Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Καμίνης: Νέες αιχμές για Σπηλιωτόπουλο & Κακλαμάνη για κατάργηση δημοτικής αστυνομίας - σχολικών φυλάκων - Συνάντηση με Δένδια για παρεμπόριο

Την Παρασκευή 21Μαρτίου ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τις δημοτικές εκλογές, τους συνυποψηφίους του, το πρόβλημα των ναρκωτικών και τις προτάσεις του, το παραεμπόριο και το όραμά του για την πόλη.

Συνέντευξη Λ. Γρηγοράκου

Για τα οικονομικά του δήμου, τη Δημοτική Αστυνομία και τις προμήθειες
«Θέλει πάρα πολλή προσπάθεια για να συντονιστεί ο δήμος με την Αστυνομία και πρέπει η Αστυνομία να μάθει να ασκεί αυτά τα καθήκοντα, που δεν είναι εύκολο, και κακά τα ψέματα: ο δήμος, τι θα είναι; Μια ζωή ζήτουλας; Δηλαδή, θα ζητάει οικονομικούς πόρους και θα παρακαλάμε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να μας διαθέσει αστυνομικές δυνάμεις αντί να διευθύνουμε οι ίδιοι τα του οίκου μας;

Οι δήμοι πρέπει να γίνουν οικονομικά αυτοτελείς. Το έχει πει και ο πρωθυπουργός, ένα τμήμα της φορολογίας πρέπει να περάσει στους δήμους. Φυσικά και μπορούμε να το διαχειριστούμε και πρέπει να μας λύσουν τα χέρια στο επίπεδο της καθημερινής διοίκησης. Με κατηγορούν οι πολίτες – και έχουν δίκιο που φωνάζουν – για το θέμα του φωτισμού της πόλης, αλλά έχουμε 2,5 χρόνια ένα διαγωνισμό για να γεμίσουμε την πόλη λαμπτήρες. Δεν είναι ότι δεν έχουμε τα λεφτά να προχωρήσουμε, αλλά δεν μπορούμε από τις ενστάσεις, τα φρένα και τους ατελείωτους ελέγχους. Θέλει 7.000 υπογραφές, αν βάλουμε και τις υπογραφές στα πρακτικά όλων των μελών και δεν ξέρω πόσες υπουργικές αποφάσεις ή την επιτροπής οικονομικών του δήμου. Θέλει τόσες υπογραφές, διότι το κράτος προσπαθεί να ελέγξει με χίλιους δυο τρόπους τις προμήθειες των δήμων. Εκ των προτέρων, κάθε προμήθεια έχει τον έλεγχό της. Από εκεί και πέρα, πολλές φορές οδηγεί σε γραφειοκρατία και ενδεχομένως και σε διαφθορά, όταν πας να παρακάμψεις τις διαδικασίες. Ο έλεγχος πρέπει να υπάρχει, αλλά μέχρι ενός σημείου. Αυτό το σύστημα δεν πάει άλλο!»

Για τη βελτίωση της ασφάλειας στο κέντρο της πόλης
«Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Δεν βγήκα εγώ να σφετεριστώ το έργο κανενός. Η ασφάλεια είναι έργο της κυβέρνησης. Επειδή ακούω διάφορους υποψηφίους να μιλούν για το θέμα της ασφάλειας και να κατηγορούν το δήμο, απορώ και εξίσταμαι: ο δήμος, στο θέμα της ασφάλειας, είχε στο θέμα της ασφάλειας σε δευτερεύοντα ρόλο, κυρίως της ευταξίας, τη Δημοτική Αστυνομία. Μπορούν να μας εξηγήσουν αυτοί οι βουλευτές-υποψήφιοι, ο κ. Κακλαμάνης και ο κ. Σπηλιωτόπουλος, γιατί έπιασαν και στραγγάλισαν ένα θεσμό όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες; Θα τολμήσουν να μας πουν τώρα για τα σχολεία που υπερψήφισαν οι ίδιοι την κατάργηση των σχολικών φυλάκων;»

Για τα κτίρια υπό κατάληψη
«Θέλω καθένας να κάνει τη δουλειά του και να την κάνει σωστά. Από εκεί και πέρα, ούτε εκείνος είμαι εγώ, που άδειασε τη Βίλα Αμαλίας. Αλλά στήριξα τον υπουργό και πήρα θέση, διότι πιστεύω ότι τα δημόσια κτίρια δεν πρέπει να τελούν υπό κατάληψη από κανέναν. Δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλα κτίρια, αλλά δημοτικά κτίρια δεν υπάρχουν σε κατάληψη τώρα. Κανένα. Η δημοτική αγορά της Κυψέλης τελούσε σε ένα είδος κατάληψης, όχι με τη βία, αφού γίνονταν πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά έπρεπε να περιέλθει στην εξουσία του δήμου, της δημοκρατικά εκλεγμένης δημοτικής αρχής. Αυτό το κάναμε χωρίς να ανοίξει μύτη, αφού πρώτα επιχείρησα να συνεννοηθώ με την παράταξη του κ. Σακελλαρίδη για να δω πώς θα γίνει αυτό. Απείχαν συστηματικά από όλη τη συζήτηση και έτσι το καλοκαίρι μπήκαμε μέσα. Τώρα, είναι στο ΕΣΠΑ, θα μπει ο εργολάβος σε λίγο και θα γίνει ένα καταπληκτικό πράγμα που και τώρα το κτίριο είναι ανοιχτό. Στη Βίλα Αμαλίας, θα γίνει σχολείο το 2016, ήδη υπογράψαμε τη σύμβαση με τον εργολάβο και αρχίζουν τα έργα οσονούπω. Κι αυτό με λεφτά του ΕΣΠΑ.»

Για την εγκληματικότητα στο κέντρο της πόλης
«Η κατάσταση δεν είναι ιδανική, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια που έχει γίνει. Υπάρχει βελτίωση, π.χ. το βράδυ περπατάς στην Ομόνοια. Δεν το λέω εγώ για την Ομόνοια, το λένε οι πολίτες. Το λέει π.χ. ο κ. Χαραλαμπίδης, ο ηθοποιός, που είναι υποψήφιος του κ. Σπηλιωτόπουλου. Το έχει πει σε ανύποπτο χρόνο ότι περπατάς πια στην Ομόνοια. Υπάρχει μείωση εγκληματικότητας στην πόλη, αλλά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μέσα από την εγκατάλειψη δεκαετιών, δεν θα τα λύσουμε από τη μία στιγμή στην άλλη. Το θέμα είναι να κάνουμε πρόοδο και αυτή η πρόοδος να είναι συνεχής.»

Για το όραμά του και το μεγάλο έργο που θέλει να κάνει στην πόλη
«Όνειρό μου είναι – γιατί έχω ζήσει πολλά χρόνια στην Ισπανία – να κάνω τη δημοτική αγορά όπως της Βαρκελώνης. Να πηγαίνει ο άλλος όχι μόνο για να ψωνίσει, αλλά και για να διασκεδάσει, να φάει και να κάνει τον περίπατό του. Και τα Σαββατοκύριακα. Και να είναι ανοιχτά οπωσδήποτε τα καταστήματα (τα Σαββατοκύριακα). Σε ανύποπτο χρόνο, και εγώ και ο Μπουτάρης είχαμε ταχθεί αναφανδόν υπέρ του να είναι τα μαγαζιά της πόλης το Σαββατοκύριακο. Είπα να αρχίσουμε, για να δούμε πώς θα πάει, από το ιστορικό κέντρο. Μόλις το είπα αυτό, ενώ το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι στις μεγάλες πόλεις θα αποφασίζουν οι δήμαρχοι, το άλλαξαν και πήραν την αρμοδιότητα από τους δημάρχους εν μία νυκτί. Και την έδωσαν στις περιφέρειες. Αυτό το θεωρώ εγκληματικό. Εάν θέλουμε το κέντρο να το κάνουμε αυτόνομο τουριστικό προορισμό, δεν νοείται να μην είναι ανοιχτά τα μαγαζιά στο κέντρο τα Σαββατοκύριακα.»

Για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης
«Δεν μπορεί να πήρε πρωτοβουλία ο κ. Κακλαμάνης, διότι δεν μπορεί να κάνει κάτι σ’ αυτό ο δήμαρχος. Αυτό είναι θέμα της Αστυνομίας. Εγώ, όμως, έκανα κάτι παραπάνω: όχι μόνο το υποστηρίζω ως δήμαρχος, αλλά και ως συνταγματολόγος. Δεν χρειαζόμαστε νομοθετική ρύθμιση γι’ αυτό, αλλά μια συνολική νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος στις διαδηλώσεις. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο εδώ και δύο χρόνια, το έχω δώσει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και να δούμε πότε θα αποφασίσουν να το ψηφίσουν.»

Για το ποιους θεωρεί αντιπάλους του
«Τους θεωρώ όλους βασικούς αντιπάλους. Με τον καθένα έχουμε θέματα προς αντιπαράθεση. Εάν λέει ο κ. Σπηλιωτόπουλος ότι βασικός του αντίπαλος είναι ο κ. Σακελλαρίδης, με συγχωρείτε, αλλά αυτό εγώ το θεωρώ έναν έμμεσο, αλλά σαφέστατο τρόπο για να μας μεταφέρουν στα δημοτικά την αντιπαράθεση σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα είναι καταστροφικό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί θα συσκοτίσει τελείως τα δεδομένα με τα οποία μιλάμε για την πόλη και το δήμο. Πρέπει, επιτέλους, να απεμπλέξουμε τα δημοτικά από τα κομματικά. Να σηκωθούν τα κόμματα και να μας αφήσουν ήσυχους! Έχουν λόγο ως φορείς που οργανώνουν τη βούληση του λαού, αλλά όχι ως φορείς που οργανώνουν τις κομματικές αντιπαραθέσεις και με αντιπαραθέσεις ενδοκομματικές και διακομματικές να έρχονται ουσιαστικά και να παρεμβαίνουν στα αυτοδιοικητικά πράγματα της πόλης. Η πόλη έχει ανάγκες και προβλήματα, να αρθρώσουν επιτέλους ένα λόγο που έχει να κάνει με την πόλη.»

Για τις αιτιάσεις από τους αντιπάλους του ότι είναι κομματικός υποψήφιος
«Τι να σας πω τώρα… Τι πρέπει να πω; Τα λόγια χάνουν τη σημασία τους! Ο κ. Σπηλιωτόπουλος το λέει, που ήταν υπουργός επί χρόνια; Που ήταν εκπρόσωπος Τύπου του Καραμανλή; Που είναι τόσα χρόνια βουλευτής; Είναι αντισυστημικός και εγώ συστημικός; Και την αντισυστημικότητά του, ο κ. Σπηλιωτόπουλος πού μας την έχει δείξει; Μήπως πήρε καθόλου το λόγο στη Βουλή, από τον Ιούνιο του 2012, για να μιλήσει αντισυστημικά; Ούτε μία φορά δεν έχει μιλήσει στην Ολομέλεια! Έτσι θα ασκήσει και τα δημοτικά του καθήκοντα, στη δημαρχία; Με την ίδια αδράνεια; Ε, με συγχωρείτε… μη χάσουμε και τη σημασία των πραγμάτων.»

Για το παραεμπόριο
«Σχετικά με τους μικροπωλητές, ήμουν ο πρώτος που είπε ότι το θέμα δεν θα λυθεί με το κυνηγητό. Το φαινόμενο φυσικά έχει οξυνθεί, διότι καταργήθηκε και η Δημοτική Αστυνομία. Αλλά θα πρέπει να το χτυπήσουμε στην πηγή του. Είναι το παραεμπόριο εκατομμυρίων ευρώ και έρχεται από το εξωτερικό. Πρέπει να το χτυπήσουμε στα τελωνεία. Αν δεν το κάνουμε, οι προσπάθειες θα είναι λιγότερο επιτυχημένες, αλλά πρέπει να υπάρξει συντονισμός και σε κεντρικό επίπεδο και επιτέλους να μην μπαίνουν αυτά τα πράγματα στη χώρα και βεβαίως και στο δημοτικό επίπεδο. Θα συναντήσω τις επόμενες ημέρες τον κ. Δένδια και θα οριστικοποιήσουμε τη συνεργασία με την ΕΛΑΣ, διότι πρέπει επιτέλους να μπει και πάλι μια τάξη στην πόλη, διότι η απουσία της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων έχει φέρει μια τεράστια αναστάτωση.»

Για το ζήτημα των ναρκωτικών
«Και πάλι ο δήμος κάνει πράγματα, διότι καλείται να αναπληρώσει τα κενά που αφήνει η Πολιτεία. Εμείς έχουμε έτοιμη την υποδομή, σε ένα σημείο της Αθήνας μακριά από κατοικημένους χώρους. Το είχαμε προχωρήσει σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και την κυρία Μαλλιώρη, προτού αποχωρήσει από τον ΟΚΑΝΑ και αμέσως θα το βάλουμε μπρος. Θα παίρνουμε αυτούς τους ανθρώπους, βεβαίως με τη συναίνεσή τους, και θα τους πηγαίνουμε εκεί για να κάνουν το μπάνιο τους, να πλένουν τα ρούχα τους και να έχουν μια ιατρική και ψυχολογική στήριξη και να δούμε αν – γιατί πρέπει να έχουμε το θάρρος να το πούμε και έχει γίνει σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου και πρώτα στη Γαλλία – οι άνθρωποι που είναι πραγματικά στα τελευταία στάδια της εξάρτησης, πραγματικά εξαρτημένοι, με ιατρική επίβλεψη να παίρνουν τη δόση τους. Διότι φτάνει η ώρα που ένα τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα που κρύβαμε κάτω από το χαλί και δεν κάναμε τίποτα έχει φτάσει σε τέτοιο μέγεθος που πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Ή θα αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να πεθαίνουν και να κάνουν την ένεσή τους μπροστά στο δρόμο, να ευτελίζουν τον εαυτό τους και να περνούν μητέρες και παιδιά στη δημόσια θέα ή θα συζητήσουμε αυτά τα προβλήματα ανοιχτά, χωρίς προκαταλήψεις. Ο ΟΚΑΝΑ το είχε αρχίσει αυτό. Υπάρχουν μέθοδοι υποκατάστασης. Το ΚΕΘΕΑ κάνει τη στεγνή απεξάρτηση. Πείθει τους ανθρώπους να απεξαρτηθούν τελείως, αλλά αυτό είναι στα πρώτα στάδια της απεξάρτησης. Υπάρχουν και στάδια που άνθρωποι έχουν εξαρτηθεί πολύ βαθιά και έχουν σοβαρό πρόβλημα. Εκεί θα πας στη μεθαδόνη, στο υποκατάστατο ή ακόμη και στο έσχατο στάδιο, στην ελεγχόμενη χρήση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου