Γ. Καμίνης σταχυολόγησε τις πολιτιστικές δράσεις του δήμου, την περασμένη τριετία. Κατά τον δήμαρχο επετεύχθη ο «στόχος της ανάδειξης της μοναδικής ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιά της πρωτεύουσας». «Ο κ. Καμίνης αποδείχτηκε ο δήμαρχος του τίποτα και στον πολιτισμό», τονίζει η Ελθήνα Αγγελοπούλου, από την Ανοιχτή Πόλη. Κατήργησε το τμήμα Λαϊκής Επιμόρφωσης, το οποίοι απασχολούσε μόλις δύο υπαλλήλους, ενώ τα μαθήματα παρακολουθούσαν πάνω από 2.500 άτομα και το κόστος του άγγιζε μόλις το 1,4% του προϋπολογισμού του ΠΟΔΑ (19,8 εκατ. ευρώ το 2011). Επιπλέον κατήργησε τις δωρεάν ξεναγήσεις σε εκθέσεις, οι οποίες γίνονταν σε 9.000 μαθητές και στοίχιζαν 36.000 ευρώ το χρόνο. Διέλυσε τα μουσικά σύνολα και τις φυλαρμονικές, δεν επισκεύασε κανένα πολιτιστικό κέντρο και αρκέστηκε στις επικοινωνιακού χαρακτήρα φιέστες, με τη συνδρομή χορηγών. Μάλιστα, στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου του 2011 αποφάσισε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας εναντίον την φιλαρμονικής του δήμου, η οποία παρέλασε με μαύρες κορδέλες.

Παιδεία χωρίς σχολεία

Με ευρωπαϊκούς πόρους θα αναβαθμιστούν βιοκλιματικά 7 σχολικά συγκροτήματα, ενώ 119 σχολεία πρασίνισαν τα προαύλιά τους με τη δημιουργία μικρών κήπων, μας ενημερώνει ο Γ. Καμίνης. Και κάπου εκεί τελειώνει η ενημέρωσή του στον τομέα της παιδείας. Την περασμένη τριετία η δημοτική αρχή συναίνεσε σε όλες σχεδόν τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, ενώ η κρατική επιχορήγηση για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων έχει μειωθεί κατά 50%. Για παράδειγμα, το 2010 προϋπολογίζονταν για 70 σχολεία στην 7η κοινότητα 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ το 2013, 450.000 ευρώ. «Ο δήμος απουσιάζει πλήρως από τη συντήρηση των σχολείων» μας λέει ο πρώην πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής παιδείας της 7ης Κοινότητας, Νίκος Σπυρόπουλος, ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα από την παράταξη του Γ. Καμίνη και ανεξαρτητοποιήθηκε. «Για 415 σχολικές μονάδες, ο προϋπολογισμός είναι 415.000 ευρώ, ήτοι 1.000 ευρώ το χρόνο για κάθε σχολείο. Πώς θα συντηρηθούν τα σχολεία; Φανταστείτε πως στο 16ο Γυμνάσιο/Λύκειο στην Πανόρμου ζητήσαμε επαναδιαγράμμιση των διαβάσεων και η απάντηση του δήμου ήταν πως διαθέτει προσωπικό, αλλά όχι υλικά. Αγοράστηκαν 50 κιλά μπογιά από τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου και τότε ήρθε η τεχνική υπηρεσία του δήμου να βάψει τη διάβαση».

Ο σταθμός του δημάρχου
Η καρδιά της κεντροαριστεράς στηρίζει Καμίνη
Ο Γ. Καμίνης περήφανα ανακοίνωσε «τη μείωση της δημοτικής επιχορήγησης κατά 70% στον ραδιοσταθμό 9,84, με παράλληλη αναβάθμιση της ποιότητας του προγράμματός του». Πράγματι έγινε διαχειριστικός έλεγχος στο ραδιοσταθμό, σε σχέση με τις ατασθαλίες που γίνονταν επί δημαρχίας Ν. Κακλαμάνη, όμως απολύθηκαν 16 εργαζόμενοι λόγω εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου, το ξενόγλωσσο τμήμα καταργήθηκε και εκπέμπει μόνο διαδικτυακά, το webtv είναι ανενεργό, καταργήθηκε η νυχτερινή βάρδια, περιορίστηκαν οι τίτλοι ειδήσεων και οι πολιτικές εκπομπές. Οι εργαζόμενοι περιμένουν μετά τις εκλογές να γίνουν νέες προσπάθειες κλεισίματος του σταθμού.

Ιατρεία χωρίς εξοπλισμό

Στα μάτια της δημοτικής αρχής «επιδιώχθηκε η παροχή διευρυμένων και βελτιωμένων υπηρεσιών υγείας για όλους τους δημότες της Αθήνας». Στα μάτια των δημοτών και των εργαζόμενων, πάλι όχι. Ο προϋπολογισμός των δημοτικών ιατρείων έχει μειωθεί κατά 60%, ενώ μέχρι το καλοκαίρι του 2013 βρίσκονταν σε θεσμικό κενό και έτσι δεν μπορούσαν ούτε να συνταγογραφήσουν. Πλέον λειτουργούν τέσσερα δημοτικά ιατρεία, τα οποία όμως δεν έχουν αναλώσιμα, με αποτέλεσμα να γίνεται, για παράδειγμα, διάγνωση χαλασμένου δοντιού, αλλά να μην μπορεί να γίνει εξαγωγή. Ακόμα, τα ιατρεία της 5ης και της 6ης κοινότητας ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας Καμίνη κλειστά, λόγω ανακαίνισης, και αναμένεται να ανοίξουν εντός του 2014.

Στο δρόμο η τρίτη ηλικία

Στο Γηροκομείο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται υπό τη διοικητική εποπτεία του δήμου, ζουν 170 ηλικιωμένοι, όταν η χωρητικότητα είναι για 750 άτομα. Παρότι υπάρχουν 500 αιτήσεις που εκκρεμούν, τα χρέη που ξεπερνούν τα 28 εκατ. ευρώ, δεν επιτρέπουν να φιλοξενηθεί ούτε ένα άτομο επιπλέον. «Ο δήμος είχε την υποχρέωση να ορίσει επίτροπο στο Γηροκομείο, κίνηση που πραγματοποίησε μόλις τον Νοέμβριο του 2013, η οποία μάλιστα απορρίφτηκε από το ΔΣ του Γηροκομείου», μας λέει ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Δημήτρης Παπαχρήστου. «Ο δήμος απέχει συνειδητά από το να πάρει θέση, μη δίνοντας στη δημοσιότητα το πόρισμα της διαπαραταξιακής που συγκροτήθηκε τον Απρίλιο του 2013», προσθέτει. Και ενώ ο δήμος προσπαθεί να παραμείνει στη σκιά, και παρά τις φήμες περί διαφθοράς, άποροι ηλικιωμένοι περιμένουν την έγκριση της αίτησής τους για να επιβιώσουν.

Απέναντι σε όσους αντιστέκονται

Ο Γ. Καμίνης, πιστός στο ρόλου του ως «Συνηγόρου του Πολίτη», διέλυσε τις εγκαταστάσεις των «αγανακτισμένων» και έσβησε τα φώτα στην πλατεία Συντάγματος, κατά τη διάρκεια του κινήματος των πλατειών το 2011. Κατέθεσε πρόταση νόμου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, τον Απρίλιο του 2012. Σφράγισε με ΜΑΤ την κατάληψη της Αγοράς της Κυψέλης τον Αύγουστο του 2012, ταυτίζοντας τους ενεργούς πολίτες της Κυψέλης με τους Χρυσαυγίτες. Συνέδραμε στο σφράγισμα της κατάληψης της Βίλας Αμαλίας τον Δεκέμβριο του 2012. Υποστήριξε απαρέγκλιτα τη θεωρία των δύο άκρων δηλώνοντας στο περιοδικό Time τον Ιούλιο του 2013: «Το γεγονός ότι τα δύο άκρα κραυγάζουν εναντίον μου είναι απόδειξη ότι κάνω κάτι σωστά», ταυτίζοντας και αυτός τη Χρυσή Αυγή με την Αριστερά.

Ο Γ. Καμίνης δηλώνει υπερήφανος «για όσα καταφέραμε δίχως εκπτώσεις και υποχωρήσεις: υπερασπιζόμενοι την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και ιδεών στην πόλη, λέγοντας απερίφραστα όχι σε κάθε μορφή πολιτικής βίας στο ρατσισμό, στον καταστροφικό εξτρεμισμό, με αδιαπραγμάτευτη προσήλωση στη νομιμότητα». Εσείς έχετε την ίδια άποψη πια;

Τον εμπνέει η τρόικα
Ο υπερκομματικός δήμαρχος «τα λέει» με τον υποψήφιο των ευρωπαίων σοσιαλιστών κ. Σουλτς.
Τρία σημεία της οικονομικής πολιτικής που σκέφτεται να εφαρμόσει ο κ. Καμίνης, αν εκλεγεί, είναι στην κυριολεξία εμπνευσμένα από την τρόικα. Περιλαμβάνονται σε ένα κείμενο με τίτλο «Αξιολόγηση δομών του δήμου Αθηναίων» (Ιούνιος 2013) που συνέταξε ο γενικός γραμματέας του δήμου Αθηναίων, Θεόδωρος Λιβάνιος, άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του και, όπως λέγεται, από τους κύριους συντάκτες του Καλλικράτη. Πέρασε, όμως, απαρατήρητο. Συγκεκριμένα:
  • Θέσπιση της δημοτικής φορολογικής ενημερότητας, ισοδύναμης αξίας με τη φορολογική. Παράλληλα, διαβίβαση των οφειλετών των ΟΤΑ στην αρμόδια ΔΟΥ, με ενσωμάτωση στις ετήσιες υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων. Φανταστείτε από πόσους απλούς δημότες θα κατάσχεται πλέον κάθε έσοδό τους, αν σκεφτούμε το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ήδη το υπουργείο Οικονομικών. • Τιτλοποίηση και εκχώρηση εισπρακτικών οφειλών άνω της τριετίας. Ο δήμος θα μπορεί να εκχωρήσει τα ανείσπρακτα χρέη άνω της τριετίας και πάνω από ένα συγκεκριμένο ύψος οφειλής, αφού τιτλοποιηθούν, ώστε να εισπράξει άμεσα σημαντικό μέρος των οφειλών. Προτείνεται να γίνει διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός. Την απάνθρωπη αυτή οικονομική πολιτική, ο δήμαρχος ορίζει ως καινοτομία. Τη στιγμή που ούτε οι τραπεζίτες δεν τολμούν να ανακοινώσουν ανοιχτά τέτοιο στυγνό δόσιμο των οφειλετών στα κοράκια.
  • Διπλασιασμός του τέλους παρεπιδημούντων από 0,5% σε 1%. Σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, ο δήμαρχος που αρχικά είχε μειώσει το τέλος, τώρα σκέφτεται να το επαναφέρει και μάλιστα να εισπράττεται και αυτό μέσω του ΦΠΑ. Στην ίδια λογική κινείται και το νέο Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου εκατοντάδες μικρά μαγαζιά σε ακτίνα χιλιομέτρων ετοιμάζονται για λουκέτο.
  • Κατάργηση σχολικών επιτροπών και δημοτικών επιτροπών παιδείας. Θυμίζουμε ότι έχουν ήδη γίνει προσπάθειες όταν προτάθηκε η συγχώνευση των δημοτικών επιτροπών παιδείας σε μία για όλο το δήμο. Σκοπός του εκκολαπτόμενου μέτρου είναι να εξοβελιστούν τα μέλη που εκπροσωπούν τις σχολικές κοινότητες (ΕΛΜΕ, ΔΟΕ, ενώσεις γονέων), ώστε να διευκολυνθεί η υλοποίηση του σχολικού Καλλικράτη (υποχρηματοδότηση, συγχωνεύσεις, εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων κ.λπ.)
Πηγή: http://left.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου