Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Απάντηση Υπ. Δημόσιας Τάξης στην Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την εξαίρεση προσκόμισης ακτινογραφίας θώρακος των εγκύων δημ. αστυνομικών

Σας είχαμε ενημερώσει για την Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη και Αφροδίτης Σταμπουλή για την εξαίρεση από την υποχρέωση προσκόμισης ακτινογραφίας θώρακος για τις έγκυες δημοτικούς αστυνομικούς. Από την απάντηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης μαθαίνουμε επιτέλους ότι η επιτροπή των υγειονομικών εξετάσεων αποφάσισε τελικά την εξαίρεση των εγκύων από την υποχρέωση να προσκομίσουν ακτινογραφία θώρακος, με τη δέσμευση να την  προσκομίσουν ένα μήνα μετά την ημερομηνία τοκετού. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό που παρουσιάζεται τώρα ως μία απλή απόφαση της επιτροπής δεν ήταν τόσο απλό, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. αποζητούσε να αναλάβει την ευθύνη το ΥΔιΜΗΔ, ενώ το ΥΔιΜΗΔ παρέπεμπε πίσω στην ΕΛ.ΑΣ. (θυμηθείτε εδώ). Το θέμα έκλεισε απ' όσο γνωρίζουμε μετά την ενημέρωση από την ΠΟΕ-ΟΤΑ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, με τις παρεμβάσεις της οποίας λύθηκε εν τέλει το πρόβλημα.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αθήνα 14 Μαρτίου 2014

ΘΕΜΑ: Εξέταση των ψυχικών και των διανοητικών προσόντων των, προς ένταξη στην Ελληνική Αστυνομία, δημοτικών αστυνομικών. Παροχή διευκρινίσεων.

ΣΧΕΤ.: ΕΡΩΤΗΣΗ 6445/ 20-02-2014.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ και Α. ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ, σας γνωρίζουμε ότι κατ' εξουσιοδότηση της διάταξης της παραγράφου 1 του άρθρου 81 του ν. 4172/2013 (Φ.Ε.Κ. Α' 167) εξεδόθη η υπ' αριθμ. 6000/2/234-γ' από 15-10-2013 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Β-2631), όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει, με τις επιμέρους διατάξεις της οποίας καθορίζονται τα προσόντα, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης δημοτικών αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 1 της ως άνω απόφασης, οι υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ της Δημοτικής Αστυνομίας, των οποίων οι θέσεις καταργούνται, εντάσσονται στην Ελληνική Αστυνομία ως ιδιαίτερης κατηγορίας προσωπικό, εφόσον συγκεντρώνουν τα αναφερόμενα στο άρθρο αυτό προσόντα. Ενταύθα, γίνεται μνεία ότι τα εν λόγω ψυχικά και σωματικά προσόντα είναι συμβατά με τη φύση των αρμοδιοτήτων της αστυνομίας τάξης που πρόκειται να ανατεθούν στην εν θέματι κατηγορία προσωπικού, προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του κατά τον πλέον πρόσφορο τρόπο, για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπόψη κ.υ.α., οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στον πίνακα βαθμολογικής κατάταξης, που καταρτίζεται από το Α.Σ.Ε.Π., καλούνται με μέριμνα της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, εντός ορισμένων προθεσμιών, προκειμένου να εξετασθούν στα σωματικά, ψυχικά και διανοητικά τους προσόντα από τις αντίστοιχες Επιτροπές του άρθρου 5 του π.δ. 4/1995 (Α' 1). Η εξέταση των σωματικών, ψυχικών και διανοητικών προσόντων περιλαμβάνει υγειονομικές εξετάσεις και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες, με τις οποίες ερευνάται κυρίως η κρίση, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, η σκέψη, η αντίληψη και η εν γένει προσωπικότητα του εξεταζόμενου. Ακολούθως, όσοι κρίνονται ικανοί στις ψυχοτεχνακές δοκιμασίες παραπέμπονται στα Κεντρικά Ιατρεία της Ελληνικής Αστυνομίας για να υποβληθούν στις προβλεπόμενες υγειονομικές εξετάσεις και έπειτα παρουσιάζονται στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή για να κριθεί η καταλληλότητά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, κλήθηκαν οι υποψήφιοι προς ένταξη δημοτικοί αστυνομικοί να προσκομίσουν τις βασικές, για την αξιολόγηση της υγείας τους, εξετάσεις σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ' αριθμ. 6000/2/234-γ' από 15-10-2013 κ.υ.α.

Επειδή, όμως κατά την υγειονομική εξέταση των υποψηφίων παρουσιάστηκαν περιστατικά εγκύων με κυήσεις Α-Β-Γ τριμήνου, η επιτροπή κατάταξης αποφάσισε αφενός την εξαίρεση των εγκύων από την υποχρέωση να υποβληθούν κατά το διάστημα της εγκυμοσύνης σε ακτινογραφία θώρακος, με τη δέσμευση να προσκομίσουν τη ζητηθείσα εξέταση, ένα μήνα μετά την ημερομηνία τοκετού, όπως αυτή ορίστηκε από τα σχετικά πιστοποιητικά, τα οποία προσκόμισαν, αφετέρου δε την ένταξη των υποψηφίων (εγκύων) πρώην δημοτικών αστυνομικών στους πίνακες με τους ικανούς υποψηφίους.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες εξέτασης των υποψηφίων πρώην δημοτικών αστυνομικών, προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η διαδικασία μετακίνησής τους στις διαθέσιμες θέσεις των φορέων στους οποίους και έχουν δηλώσει επιθυμία ένταξης.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου